Триобластен вестник Видин Враца Монтана

Водещи новини

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева награди състезатели по кану-каяк, спортна стрелба, бадминтон, акватлон и биатлон за успехите им на световни и европейски първенства. Сред отличените са и двама видински състезатели – Йоана Георгиева и Веселин Вълчов, които продължават славните традиции на Видин в гребните спортове.

Коалиция ГЕРБ-СДС постига категорична победа в област Видин на проведените вчера (2 октомври) избори за Народно събрание, като с получените 28,76% от гласовете на избирателите тя изпреварва с повече от 10% „Продължаваме промяната“, която е със 17,26%. ДПС се нарежда трета с електорална подкрепа от 13,64%. БСП остава четвърта с 11,90%. Следват „Демократична България“ с 8.06%, „Възраждане“ с 8,02% и „Български възход“ с 3,46%.

Две събития подготвя за октомври Регионалният исторически музей във Видин. Подробности за тях бяха представени от директора на РИМ – Видин Христина Кирилова на пресконференция преди няколко дни. 

През изминалата седмица експерти по проект Не!ЗАвисим!, който се реализира от Сдружение „Активно общество“ проведоха няколко срещи в училища в област Видин. Пред възпитаници на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Видин, ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – гр. Видин, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Брегово и СУ „Цар Симеон Велики“ – гр.

Преди началото на вота няма регистрирани нарушения на обществения ред. Всички СИК се охраняват от служители на МВР. Охраната ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа и материали от СИК в РИК.

Занапред представленията на видинския театър ще бъдат малко по-пусти, защото ще са лишеи от едно уникално актьорско присъствие. Вчера сцената на живота завинаги напусна Божидар Даков – доайенът на видинския театър, който през миналата година чества 40 години на сцената на същия този театър. Четири десетилетия, в които той се превъплъти в различни роли, спечели много почитатели и се превърна в част от театъра.

На 1 октомври във Видин ще се проведе Късноантичният римски фестивал „Бонония оживява“. Той се организира в рамките на проекта Living Danube Limes, по който Регионалният исторически музей е асоцииран партньор. На този ден на брега на река Дунав при Видин ще акостира лусория – реплика на римски кораб от IV век.

С водосвет, отслужен от архимандрит Аверкий, бе официално открито ремонтираното читалище „Христо Ботев-1926“ в село Дреновец, община Ружинци. Проектът е на стойност 530 хиляди лева.