Свят

Нови искове срещу България пред Съда на ЕС относно законодателството свързано авторското право и отворените данни

Европейската комисия реши да предяви иск пред Съда на Европейския съюз срещу България и още 10 държави членки за това, че не са подали до Комисията уведомление за приемане на мерки за транспонирането на две директиви в областта на авторското право.

Класиката в дамската парфюмерия – невероятно очарование от Calvin Klein

Съществуват парфюми, които сякаш остават във времето – перфектните формули и изтънченото съдържание са характеристиките, които гарантират всички такива есенции да се настанят трайно в съзнанието на клиентите. Макар че парфюмерийната индустрия не спира да изненадва потребителите с все нови ароматни попълнения, то определено можем да кажем, че съществуват ухания, които са прекарали последните десетилетия на едни от челните места в клиентските класации.

Европейската комисия инвестира 1,5 милиарда евро в новаторски проекти за чисти технологии

Европейската комисия отправя втората покана за представяне на предложения за широкомащабни проекти по линия на Фонда за иновации — една от най-големите програми за демонстриране на новаторски нисковъглеродни технологии в света, финансирана от приходи от търгове за квоти за емисии по схемата на ЕС за търговия с емисии. С бюджет от 1,5 милиарда евро той ще финансира революционни технологии в областта на енергията от възобновяеми източници, енергоемките отрасли, съхранението на енергия и улавянето, използването и съхранението на въглероден диоксид.

12 октомври - Световен ден за борба с артрита

На 12 октомври отбелязваме Световния ден за борба с артрита. Това е глобална инициатива, началото на която е поставено през 1996 г. Нейната цел е да повиши информираността за ревматичните и мускулно-скелетни заболявания и за влиянието им върху живота на хората, засегнати от тях, техните близки и обществото като цяло.

Европейската комисия предоставя 60 000 карти за пътуване на млади европейци

Благодарение на DiscoverEU Европейската комисия ще предостави безплатни карти за пътуване на 60 000 европейци на възраст между 18 и 20 години. Ще може да се кандидатства от утре, 12 октомври, до 26 октомври на обяд, за период на пътуване през 2022 г., която ще бъде Европейската година на младежта.

Български проекти са сред победителите в конкурса на ЕС за млади учени за периода 2020—2021 г.

Европейската комисия обяви вчера победителите в 32-то издание на конкурса на ЕС за млади учени, като най-добрите награди се връчват на шест проекта от България, Германия, Ирландия, Испания, Турция и Украйна. Победителите ще получат 7000 EUR за всеки от своите забележителни проекти в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), както и в социалните науки. Сред многото теми на научните изследвания бяха квантовите изчислителни технологии, иновативните слънчеви клетки и статистическото проучване на половото стереотипизиране на 5—7 годишните.

80% от учителите в Турция са напълно ваксинирани

Около 80 процента от учителите в Турция са получили две дози от ваксините срещу КОВИД-19, заяви министърът на образованието Махмут Йозер, отбелязвайки, че нито едно от 71 320 училища в страната не е било затворено заради вируса. Броят на ваксинираните учители се увеличава с всеки ден, заяви Йозер пред частната NTV в събота.

На 6 август, когато министърът встъпи в длъжност, ваксинираните учители с една доза в Турция бяха 73 процента, а броят на учителите, ваксинирани с две дози - 59 процента.

Космическите туристи на SpaceX се върнаха на Земята

Чeтиримaтa кocмичecки туриcти нa бoрдa нa кaпcулa нa SpасеX ce върнaхa нa Зeмятa, cлeд три пoлeт дни oкoлo плaнeтaтa. Тe ce привoднихa крaй крaйбрeжиeтo нa Флoридa, нeдaлeч oт нoc Кaнaвeрaл, oткъдeтo чeтиримaтa aмeрикaнци излeтяхa в Кocмoca в cрядa. Тoплинният щит нa Дрaкoн пoзвoли нa кaпcулaтa дa издържи cпуcкaнeтo, кoeтo ce зaбaви c чeтири oгрoмни пaрaшутa, cлeд кaтo кoрaбът бe дocтaтъчнo ниcкo в зeмнaтa aтмocфeрa. Cлeд тoвa бeшe изпoлзвaнa лoдкa нa SpасеX, cъoбщи БНР.

От 12 септември са в сила нови условия за влизане в Румъния от България

От 12 септември България е включена в списъка с държави от т.нар. „червена зона“, за пътуващите от която се налага 14-дневна карантина при влизане в Румъния.

Не подлежат на карантина:

Румъния с нова мярка за пристигащите българи

Румънските власти въвеждат нова мярка за пристигащите от България, считано от 12 септември. По информация на посолството ни в Букурещ при влизане в Румъния българските граждани, които представят отрицателен резултат от PCR тест, ще могат да пребивават в страната максимум 3 дни (72 часа).

Страници