Александър Александров, кмет на Ружинци: Добре сте дошли на нашия празник!

Сподели: 

„НИЕ“: Г-н Александров, проект на Община Ружинци за асфалтиране на улици е одобрен за финансиране. Какви дейности ще бъдат изпълнени и кога се очаква да се случи това?

Александър Александров: По Програмата за развитие на селските райони бяха отпуснати още средства и общините имахме право да кандидатстваме. Община Ружинци кандидатства с два проекта – единият е за асфалтиране на улици в села, другият е за енергийна ефективност на детската градина в село Ружинци. 

Проектът ни за асфалтиране на улици е одобрен. Ще асфалтираме дванайсет улици в пет населени места. През миналия програмен период успяхме да асфалтираме близо над 3.5 километра улици именно в тези пет села. За да има приемственост, а и за да обхванем максимален брой жители, които ще се възползват от тази придобивка, тъй като това е едно от най-важните условия, броя жители, ние трябваше да включим колкото се може повече населени места, за да получим максимален брой точки и проектът да бъде одобрен.

Ще асфалтираме по четири улици в селата Дреновец и Ружинци, две – в Бело поле и по една улици в селата Тополовец и Гюргич. Като в Тополовец улицата цялата е на стойност 600 000 лева, така че нямаше как да заложим такъв голям ресурс и улицата ще се асфалтира частично. Тези 12 улици ще бъдат асфалтирани с широчината, която позволява регулационният план на съответното населено място, ще бъдат бъдат асфалтирани всички подходи към домове на хората, ще се поставят бордюри, няма да правим тротоари, защото това са вътрешни улици в селата и според мен е ненужен този разход. Така че преценихме, че е по-добре да ремонтираме над 3.2 километра улици, което е над 17 хил. кв. метра асфалт, два слоя. 

„НИЕ“: Работи ли Община Ружинци по други проекти?

Александър Александров: В момента изпълняваме рехабилитация на пътя за Черно поле – средствата бяха предоставени с постановление на Министерски съвет. Бяха ни отпуснати 50% от необходимото финансиране или 2 200 000 лева. Вече сме на етап полагане на втория слой биндер, след това ще се положи камък на банкета отстрани. И накрая остава полагането на износващия слой асфалт. Така че общата дебелина на асфалта ще бъде 20 см.

При сегашните изчисления се оказа, че имаме още средства, които ще ни позволят да направим още метри от пътя. Иначе сега са около 2 км и 700 м асфалт и канавки изградени от двете страни на пътя. 

Иначе сме кандидатствали с Дома за стари хора в Дреновец и сме от малкото одобрени домове за стари хора, които ще бъдат реконструирани. Но това ще се случи през следващата година. Над 2 милиона лева е стойността на проекта. Броят на потребителите остава 23-ма души, както е и сега, само че след реконструкцията ще се разширят съществуващите стаи за домуващите, така че да отговаряме на условията за минимум жизнена площ за всеки потребител. Така че условията ще бъдат много по-добри. За целта ще вземем част от коридорите, ще бъдат усвоени терасните пространства, налага се и да пристроим един нов корпус, който ще е за петима потребители. В него ще има две стаи за домуващите – едната с две, а другата с едно легло, всяка със собствен санитарен възел. Ще има общ хол и обща трапезария и малка кухня, ако желаят нещо да си сготвят. Така че ще бъдат създадени нормални условия. И не на последно място енергийната ефективност на сградата ще бъде на много по-високо ниво чрез монтирането на термопомпи и на соларни панели, с които ще захранваме термопомпите. По този начин през лятото ще охлаждаме дома, а зимата ще го отопляваме. Целта е разходът за енергийните нужди на сградата да бъде сведен до минимум. 

До 2025 година трябва да бъде изпълнено всичко това. Надявам се още следващата година да започнат дейностите. Но самото изпълнение ще е съпътствано с трудности, защото трябва да освободим целия дом, да преместим някъде домуващите. Вече имаме няколко идеи за това. Тези, които са от близо и имат свои роднини, ще ги пратим в по-дълга отпуска домашна, а тези, които нямат – ще използваме два апартамента общински, които имаме и са напълно обзаведени. Обмисляме и други варианти. Така че мисля, че ще се справим и с това предизвикателство. 

