Александър Александров, кмет на община Ружинци: 2020 година ще е ударна за общината

Сподели: 

НИЕ“: Г-н Александров, преди дни направихте дарение, с което се постави началото на оборудването на фитнес зала в спортния комплекс в село Ружинци. Какви ще са следващите стъпки?

Александър Александров: Ще започна първо с малко предистория. По време на предизборната кампания ми се постави въпрос защо в Дреновец съм направим фитнес зала – не само от мен, но с много мои лични дарения, уреди за фитнес, трупани през годините, други съм закупил лично, средства даде и Общината и направихме фитнес зала, в която децата и младежите от Дреновец да спортуват. В Ружинци също имаме хубав спортен комплекс, но там нямаше нищо. И на предизборното събрание в Ружинци ми беше поставен въпросът дали ще направя такова нещо и в ружинския спортен комплекс. Поех такъв ангажимент.

И при първата възможност закупих две лежанки, сглобихме ги. Една новина – председателката на Общинския съвет – Димитринка Гергова, има приятелка, която й подарява крос-тренажор. Г-жа Гергова ще го прекара със свой микробус и ще предостави второ дарение за тази фитнес зала. До края на годината аз ще закупя, пак с мои средства, щанги, дъмбели и тежести. И постепенно ще започнем да оборудваме залата. За там ни трябва бягаща пътека, велоаргометър, още дъмбели, щанги… Но с времето ще успеем да го направим. Така че и младите в Ружинци да имат с какво да ангажират свободното си време.

Моята идея е простичка. Като бивш учител – макар че такова нещо като бивш учител няма – знам, че децата трябва да бъдат ангажирани с полезни за тях занимания. Училището им предоставя определени неща. Ние, като Община, ще им предоставим другото, което училището не е в състояние да им даде. Създаваме условия за ползване целогодишно на сградата с климатици – лятно време за охлаждане, а зимно – за отопление. За да бъде приятна средата – чистичко, топло и уютно. Надявам се така да намалим броя на младежите, които пушат, пият алкохол или се дрогират. Това е целта.

НИЕ“: Как в община Ружинци ще бъдат посрещнати светлите Коледни и Новогодишни празници?

Александър Александров: Тържествата вървят основно по линията на трите училища и четирите детски градини – те си имат програми за честването на тези празници. На 20 и 21 декември, например, са тържествата на трите училища. Тържества организират и читалищата – на 23 декември е празникът, който читалището в Ружинци организира. На 25 декември ще е тържеството в Гюргич, където ще има музика, веселба, томболи, награди и изненади.

В новогодишната нощ на 31 декември ще посрещнем Нова година на площада в Ружинци – за пета година организираме това. Отново ще има много музика, забавления, изненади, фойерверки, скара, вино и шампанско.

НИЕ“: Какви са очакванията Ви за 2020 година?

Александър Александров: Искаме да доразвием социалните услуги в общината, но ни трябва малко време. Завършихме ремонта на бившата фурна в Плешивец, където изграждаме център за настаняване от семеен тип – чакаме само доставката на асансьора, което малко ни бави. В същото време по отношение на бившата поликлиника в Ружинци, където също искаме да разкрием социална услуга от резидентен тип, сме на инженеринг за 200 000 лв. – тези пари няма да стигнат, ще ни трябват още около 190 000 лв., за да довършим. Целта е на територията на общината да имаме общо три такива центъра от семеен тип – това означава, че общо около 45 души ще могат да се ползват от тези услуги, а освен това ще се разкрият и работни места.

Надявам се, че до края на годината ще успеем да завършим и детската градина в Бело поле. Там остават само довършителни работи – на втория етаж са докарани мебелите, всичко е боядисано, остава само да се подреди и да се почисти. На първия етаж също приключва работата.

Завършихме и подмяната на уличното осветление в трите най-големи населени места в общината – Ружинци, Дреновец и Бело поле. Така вече имаме три села, които са много добре осветени – там уличното осветление е като в големите градове, положили сме над 160 км жици и около 1000 осветителни тела, осветлението е енергоспестяващо. Сега работим по една норвежка програма – разработваме проект, с който да кандидатстваме следващата година, за да обхванем и по-малките населени места. Само че там съм възложил на проектантите да се предвидят осветителните тела да бъдат със соларно захранване и само през зимата, когато слънчевата енергия няма да е достатъчно, за да ги захрани, да са на ток. Ще е по-скъпо като единично тяло, но пък става въпрос за по-малко бройки, а и допълнителен плюс е, че чрез соларното захранване поне през част от годината няма да трябва да плащаме ел. енергия.

Ние сме в края на програмния период и като цяло каквото е могло да се направи, е направено. Въпреки това ни очаква натоварена 2020 година, защото очакваме началото на изпълнението на проекти, които са спечелени. В този смисъл за нас 2020 година ще бъде ударна – дейностите, които ще бъдат реализирани, включват асфалтиране на 10 улици; направа на три парка и на две спортни площадки; завършване на водопровода в Бело поле и Ружинци. Тоест, реално населението ще види ефекта от тези 6-7 млн. лв., които влизат в община Ружинци по проекти.

Разговора води ТЕОДОРА Макавеева

в-к "НИЕ", бр. 92-93/16 декември