Монтана

Шахматни шампиони проведоха урок за деца в Монтана

Близо 120 ученици от първи до четвърти клас участваха в открит урок по шахмат в Монтана. Събитието се проведе в централната градска градина и е част от национално шахматно турне „Асеневци“. Инициативата е на председателя на Общински съвет – Монтана Иво Иванов и се провежда под патронажа на кмета общината Златко Живков.

Нов покрив до юни ще има читалището в монтанското село Липен

Около 115 хиляди лева инвестира Община Монтана в ремонт на покрива на читалище „Пробуда 1926“ в село Липен, съобщи кметът Златко Живков. Ще бъде подобрена и осветителната мрежа в двора, където освен сградата на културното средище е и местната църква „Света Троица“. „Липненското читалище е едно от най-активните на територията на общината и ще направим всичко хората спокойно да се събират тук“, заяви кметът Живков.

Петдесетгодишните чинари в центъра на Монтана остават

Започна ремонтът на първите 2,2 декара настилка на площад „Жеравица“ в Монтана. Общата му площ е 35 декара, като близо половината от тях са зелени площи. Първоначално ще бъдат подменени плочките на прохода от ул. „Цар Борис ІІІ“ до бул. „Климент Охридски“. Това включва и кратката алея пред Младежкия дом. По-голямата си част проходът е в зелен коридор, образуван от чинарите от двете му страни. Те са засадени в началото на 80-те години на миналия век и са били над десетгодишни, когато са пренесени в градската среда.

Ремонтът на централния площад в Монтана започва след Великден

Проектът за реконструкцията на централния площад „Жеравица“ в Монтана ще бъде изпълняван на няколко етапа, съобщи кметът Златко Живков на редовния си брифинг. Първата зона на строителство ще бъде затворена след Великденските празници. В края на април ще стартира и основният ремонт на улици след подмяна на подземните комуникации. Приключва текущият ремонт – изкърпване на разрушена настилка и преасфалтиране на паркинги. Вече е готов най-големият от тези обекти – паркинга на ж-п гарата. Стойността на инвестицията е 323 хиляди лева.

Посланикът на Нидерландия е на посещение в Монтана

Посланикът на Нидерландия в България Негово Превъзходителство Симон ван дер Бург  днес е на посещение в Монтана. Тази сутрин той се е срещнал с кмета Златко Живков, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Катастрофа в района на село Винище

На 20.03.2022 г. около 12,30 ч. на път Е 79, в района на село Винище, общ. Монтана, 27-годишна жителка на областния град при управление на лек автомобил "БМВ 319 Д" с монтанска регистрация губи контрол над волана, напуска пътната си лента вляво, навлиза в насрещната и се удря в насрещно идващ лек автомобил "Мерцедес С 500" със софийска регистрация, управляван от 60-годишен софийски жител. Вследствие на реализираното ПТП по лекия автомобил „Мерцедес С 500" са нанесени значителни материални щети. По случая в РУ Монтана е образувано досъдебно производство.

Националната литературна награда „Иван Давидков“

В деня на 96-ата годишнина от рождението на поета, писателя, художника и преводача Иван Давидков Община Монтана обявява първото издание на конкурса за Националната литературна награда на негово име. Съгласно статута на наградата тя е индивидуална. За нея могат да се състезават български автори за поетична книга, издадена през последните две години (2020 г. и 2021 г.). Предложения за носител на НЛН „Иван Давидков“ могат да бъдат представени от името на творчески съюзи, културни институции, издателства, университети, както и от самите поети.

Започна строителството на Младежки център в град Монтана

На 7 март със символична първа копка бе даден старт на строителството на сградата на Младежкия център в град Монтана. Изграждането му се финансира чрез т.нар. норвежка програма. Стойността на проекта е 3 790 895,85 лв., като срокът за изпълнение е до април 2024 г. При реализирането на проекта Община Монтана си партнира с Професионален и образователен център Хрингсяу, базиран в Рейкявик, Исландия.

След няколко диагнози в Германия Бойко от Монтана намира спасението при български лекар

Кардиологът д-р Пламен Дунев, който работи в Монтана и София, и неговият пациент Бойко Страхилов станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. В поредицата хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват лекари и пациенти.

Паркоместата в град Монтана ще бъдат увеличени с още 28

Системата за паркиране в община Монтана ще бъде разширена с още 28 паркоместа. Това става възможно след проведено обществено обсъждане за промяна предназначението на терен в непосредствена близост до блок „Геолози“ в Живовския квартал, съобщиха от Община Монтана. Мястото по план е предназначено за озеленяване, но на него няма дървета. Преди три години площта от малко над 800 кв. метра е разчистена от незаконни гаражи.

Страници