Още не сме подписали договор за реконструкцията на дома за стари хора. Както не сме подписали още и договор за асфалтирането на тези 12 улици. Но се надявам това да се случи скоро, за да бъде направена процедура и да изберем изпълнител. И да можем още тази година да започнем изпълнението на строително-монтажните дейности по тези улици – защото преди самото асфалтиране има и други дейности като изкопаване на леглата, полагане на камък, валиране, така че да остане само да чакаме хубавото време пролетта, за да положим асфалт. Така работим през последните години и мисля, че тази практика е успешна – не губим ценно време през лятото, когато трябва да се прави самото асфалтиране, а ние да се занимаваме с подготвителните дейности. 

„НИЕ“: Кога се очаква да бъде гласуван бюджетът на Общината и има ли яснота относно параметрите му?

Александър Александров: Не мога да кажа с окончателни цифри. В момента преработваме списъка на капиталовите разходи. По принцип сме почти готови – спазваме срока, в който трябва да бъде подаден бюджетът в Общинския съвет. Някъде в началото на септември се надявам да бъде приет. В крайна сметка ние сме заложили параметри, които дефинират един реален бюджет, а и предвид късното му приемане няма как да е иначе, защото време за корекции няма да имаме, така че ще изпълним на 100% заложеното в него. 

„НИЕ“: Какви други строителни дейности се извършват в община Ружинци?

Александър Александров: Завърши изграждането на над 500 метра нов водопровод в Гюргич за 80 000 лв. В момента изграждаме 116 метра водопровод на една улица в Динково, стойността е около 14 000 лева. С тези неща подобряваме ВиК инфраструктурата в двете населени места. В Динково само една улица нямаше проект за нея – за първи път пристъпихме с публично-частно партньорство: проектът го заплатиха живущите на улицата, от едно семейство, останалите разходи (строителен надзор, авторски надзор и самото строителство) са със средства от общинския бюджет. 

Текат и други основни ремонти. Довършваме ремонтът на читалището в село Дреновец – там извършваме шпакловка на стени и тавани, обръщане на прозорци. В село Дражинци сме завършили единия ремонт – на бившата сграда на кметството, там успяхме да сменим дограмата в една зала, която се използва за провеждане на по-малки увеселения. Предстои поставяне на гранитогрес на пода в бившия здравен пункт в селото – в залата, в която провеждаме избори и която е преходна към лекарския кабинет, към техническия сътрудник и към стаята на кметския наместник.  

„НИЕ“: Безработицата е един от основните проблеми в Ружинци. Предстоят ли програми за заетост?

Александър Александров: По младежка програма за младежи до 29 години ще бъдат назначени безработни в четири населени места – десет души в Ружинци, петима в Бело поле, двама в Дреновец и един в Черно поле, общо 17 души. Те ще изпълняват различни дейности – пазачи, портиери, общи работници, а тези с подходящо образование ще помагат в администрацията, в местни данъци и такси. 

„НИЕ“: Всяка година извършвате подобрения в пространството, където се провежда станалият вече традиционен фолклорен събор в Ружинци. С какво ще изненадата тази година гостите на събитието?

Александър Александров: Много правилно отбелязвате, че всяка година успяваме да изненадаме посетителите и нашите гости, които участват на сцената. Така ще е и сега. През тази година имаме изграден навес, който засенчва цялата трибуна, както и голяма част от пространството между сцената и трибуните за зрителите. Това е благодарение на проект на Местната инициативна група, в която участваме заедно с общините Чипровци, Георги Дамяново и Чупрене – тази шатра е закупена със средства именно оттам и сега ще я ползваме за втори път. Освен това и в момента продължава изрисуването на камените основни на сцената, които се виждат не от публиката, а от отиващите към сцената хора. Променихме тази година и осветлението в парка, където се провежда съборът. Ще подредим по малко по-различен начин сергиите на търговците, защото тази година рекорден брой търговци и производители се записаха за участие. Успяхме с асфалтови изрезки от ремонта на път Е79 между Димово и Гюргич да застелим и подравним целия двор зад сцената, в тази част се разполагат различните атракциони. Там тази година ще бъде разположена и зоната, където гостите на събора ще могат да си вземат нещо за хапване. Сигурен съм, че отново ще се получи чудесен празник и всички са добре дошли да му се насладят!

Разговора води МАРИЯ Петрова