България

Радев връчва втория мандат следващата седмица

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на редовно правителство следващата седмица. Това обяви той пред журналисти в Бургас, където присъства на ВИП ден на националното военноморско учение с международно участие „Бриз - 2024“.

Вторият мандат отива при ПП-ДБ

Парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) ще получи втория мандат за съставяне на правителство, след като ПГ на ДПС изключи от състава си 17 народни представители. По този начин ПГ на ДПС вече е четвърта по численост в 50-ото Народно събрание.

Смениха областните управители на Враца и Монтана

Нови областни управители на Враца и на Монтана назначи служебното правителство вчера (6 юли). Със същото решение бяха освободени досегашните губенатори на двете области.

Кабинетът „Желязков“ не получи подкрепа

Парламентът не избра за министър-председател Росен Желязков, излъчен за кандидат за премиер от ГЕРБ-СДС. При проведеното преди минути гласуване, проектокабинетът „Желязков“ беше подкрепен от 98 депутати, „против“ бяха 138 народни представители, двама се въздържаха.

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

От днес, 1 юли, започва приемът на заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2024/2025 г. Заявленията могат да се подават до 31 октомври на място в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) или в специално организирани за целта приемни, чрез Системата за сигурно електронно връчване, както и чрез лицензиран пощенски оператор, включително чрез електронна административна услуга.

Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ за премиер

Президентът Румен Радев подписа указа, с който предлага на 50-ото Народно събрание да избере кандидата за министър-председател Росен Желязков, съобщиха от Президентството. Днес държавният глава връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание на Росен Желязков - кандидат за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС. Росен Желязков върна изпълнен мандата и представи структура и състав на проект на кабинет. 

С 3% поскъпва токът в Северозапада

По-високи цени на електроенергията утвърди днес Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Новите по-високи цени в сектор „Електроенергетика“ влизат в сила от 1 юли 2024 г. за следващия едногодишен ценови период – до 30 юни 2025 г. Най-голямо ще бъде поскъпването на тока за клиентите на дружеството, което обслужва Северозападна България. За клиентите на „Електрохолд“ цената нараства с 3,10%, на ЕВН – с 1,85%, а за клиентите на „Енерго Про“ тя намалява с 0,49%. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.   

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Новият български патриарх беше определен след балотаж с Врачанския митрополит Григорий. За Видинския митрополит Даниил гласуваха 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий – 66, имаше и три недействителни бюлетини.

Радев връчва първия мандат за правителство на 1 юли

Президентът Румен Радев ще връчи на 1 юли (понеделник) първия мандат за съставяне на правителство. В 9:00 ч. държавния глава ще връчи папката с мандата на мандата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група – ГЕРБ-СДС. 

2/3 от пътищата в областите Видин, Враца и Монтана са в лошо и много лошо състояние

2/3 от пътищата в областите Видин, Враца и Монтана са в лошо или много лошо състояние. Този добре известен факт на живеещите в Северозапада призна и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Според нея, именно това е и предопределило избора на обходни маршрути при затварянето на участъка от Мездра до Лютидол, което е факт от началото на месеца и беше причина да се разреши минаването на ТИР-ове през Петрохан.

Страници