България

Правителството одобри проекта на Закон за държавния бюджет за 2024 година 

Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2024. Параметрите му са разработени в рамките на Маастрихтските критерии, като за сектор „Държавно управление“ дефицитът е съответно 2,9% от БВП. В бюджета за следващата година е предвидено предстоящото увеличение на минималната работна заплата, планираният ръст на минималния осигурителен доход, както и действащи и към момента данъчни облекчения, става ясно от информацията, разпространена от пресцентъра на Министерския съвет. 
Данъчна политика

„Български пощи“ стартират традиционния детски конкурс „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“

„Български пощи“ стартират традиционния детски конкурс „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“. Условията за участие в конкурса са правилно изписан адрес на подателя, за получател да бъде посочено само „За Дядо Коледа“ и да бъде заплатена пощенската услуга. Всички писма отговарящи на условията ще получат отговор лично от Дядо Коледа, а най-оригиналните и красиви писма ще получат и подаръци от него.

Забраняват се пазарите за всички видове домашни животни и птици

Забраняват се пазарите за всички видове домашни животни и птици. Мярката е във връзка с влошената епизоотична обстановка по отношение на опасни заболявания по животните като болестта инфлуенца по птиците, африканска чума по свинете, шарка по овцете и козите и др. Забраната включва организирането и провеждането на пазари за всички видове домашни животни и птици, вкл. екзотични животни и птици, животински продукти, както и изложби на домашни животни и птици и екзотични животни и птици.

Прокуратурата, МВР и НАП започват проверки на системните нарушители на пътя

 Три институции – Прокуратурата, Министерство на вътрешните работи (МВР) и Националната агенция за приходите (НАП), ще борят заедно войната на пътя. Конкретните мерки за ограничаване на тежките пътнотранспортни произшествия, причинени от системни нарушители на Закона за движениe по пътищата (ЗДвП), са набелязани на проведено днес (14 ноември) работно съвещание от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов с главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и с изпълнителния директор на Национална агенция за приходите (НАП) Румен Спецов. 

Започват преговорите между правителството и общините за бюджет 2024

Кметовете на Монтана Златко Живков, на Троян Донка Михаилова и на Димитровград Иво Димов ще бъдат гласа на общините на среща с министъра на финансите Асен Василев утре (10 ноември, петък). Те ще представят позицията и предложенията  на Националното сдружение за държавния бюджет през 2024 год. Очаква се проектозаконът да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание на 14 ноември.

Погрешка пратени тестови съобщения от системата BG-ALERT изплашиха много българи

Известия от BG-ALERT с текст „Внимание, опасност!“ внесоха смут и страх у много българи вчера (1 ноември) вечерта. Загадъчното съобщение беше изпратено до мобилни телефони на клиентите на един от мобилните оператори, като много хора писаха в социалните мрежи, че получаването на стряскащото съобщение е било придружено със силен звук. Оказа се, че става въпрос за човешка грешка. От Министерството на вътрешните работи разпространиха съобщение от фирмата, която е ангажирана с реализирането на системата.

526 лв. ще е линията на бедност в България през 2024 г.

526 лв. ще е линията на бедност в България през 2024 г., реши правителството днес. Стойността на социалния показател се повишава с 22 лв. или с 4,4% в сравнение с 2023 г. 
Новият размер на линията на бедност да окаже благоприятно въздействие върху уязвимите и най-нискодоходните групи от населението, очакват от Министерския съвет. С увеличаването й ще нараснат обвързаните с нейната стойност социални помощи и финансова подкрепа, изплащани по Закона за социално подпомагане, Закона за хората с увреждания и Закона за закрила на детето.

Един милиард лева ще бъдат заложени за общински проекти в бюджета за 2024 година 

В републиканския бюджет за 2024 година ще бъдат заложени 1 милиард лева за общински проекти. Това е информирал министърът на финансите Асен Василев на работна среща с Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) за подготовката на бюджета за догодина. Министърът е запознал представителите на Сдружението с макрорамката на бюджета за следващата година, която предвижда ръст на Брутния вътрешен продукт от 3,2%, средногодишна инфлация от 4,8% и дефицит от 3% от БВП.

ЕК предложи действия за повишаване на капацитета на публичните администрации

Европейската комисия прие съобщение относно укрепването на европейското административно пространство (ComPAct), в което се предлагат действия в помощ на публичните администрации да отговорят на нуждите на европейските граждани и бизнес.

АЕЦ „Козлодуй“ ще има нов реактор през 2033 г.

Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде готов през 2033 г. Процедурата за неговото изграждане започна днес с решение на Министерския съвет (МС). За целта капиталът на „АЕЦ Козлодуй – нови мощности“ ЕАД ще бъде увеличен с 500 млн. лв. Кабинетът възложи на министъра на енергетиката Румен Радев да предприеме необходимите действия по прозрачен избор на изпълнител за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на новия енергоблок.

Страници