Акушеро-гинекологичното отделение във Видин отново приема пациенти

Сподели: 

От 2 декември Акушеро-гинекологичното отделение във видинската болница е възобновило приема на пациенти. Това съобщи за вестник „НИЕ“ директорът на МБАЛ „Света Петка“ д-р Ивета Найденова. Тя представи и лекарския екип, който е сформиран. „Лекарите са д-р Любенов, д-р Атанасова, които и досега работеха там. Двама нови колеги се присъединяват – д-р Албена Иванова и д-р Сашо Цветков. От Белоградчик идва д-р Румяна Цонева – тя още преди е била на половин щат“, каза д-р Найденова.
На фона на тежката ситуация в здравеопазването, това е една добра новина. Припомняме, че от началото на годината, след като няколко лекари от Акушер-гинекологичното отделение подадоха молби за напускане, приемът на пациенти бе преустановен, а бъдещите майки се насочваха за раждане в болници в други области. Сега благодарение на двамата привлечени лекари отново във видинската болница ще се раждат деца. Д-р Албена Иванова е млад лекар – родена е във Видин, където сега се е завърнала, за да работи в Акушер-гинекологичното отделение на МБАЛ „Света Петка“. Колегата й д-р Цветков пък е от Лом. Те вече добре се вписват в екипа, коментира за „НИЕ“ неговият началник д-р Слави Любенов.
Той обясни, че е поел ангажимент, включително пред ръководството на болницата, да направи всичко възможно да бъдат привлечени и още специалисти – както лекари, така и акушерки. „Подчертавам, че стремежът е да привлечем квалифициран персонал – хора с опит и високи умения“, подчерта д-р Любенов. „Знаете, навсякъде има недостиг на медицински кадри, така че това няма да е никак лесно, но аз ще се опитам да намеря още колеги, които да дойдат да работят в нашето отделение“, допълни началникът на АГО.
Проблем е, че във видинската болница няма неонатология, отбеляза д-р Любенов. „Такова отделение има, например, в Монтана – тоест, там могат да се грижат и за „рискови“ новородени. Ще се опитаме по някакъв начин да решим и този въпрос – водил съм разговори с колежката, която е завеждащ на неонатологичното отделение в Монтана и ще се опитаме да направим нещо в тази посока. Но разбирате, че това няма как да стане от днес за утре – нужно е време“, посочи лекарят.
„Осъзнаваме колко е важно – не само за нашия град, но и за цялата област, Акушер-гинекологичното отделение във Видин да функционира. Затова и аз, и колегите, както и ръководството на болницата правим всичко възможно, то не само да продължи да работи, но и да предоставя все по-качествени медицински услуги“, подчерта д-р Любенов.
НИЕ