Видин

При кандидатстването за саниране Община Видин ще подпомага финансово сдруженията на собствениците 

Община Видин ще поема част от разходите, които собствениците на многофамилни жилищни сгради трябва да направят във връзка с кандидатстването по програмата за енергийна ефективност. Съгласно правилата на настоящата процедура, задължително е извършване на енергийно обследване на сградата, за която се кандидатства и тя да разполага с технически паспорт. Това е за сметка на собствениците, като при одобрение на проекта и подписване на договор за предоставяне на финансиране направените разходи се възстановяват.

Изложба в музей "Кръстата казарма" разказва за наборната военна служба през „онези“ 45 години на социализма

Изложбата „Когато момчето става мъж…“ бе открита днес (2 февруари) във Видин. Експозицията, която е подредена в една от залите на музей „Кръстата казарма“, разказва за наборната военна служба в периода на социализма. 

В Кула отличиха най-добрите винари

Община Кула и Народно читалище „Просвета 1882“ организираха традиционния конкурс за домашно вино в чест на празника Трифон Зарезан. Участие в тазгодишното издание на проявата взеха 31 майстори на виното в категории. Конкурсът се проведе в три категории – червено вино, бяло вино и розе. Трудната задача да отличи най-добрите винари бе поверена на сертифицирания дегустатор-технолог Илиан Игнатов. А наградите връчи кметът на община Кула Владимир Владимиров.

Във Флорентин почетоха празника на лозето и виното

Във всички населени места на община Ново село, чиято слава като винарски район се носи на близо и далеч, празникът Трифон Зарезан е на особена почит. Така е и в село Флорентин. Днес там отбелязаха подобаващо деня на лозето и виното. Тържеството бе организирано от местното Народно читалище „Пробуда-1925“, съвместно с Кметство Флорентин.

В Ружинци отбелязаха Трифон Зарезан

Спазвайки народната традиция и с много настроение, жителите на село Ружинци отбелязаха днес (1 февруари) празника Трифон Зарезан. Хората се събраха в центъра на селото, където се хванаха на хоро и се отправиха към дома на Любен Павлов, за да изпълнят традиционния обичай „зарязване на лозите”. Началото даде кметът на община Ружинци Александър Александров, който нарече да бъде плодородна годината, да се роди много грозде и се напълнят бъчвите с хубаво вино.

С нов автомобил Община Видин ще доставя храна на нуждаещи се граждани

С нов автомобил Община Видин ще доставя храна на нуждаещи се граждани. Това става възможно благодарение на одобрено финансиране по целева програма „Патронажна мобилност за доставка на топъл обяд“, съобщиха от общинската пресслужба. 

Община Видин: Нееднократно сме заявявали намерението си да стопанисваме културно-историческото наследство

Община Видин нееднократно е заявявала намерението си да стопанисва културно-историческото наследство – това се посочва в позиция, разпространена от местната институция до медиите. От там допълват, че още в началото на настоящия мандат е поставено на дневен ред искането за безвъзмездно право на управление на  недвижими културни ценности с категория „национално значение“, публична държавна собственост, намиращи се в град Видин. От 2020 г.

Информационна среща за санирането на многофамилни жилищни сгради се проведе във Видин

При сериозен интерес премина организираната вчера от Община Видин информационна среща във връзка със стартиращата програма за саниране на многофамилни жилищни сгради. Заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова откри събитието, което се състоя на 31 януари  в залата на Общинския съвет. Тя обяви, че е отворена процедурата за саниране по Националния план за възстановяване и устойчивост. Крайният срок за кандидатстване за гражданите е 10.05.2023 г.

Проведе се обществено обсъждане за минералния извор в Градец

Село Градец е едно от населените места в община Видин, в което е установено находище от минерални води. Днес бе проведено обществено обсъждане на изменение на Общия устройствен план на община Видин в обхвата на имота в землището на село Градец, където е разположено това находище на минерални води, с цел промяна на предназначението на територията от „обработваеми земеделски земи“ в територия за „предимно производствени дейности“.

Община Видин ще изплати 400 000 лв. задължения на МБАЛ „Света Петка“, реши мнозинствто в ОбС

Община Видин ще заплати задължения на МБАЛ „Света Петка“ в размер на близо 400 000 лв., които ще бъдат заложени в общинския бюджет за 2023 г., реши днес видинският Общински съвет. Задълженията са за данък недвижими имоти и такса битови отпадъци и са натрупани от лечебното заведение в периода 2017 – 2022 година.

Страници