Монтана

В Монтана проект за интеграция обхвана 660 деца и техните родители

Приключи един от мащабните проекти за интеграция на хора от уязвими групи в Монтана. Дейностите по него бяха представени пред обществеността от кмета на общината Златко Живков. Проектът „Социално-икономическа и образователна интеграция на лица от уязвимите групи в Община Монтана“ бе изпълняван в последните две години с финансиране по две оперативни програми на Европейския съюз – „Развитие на човешките ресурси" и „Наука, образование и интелигентен растеж", и от държавния бюджет. Финансирането е в размер на финансирането близо 1,6 милиона лева.

Коледната елха в Монтана ще грейне на 1 декември

Дрон шоу ще бъде кулминацията на церемонията за запалване светлините на Коледната елха в Монтана. То ще блесне в небето над площад „Жеравица“ на фона на песента „Коледа“ на Нели Рангелова и Вокално студио „Детски смях“. Празничната програма ще започне в 17:30 ч. В нея ще участват млади таланти и актьори от Драматичен театър „Драгомир Асенов“ и Общински куклен театър, ЦПЛР – ОДК „Ние, врабчетата“, ОШИ „Добри Христов“ към НЧ „Разум 1883“ и Общински младежки дом.

Условна присъда за мъж и жена, нанесли побой на лекар в „Спешната помощ“ в Монтана

Шест месеца затвор условно получиха мъж и жена, нанесли побой на лекар в Спешна помощ в Монтана, при което е причинена лека телесна повреда на медика. Присъдата е постановена след като Районният съд в Монтана е одобрил споразумение между Районната прокуратра и защитата на семейната двойка. 

1,5 милиона лева получава от държавата Община Монтана за щетите от наводненията през юни

Монтана ще има 1,5 милиона лева от необходимите 15 милиона за преодоляване на последствията от юнските наводнения, съобщи кметът на общината Златко Живков. Това одобри Министерския съвет в постановление №222, с което разпределя 65 милиона лева допълнителни трансфери от резерва за непредвидени или неотложни разходи на 27 общини в страната, претърпели бедствия тази година.

Единадесет са стипендиантите на Монтана тази година

Пет годишни и шест еднократни стипендии връчи днес кметът на Монтана Златко Живков. Те са разпределен в три области – „Наука и технологии“, „Изкуство“ и „Спорт“. Учениците, които бяха отличени са национали и международни призьори в конкурси, фестивали, турнири и шампионати.

Турнир по ускорен шах за деца организират в Монтана

Общинският младежки дом в Монтана организира турнир по ускорен шах за деца. Състезанието ще се проведе на 12 ноември от 9:00 часа в сградата на институцията. Участниците в турнира ще бъдат разпределени в две възрастови групи – група „А“ деца до 10 години и група „Б“ от 11 до 18 години. 

Седма поредна изборна победа постигна Златко Живков в Монтана

Златко Живков ще продължи да управлява община Монтана и в следващите четири години. Градоначалникът влиза в своя седми пореден мандат след постигната категорична победа. При над 54% обработени протоколи на СИК Живков, който на тези местни избори беше издигнат от широка коалиция, включваща СДС, ГЕРБ, БНД, ВМРО-БНД и ЗНС, получава подкрепата на 60% от избирателите в община Монтана. 

С факелно шествие ще почетат Деня на народните будители в Монтана

Монтана ще отбележи Деня на народните будители с факелно шествие. То ще тръгне на 1 ноември в 18:45 ч. от Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Под музиката на Духов оркестър „Дико Илиев“ към НЧ „Разум 1883“ шествието ще премине по бул. „Трети март“, за да стигне до Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от Българския Северозапад. Там ще се проведе тържествена церемония с участието на възпитаници на ЦПЛР – ОДК „Ние, врабчетата“. Венци и цветя в знак на признателност ще поднесат представители на училища и културни институции.

3 месеца затвор за мъж, осъждан два пъти за шофиране пиян, постанови съдът в Лом

С три месеца затвор Районният съд в Лом наказа мъж, който вече два пъти е бил осъждан за шофиране пиян. 42-годишният мъж от село Василовци е заловен в началото на октомври седнал зад волана на чужд автомобил след употреба на алкохол – с концентрация 1,62 промила. Срещу водача е образувано бързо производство, при което е установено, че той вече е осъждан два пъти за шофиране под въздействие на алкохол.

Община Монтана постави машина за гласуване за опит на избирателите

Всеки, който иска да гласува машинно, може да научи или си припомни как става това в сградата на община Монтана. Пред Центъра за информация услуги на гражданите е поставена машина,  с инсталирана демо версия на бюлетина за кмет на община, за общински съветници . На нея избирателите могат да  упражнят как да гласуват в периода до изборите тази неделя на 29 октомври.

Страници