България

Обявиха антикризисните мерки на правителството

0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел – това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет. Тя бяха обявени от министър-председателя Кирил Петков на пресконференция днес, в която участваха представители на всички партии от четворната коалиция.

Мариета Георгиева е назначена за заместник-министър на образованието и науката

Мариета Георгиева, която в продължение на години беше директор на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – град Видин, е назначена за заместник-министър на образованието и науката. За това информираха от пресцентъра на Министерския съвет.

НОИ: От 9 май ще започне изплащането на майските пенсии

Редовното изплащане на пенсиите и добавките към тях за май т.г. започва на 9 май (понеделник) и ще продължи до 20 май (петък), съобщиха от „Националния осигурителен институт“ (НОИ). Едновременно с тях отново ще бъдат направени и допълнителните плащания, които не представляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство, но нормативно е установено да се изплащат по реда, предвиден за пенсиите – т. нар. „ковид добавка“ от 60 лв. и разликата между общата сума от пенсии и добавки през януари 2022 г.

На 24 април ще започне плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“

На 24 април, неделя, пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде спрян за планов годишен ремонт. Изключването на турбогенератора на блока от електроенергийната система на страната е координирано с „Електроенергиен системен оператор” ЕАД. От атомната централа съобщиха, че е създадена необходимата организация на работа, като своевременно са осигурени подготвени екипи, достатъчно количество резервни части и всички други ресурси, които да обезпечат успешното изпълнение на дейностите.

д-р Юри Ценков, директор на Център за изследователски и образователни проекти при УНСС: Бих помогнал с идеи, предложения, дори с консултации на всеки един човек от Видинския край

Центърът за изследователски и образователни проекти (ЦИОП) към Университета за национално и световно стопанство (УНСС) се фокусира както върху разработването, така и върху изпълнението на научноизследователски проекти в областта на икономиката, мениджмънта, правото и други научни области. От няколко месеца дейността на центъра ръководи гл. ас. д-р Юри Ценков (в ляво на снимката), който е роден и израснал във Видин. Пред вестник „НИЕ“ той разказа за досегашния си професионален път.

Парламентът разреши на АПИ да започне ремонтите по пътищата

Агенция „Пътна инфраструктура“ може да започне текущото поддържане на пътищата и довършването на всички започнати ремонти. Това стана възможно след днешното решение на Народното събрание. Депутатите разрешиха на АПИ да възлага нови ремонти по действащите договори за поддържане на републиканските пътища, както и дейности по договорите за доставка и монтаж на ограничителни системи, хоризонтална маркировка и пътни знаци.

До 21 април се удължава срокът за изплащане на пенсии в пощенските станции

Български пощи удължават срока за изплащане на пенсии до 21 април 2022 година, съобщиха от държавното дружество. На 20 и 21 април пощенските станции ще работят с удължено работно време докато има чакащи пенсионери.
Великденските добавки ще се изплащат до 3 май 2022 г., а социалните плащания и добавки от Агенцията за социално подпомагане – до 26 април 2022 г.

Правителството одобри актуализирания Национален план за възстановяване и устойчивост

България вече има един много добър и работещ План за възстановяване и устойчивост, който председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще ни предаде финализиран утре. Това заяви премиерът Кирил Петков в началото на редовното заседание на Министерски съвет, по време на което правителството прие решение, с което одобрява актуализирания на базата на изискванията на Европейската комисия (ЕК) в рамките на процедурата за оценка Национален план за възстановяване и устойчивост.

България вече не е в извънредна епидемична обстановка

От днес (1 април) отпадна въведената в България извънредна епидемична обстановка. С това се премахнаха и въведените в страната противоепидемични мерки, като те станаха с препоръчителен характер. Така вече не е задължително носенето на защитна маска за лице на обществени места, спазването на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограниченията при посещение на присъствено обучение, забраната за свиждания в болниците и заведенията за социални услуги.

Последни два дни за плащане на данъка върху доходите с отстъпка

Остават два дни, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% при плащане на данъка по годишната си данъчна декларация. За да се възползват от отстъпката, гражданите трябва да подадат декларацията си и да платят целия размер на данъка за довнасяне до 31 март, както и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, напомнят от НАП.

Страници