Видин

Община Видин ще кандидатства за финансиране Гребната база и стадион „Георги Бенковски“ да бъдат енергийно обновени

Община Видин ще кандидатства с проекти за енергийно обновяване на Гребната база и стадион „Георги Бенковски“. На редовно заседание на местния парламент днес общинските съветници гласуваха Общината да кандидатства с предложения за изпълнение на инвестиция по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“ по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България, с финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост за Гребната база и стадиона.

Ще започне ли скоро дългоочакваният ремонт на булевард „Панония“ във Видин?

До дни се очаква да бъде подписан договор с фирмата, която ще ремонтира булевард „Панония“ във Видин. Това съобщи видинският градоначалник д-р Цветан Ценков на проведеното днес (29 май) заседание на Общинския съвет (ОбС), по време на което бе повдигнат въпросът за лошото състояние на тази основна пътна артерия в града.

Горя бившето училище в Иново

Пожар нанесе сериозни щети на сградата на бившето училище в село Иново. Сигналът за инцидента е постъпил в следобедните часове на 27 май, като в гасенето на огъня за участвали три екипа на видинската пожарна, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Въпреки намесата на огнеборците, пламъците са унищожили покривната конструкция на сградата. От видинската полиция съобщиха още, че в деня след пожара се е наложило на място да дежури екип огнеборци, заради все още тлеещи греди.

Изложба живопис е подредена в Регионалната библиотека във Видин

Изложбата, на която са показани 70 платна живопис на художника Владимир Атанасов е подредена в залата за изяви на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ във Видин.  На откриването, което се състоя на 22 май, директорът на РБ „Михалаки Георгиев“ Десислава Иванова сподели радостта си, че Владимир Атанасов е избрал именно пространството на видинската библиотека, за да представи своите картини. Десислава Иванова запозна присъстващите с моменти от биографията на Атанасов, който по професия е учител по изобразително изкуство.

Пето издание на фестивала „От раклата на баба” в село Кутово

Традиционният фестивал на народната носия и тази година привлече многобройни участници от цяла България и от съседна Румъния. Участие във фестивала взеха представители на над 25 читалища от Видинска област и от страната, а голямата изненада бе народният ансамбъл от румънския град Петрила.

Във Видин се проведе дискусия на тема „Преодоляването на женската бедност и дискриминацията на пазара на труда в контекста на обществения и политически дебат“

В Конферентния център на Областна администрация Видин в петък /26май/ под егидата на областния управител Огнян Асенов се проведе Кръгла маса на тема „Преодоляването на женската бедност и дискриминацията на пазара на труда в контекста на обществения и политически дебат“. Събитието е част от проект, дело на Института за социална интеграция и Фондация "Фридрих Еберт".

Художникът Петър Дарковски представя изложба във Видин

Художникът Петър Дарковски ще представи във Видин своята самостоятелна изложба, озаглавена „Светове“. Тя ще бъде подредена в БиблиоПощата, а официалното откриване ще бъде на 31 май (сряда) от 18:00 часа.
Това е тринадесетата самостоятелна изложба на родения в село Раковица (община Макреш) художник. В нея той ще покаже творби в областта на живописта. Художникът има и редица колективни участия в над тридесет изложби.
По време на събитието почитателите на изкуството ще имат възможност да се запознаят с Петър Дарковски и да разговарят с него.

Делегация от Германия пристига във Видин

На 29 и 30 май във Видин ще гостува делегация от област Ортенау, провинция Баден-Вюртемберг, Германия. Тя ще бъде водена от Франк Шерер, областен управител на област Ортенау. В състава на делегацията ще участват кметове, общински съветници, експерти от областната администрация на Ортенау и представители на бизнеса. След като неотдавна пандемията от коронавирус наложи временно спиране на ежегодните редуващи се посещения на делегации, сега областният управител Огнян Асенов ще посрещне делегация от Ортенау във Видин за първи път от 2019 г.

В село Слана бара отпразнуваха Спасовден

На Спасовден жителите на видинското село Сланотрън отбелязват своя празник. И тази година тази хубава традиция бе спазена, а гости на събитието бяха заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова и председателят на Общинския съвет Генади Велков. За да почетат големия християнски празник Възнесение Господне (Спасовден), местното читалище „Съгласие-1936“ и кметството в Слана бара бяха подготвили тържество и програма с участието на духови оркестри и самодейни състави.

От началото на 2023 година в област Видин са сключени договори за европейски проекти за 12,5 милиона лева

Сключените договори от началото на годината за финансиране на проекти през 2023 година на бенефициенти от публичния и частния сектор от област Видин са на обща стойност 12 588 801 лева, от които 8 630 338 лева са безвъзмездна финансова помощ, съобщиха пред медии от Областния информационен център (ОИЦ). Общо договорените проекти са 42 проекта, като за първите пет месеца на годината частният сектор е успял да привлече повече евросредства, показват представените от ОИЦ – Видин данни.

Страници