Видин

Във Видин отчетоха успешното приключване на социално-образователен проект 

Заключителна пресконференция по проект „Интегриран подход за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Видин“ се състоя днес (28 ноември)в заседателната зала на Общинския съвет. Тя бе открита от Борислава Борисова, заместник-кмет по хуманитарни дейности и социална политика на Община Видин и ръководител на проекта.

Община Видин: Напълно готови сме за зимата

Община Видин е подготвена за зимния период, съобщи Емилиян Евтимов, директор на Общинско предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“. „Разполагаме с 10 снегопочистващи автомобила, четири от тях са оборудвани с песъкар. Имаме челен товарач с дъска, имаме багер, имаме миничелен товарач. Имаме три машини, които са за обработка на пешеходни зони, тесни междублокови пространства и тесни улици – мотометчаките, които са оборудвани с дъски, както и имаме една косачка 4x4, която е също оборудвана с дъска“, поясни той. 

Представиха планираните средства за чистота в община Видин през 2024 година

Над седем и половина милиона лева са средствата, предвидени по план-сметката за чистота в община Видин. Това стана ясно на проведено днес обществено обсъждане. „Това е процес, който правим всяка година и който сме задължени да направим, за да можем да бъде подсигурено почистването на града ни – сметоизвозването и всички дейности по отношение на чистотата. Отчели сме всички нови неща, за които знаем, че със закон са приети – новото увеличение на минималната работна заплата например.

Открити приемни за възможностите за финансиране от ЕС се проведоха в Чупрене и Ружинци

С открити приемни за възможностите за финансиране от ЕС в Чупрене и Ружинци започна вторият за годината информационен цикъл на ОИЦ-Видин, който още обхване всички единадесет общини на областта. 

Жалби и сигнали валят в началото на мандата на Общински съвет – Видин

Скандали бележат началото на мандата на новия Общински съвет във Видин. В основата стоят обвинения, че изборът на председател на местния парламент – припомняме, че на проведеното преди дни заседание за председател беше избран Светослав Славчев, е извършен незаконно, чрез натиск към определени общински съветници. Заваляха и жалби и сигнали към органите на реда и прокуратурата.

Работна  среща по проекта за енергийна трансформация на сградата на СУ „Св. св. Кирил и Методий“

Тя е част от дейностите по проект „Изпълнение на енергоспестяващи мерки за достигане на сграда с близко до нулевото потребление в „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Видин“. На срещата присъства екипът, който работи по проекта от страна на бенефициента Община Видин и представители на партньорските организации – Енергийна Агенция - Пловдив и NORCE Norwegian Research Centre AS.

Избраха Светослав Славчев за председател на Общински съвет – Видин

От втория опит съветниците във Видин избраха председател на Общинския съвет. След като на първото тържествено заседание на новоизбрания местен парламент нито един от номинираните за поста не получи нужния минимален брой от 17 гласа, за да бъде избран, на проведената днес извънредна сесия на местния парламент юристът Светослав Славчев събра необходимата подкрепа и ще ръководи дейността на Общинския съвет.

Ротационно председателство?

Видин е домакин на научна конференция „Демографски проблеми през вековете – измерения и перспективи“

Видин е домакин на конференция, която събира в крайдунвския град представители на научните и академични среди не само от България, но и от съдена Сърбия. Научният форум се организира от Регионален исторически музей (РИМ) – Видин със съдействието на Община Видин и Областната администрация. Събитието бе открито днес (23 ноември) от директора на РИМ Христина Кирилова. Тя благодари на домакините от Областна администрация и Общината за оказаната подкрепа, както и на всички участници във форума. 

10 години затвор за двете непълнолетни момчета, убили възрастен мъж в Гъмзово, постанови съдът

Видинският окръжен съд се е произнесъл с осъдителна присъда по отношение на двете непълнолетни момчета, обвинени че са убили по особено жесток начин 59-годишния Борислав Борисов от село Гъмзово (община Брегово). Припомняме, че кървавото престъпление беше извършено на 1 януари тази година, а първоначално задържаните бяха четирима – трима непълнолетни и 10-годишно момче. В крайна сметка обаче като обвинями за престъплението пред Темида бяха изправени двама непълнолетни (с инициали К.С.С. и Н.С.Г.). 

Няма да има промяна при разпределението на мандатите за общински съветници във Видин

Административен съд – Видин е потвърдил решението на Общинска избирателна комисия – Видин, с което са обявени избраните общински съветници и кметове на 29.10.2023 г. във Видин, съобщиха от съдебната институция. 

Припомняме, че по делото, образувано по жалби на партиите ГЕРБ и „Има такъв народ“, съдът назначи съдебно-математическа експертиза за повторно преизчисляване на мандатите за общински съветници в изборите за общински съветници.

Страници