Монтана

Мъж и жена са загинали от токов удар в село Расово

Мъж и жена са загинали от токов удар в село Расово вследствие на неправомерно присъединяване към електрическата мрежа, съобщават от Областната дирекция на МВР в Монтана. На 31.07.2022 г. около 12:50 ч. в Районно управление – Лом е получен сигнал за възникнал инцидент с пострадали хора в частен дом с. Расово, общ. Медковец. Адресът незабавно е посетен от екипи на Участък Медковец при РУ Лом и Филиала за спешна медицинска помощ при МБАЛ – Лом.

Народни певци ще обучават деца в Младежкия дом в Монтана

Габриела Иванова и Мартин Лишковски – бивши солисти на певческа група „Пъстренец Jr.“, ще обучават деца по народно пеене, солфеж и елементарна теория на музиката в Младежкия дом в Монтана. Те се завръщат в институцията, от която започна професионалният им път, благодарение на Програмата за заетост на младежи в областта на културата.

Днес Монтана празнува

На 13 юни, когато всички православните християни честват празника „Свети дух“, е и празникът на Монтана. По този повод градът посрещна гости от Италия, Румъния, Сърбия, Исландия, Чехия, Словакия, Полша, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

През последната година фините прахови частици във въздуха в Монтана са намалели с 1,5 тона.

Данните бяха представени на кръгла маса за качеството и приноса от изпълнението на интегрирания проект за намаляване на замърсяването на въздуха от битово отопление с дърва и въглища. Той се финансира от програма Лайф на Европейския съюз и е общ за 6 общини в страната – София, Бургас, Стара Загора, Велика Търново, Русе и Монтана. Кметът на Монтана Златко Живков представи работата по проекта от началото му през 2018 година, когато са започнали първите проучвания,  до сега – последната трета фаза.

АПИ: Започва ремонт на над 26 км от път I-1 Горно Белотинци - Монтана

Започва текущ ремонт на 26.5 км от първокласния път I-1 Горно Белотинци – Монтана, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Текущите дейности, които ще бъдат изпълнени, са в участъка от края на обхода на Монтана до с. Горно Белотинци, при границата с област Видин. Движението в отсечката ще се осъществява в  лентата, в която не се работи, и ще се регулира с пътни знаци и от служители на място (сигналисти).

Установен е незаконен златодобив в района на язовир „Огоста“

Нерегламентиран добив на подземни богатства е пресечен от служители на ОДМВР – Монтана в района на язовир Огоста. В полицейския арест за 24 часа са задържани трима софиянци. Вчера (17 май) след получен сигнал за незаконен добив на злато служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и сектор „Специални тактически действия“ при ОДМВР – Монтана са извършили проверка в землището на с. Гаганица, намиращо се в сервитута на язовир „Огоста“. При проверката са установени изкопни дейности на две места, с отстояние около 200 метра едно от друго.

Шахматни шампиони проведоха урок за деца в Монтана

Близо 120 ученици от първи до четвърти клас участваха в открит урок по шахмат в Монтана. Събитието се проведе в централната градска градина и е част от национално шахматно турне „Асеневци“. Инициативата е на председателя на Общински съвет – Монтана Иво Иванов и се провежда под патронажа на кмета общината Златко Живков.

Нов покрив до юни ще има читалището в монтанското село Липен

Около 115 хиляди лева инвестира Община Монтана в ремонт на покрива на читалище „Пробуда 1926“ в село Липен, съобщи кметът Златко Живков. Ще бъде подобрена и осветителната мрежа в двора, където освен сградата на културното средище е и местната църква „Света Троица“. „Липненското читалище е едно от най-активните на територията на общината и ще направим всичко хората спокойно да се събират тук“, заяви кметът Живков.

Петдесетгодишните чинари в центъра на Монтана остават

Започна ремонтът на първите 2,2 декара настилка на площад „Жеравица“ в Монтана. Общата му площ е 35 декара, като близо половината от тях са зелени площи. Първоначално ще бъдат подменени плочките на прохода от ул. „Цар Борис ІІІ“ до бул. „Климент Охридски“. Това включва и кратката алея пред Младежкия дом. По-голямата си част проходът е в зелен коридор, образуван от чинарите от двете му страни. Те са засадени в началото на 80-те години на миналия век и са били над десетгодишни, когато са пренесени в градската среда.

Ремонтът на централния площад в Монтана започва след Великден

Проектът за реконструкцията на централния площад „Жеравица“ в Монтана ще бъде изпълняван на няколко етапа, съобщи кметът Златко Живков на редовния си брифинг. Първата зона на строителство ще бъде затворена след Великденските празници. В края на април ще стартира и основният ремонт на улици след подмяна на подземните комуникации. Приключва текущият ремонт – изкърпване на разрушена настилка и преасфалтиране на паркинги. Вече е готов най-големият от тези обекти – паркинга на ж-п гарата. Стойността на инвестицията е 323 хиляди лева.

Страници