България

Компенсациите заради високите цени на електроенергията продължават до края на м. март

Компенсирането на небитовите потребители и на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи заради високите цени на електроенергията ще продължи до края на месец март 2023 г. Това реши правителството на днешното си заседание, одобрявайки програма за компенсиране за периода 1 януари 2023 - 31 март 2023 г. 

Одобрени са 183 милиона евро от ЕС за новата магистрала „Европа" в посока Сърбия

Европейската комисия даде одобрение за изграждане на близо 33 км от новата автомагистрала „Европа" в участъка, свързващ контролно-пропускателен пункт Калотина на границата със Сърбия и околовръстния път на София, съобщиха от представителството на комисията в България. Инвестицията в размер на над 183 млн. евро от Кохезионния фонд на ЕС ще допринесе за по-доброто интегриране на българската пътна система в европейската транспортна мрежа.

Нови възможности за работни места за хората с увреждания през 2023 г.

Нови работни места ще могат да се разкрият за хората с увреждания през 2023 година, благодарение на две процедури по новата Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г. Целта на процедура „Устойчива заетост за хора в неравностойно положение“, която съгласно индикативния график на Програмата ще се отвори през месец юни, е осигуряване на нови работни места и устойчива заетост на лица в неравностойно положение, включително чрез адаптиране на работни места за хора с увреждания. 

До шест месеца ще тръгне движението по първите готови 7 километра от скоростния път Видин – Ботевград

До половин година ще бъде направен опит да се пусне движението по новоизграден 7-километров участък от скоростното трасе Видин – Ботевград, между Новачене и Скравена. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който днес (10 януари) инспектира строителството на бъдещия скоростен път от Монтана до Ботевград.

Данъчна кампания 2023 ще започне на 10 януари

Данъчната кампания 2023 г. започва на 10 януари, като от тази дата стартира подаването на декларациите за доходите на физическите лица по електронен път, по пощата и в офисите на приходната агенция. В началото на март 2023 г., след подаването на данните от работодатели и платци на доходи, ще бъде пусната и е-услугата за достъп до предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея могат да бъдат вписани автоматично данни за получени през 2022 г.

Държавата отчуждава имоти за изграждането на пътя Видин – Ботевград

Министерският съвет е взел днес (4 януари) решение за отчуждаване на имоти и части от имоти – частна собственост, необходими за модернизацията на участък от Път I-1 (Е-79) „Видин - Ботевград“ на територията на областите Видин и Монтана, съобщиха от правителствената пресслужба. Имотите, които подлежат на отчуждаване, са определени съгласно одобрения подробен устройствен план – парцеларен плен за трасето. Те се намират в землищата на с. Ружинци, с. Плешивец, с. Гюргич и с. Черно поле в община Ружинци (област Видин), както и в землищата на с.

Минималната работна заплата става 780 лева от 1 януари 2023 г.

Минималната работна заплата ще стане 780 лв. от 1 януари 2023 г., реши днес (29 декември) правителството. С взетото на последното за годината заседание на Министерски съвет решение, от началото на следващата година размерът на минималната заплата ще се повиши с 9,9% спрямо сегашната й стойност. При определянето на новия размер са отчетени реалните параметри на макроикономическата среда и възможностите на държавния бюджет, уточняват от правителствената пресслужба.

От 30 декември до 9 януари без плащания на ПОС терминал в офисите на НАП

В периода от 30 декември 2022 година до 9 януари 2023 година в НАП ще се извършват дейности, свързани с процесите по годишно приключване за 2022 година и превключване работата на информационните системи за 2023 година. Офисът на агенцията в гр. Видин ще обслужва клиенти, при ограничено ползване на информационните системи, информират от териториалната структура на Приходната агенция.

50 милиона лева за саниране на блоковете във Видин

Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) публикува проект на Насоки за кандидатстване за предоставяне на средства чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиция по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап I“, при която интензитетът на безвъзмездната финансова помощ е 100% от допустимите разходи за енергийно обновяване на жилищните сгради (през втория етап се предвижда 20% да е съфинансирането от страна на собствениците на обекти в съответната сграда).

Връщат до 1800 лева за три деца

По-високи размери на данъчни облекчения за придобитите доходи през 2022 г. ще могат да ползват родителите на деца и деца с увреждания, в сравнение с предходната година, припомнят от приходната агенция.

Страници