Видин

Окръжен съд – Монтана осъди прокуратурата да плати 83 000 лева обезщетение на Герго Гергов

Окръжен съд – Монтана е осъдил Прокуратурата на Република България да заплати на бившия кмет на община Видин Герго Гергов 80 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и 3000 лева обезщетение за имуществени вреди от незаконно повдигнатите му обвинения за извършени престъпления и наложените му ограничителни мерки.

Призив за помощ за семейството от Градец, чиято къща изгоря

На 7 януари пожар изпепели дома на четиричленното семейството на Светлин Гунчев в село Градец. Инцидентът станал на Ивановден вечерта, когато у дома са само 17-годишният син на Светлин и бабата на момчето. Пожарът тръгнал от печката на дърва. Благодарение на бързата и навременна намеса на пожарникарите, огънят не достига до стопанската сграда и малка едностайна постройка, в която в момента живее семейството. Къщата обаче изгаря, заедно с цялата покъщнина. Възстановяването на щетите не е по силата на семейството.

Каква подкрепа ще получи Северозападът през следващия програмен период?

В Националния план за възстановяване и развитие не се предвижда целенасочена подкрепа за Северозападна България. В документа, който все още не е одобрен от страна на Европейската комисия, държавата ни обаче поема ангажимент за преодоляване на регионалните различия. През следващите няколко години подкрепата за изоставащите региони, какъвто е Северозападът, ще дойде по линия на Кохезионната политика на ЕС, както и чрез планирани в бъдещата Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. директни инвестиции за преодоляване на регионалните различия.

Пътят Видин – Ботевград ще бъде завършен в цялост чак през 2027 г.

Цялостното завършване на строителството на пътя Видин – Ботевград ще е факт най-рано през 2027 година, показват разчетите на Агенция „Пътна инфраструктура“. Важният за Северозапада инфраструктурен проект беше обсъден на организираната днес от министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов работна среща.
190 километра е цялата дължина на трасето от Видин до Ботевград, като в момента в строеж са 88 км, обясни инж. Бисер Йорданов, директор на дирекция в АПИ, който представи напредъка за всеки от деветте участъка, на които е разделено трасето.

Заловиха 19-годишен, превозвал 17 кандидат-бежанци от Пакистан и Афганистан

На 11 януари в с. Цар Симеоново полицейски екип спрял за проверка лек автомобил „Форд Галакси“ с видинска регистрация, управляван от 19-годишен жител на град Видин. В превозното средство униформените установили 17 мъже – чужденци със статут на кандидат-бежанци от Пакистан и Афганистан, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
На място е извършен оглед. Шофьорът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа и приведен в ареста. Чужденците са доведени в ОДМВР – Видин.

Митничари откриха близо 14,7 кг хероин в тайник в лек автомобил при проверка на Дунав мост 2

При проверка на кола с българска регистрация на ГКПП Дунав мост - Видин митнически служители са открили 14,685 кг хероин, съобщиха от Агенция „Митници“.

Областният управител върна за ново разглеждане решенията на ОбС – Видин за увеличаване на местните данъци и такси и на цените на услугите

Днес (11 януари) областният управител на Видин Любен Иванов е върнал на Общински съвет – Видин решенията за приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредба на Общински съвет – Видин за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и Наредба на Общински съвет – Видин за определяне размера на местните данъци като незаконосъобразни, съобщиха от областната управа.

Два пъти повече здравноосигурени във Видинско са сменили личния си лекар през декември 2021 г.

3421 здравноосигурени лица са попълнили регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар през декември, с което са реализирали свободното си право на преизбор на личен лекар през регламентирания срок, съобщиха от Районната здравноосигурителна каса във Видин. Броят им е два пъти повече, сравнено с данните за месец юни 2021-ва година – 1534 здравноосигурени лица.

Кметът на община Видин поздрави новоназначения областен управител на Видин

Видинският кмет д-р Цветан Ценков, заедно със заместник-кметовете Борислава Борисова и Светослав Скорчев приветстваха Любен Иванов, който официално встъпи в длъжност на 7 януари. Д-р Ценков подари на новия областен управител картина, изобразяваща символа на Видин – крепостта „Баба Вида“ и поднесе поздравителен адрес.

Развитието на община Видин обсъдиха кметът и народни представители

По инициатива на д-р Цветан Ценков днес се проведе работна среща, в която участваха народните представители Петър Миланов, Филип Попов и Иво Атанасов, както и заместник-кметовете Борислава Борисова, Десислава Тодорова и Светослав Скорчев. През миналата седмица д-р Ценков е изпратил до четиримата народни представители от Видинския избирателен район покани за разговор, в рамките на който да бъде очертана обща визия за развитието на Общината и региона.

Страници