Алея на коледните елхи направиха във Видин

Сподели: 

За втора поредна година във Видин беше оформена алея на коледните елхи. Инициативата е на Регионално управление на образованието, подкрепена от Община Видин. И тази година възпитаници на училища и детски градини от общини Видин украсиха свои коледни елхи и така внесоха цвят и празнична атмосфера в пространството около Катедрален храм „Св. Димитър“, където бяха поставени дръвчетата.
На официалното откриване на алеята на коледните елхи присъстваха началникът на Регионално управление на образованието – Видин (РУО) Веселка Асенова, заместник-кметицата на общината Борислава Борисова, заместник областният управител Лъчезар Попиванов, както и много деца, родители, учители. Събитието започна с поздрав от малчуганите от Детска градина „Русалка“, които пяха коледни песни и рецитираха коледни стихотворения и създадоха празнично настроение сред присъстващите.
Приветствие към участниците поднесе началникът на РУО – Видин Веселка Асенова, която поздрави образователните институции за активността и им благодари за това, че винаги с готовност се включват в различни инициативи, организирани от РУО и Община Видин. Веселка Асенова пожела на всички учители и ученици и на техните семейства весели и щастливи празници и още много успехи през следващата година.
Заместник-кметицата на община Видин Борислава Борисова също поздрави участниците. „Коледните елхи ще създават много настроение не само сред видинските деца, но и сред всички видинчани“, каза Борисова, като благодари на всички малчугани от детски градини и ученици от училища в общината, които с много желание и настроение украсиха коледните дръвчета.
Украсяването на елхичките беше непосредствено преди официалното откриване на алеята на коледните дръвчета. А от крайния резултат си личи, че от всяко училище и детска градина са се постарали да измислят уникална и интересна украса, с която да окичат своето дръвче.
На много места преобладаваха ръчно изработените орнаменти. Такава беше например коледната елха, която украсиха учениците от Професионална гимназия „Г. М. Димитров“ – град Дунавци. „Всички наши украси са ръчна изработка. Използвали сме екоматериали, както и стиропор. Изработката ни отне един-два дни, но бяхме ентусиазирани – имахме много идеи, а, както казват хората, две глави мислят по-добре от една, така че станаха много готини неща“, сподели за вестник „НИЕ“ Илиян Петров, ученик в 11 клас на Професионалната гимназия в Дунавци.
На някои елхи украсата беше подбрана така, че да съответства на профила на съответното училище. Коледната елхичка на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Видин например впечатляваше със своя семпъл вид и в същото време не оставяше съмнение у наблюдателя възпитаници на кое училище са украсили дръвчето. „Избрахме да поставим на нашата елха нотни знаци и палитри, изработени от стиропор – ние сме училище по изкуства и тази украса ни се стори най-подходяща“, разказа Изабела Яворова, ученичка от 9 „а“ клас в СУ „Св. св. Кирил и Методий“.
Тематично свързана с изучаваните профили беше и елхичката, която украсиха ученици от професионална гимназия „Михалаки Георгиев“ – гр. Видин. „Цялата ни украса е ръчна изработка – направена е от възпитаниците на гимназията. Всяка една панделка, снежинка, сладка, геврече – абсолютно всичко са изработили децата собственоръчно“, разказа Цецка Александрова, преподавателка по изобразително изкуство в гимназията. За изработката на украсата – от идеята до готовия продукт – учениците работили в продължение на три дни, по три-четири часа дневно. „Беше много забавно, но и доста трудно… Най-сложно беше изработването на курабийките. Но се справихме“, сподели Антонио Велков, ученик от 8 „б“ клас.
Оригинално хрумване личеше и от елхата, украсена от ученици от Средно училище „Цар Симеон Велики“ – върху коледните играчки бяха залепени ръчно бродирани елементи от българска шевица и това беше съчетано с гевречета и други ръчно изработени орнаменти. „Решихме да украсим нашата елха по такъв начин, защото обичаме битовото, харесват ни традиционните неща и решихме и дръвчето ни да бъде такова“, сподели Лора Прокопиева, ученичка от 8 „в“ клас.
Това са само малка част от коледните елхи, които украсяват пространството до най-големия храм във Видин и „заразяват“ всеки, минаващ оттам, с празнично настроение.
На финала остава само да се присъединим към призива, отправен от началникът на РУО – Видин Веселка Асенова: „Приканвам гражданите на Видин да пазят елхите през Коледните празници, да уважават труда на нашите прекрасни деца“.
НИЕ

Повече снимки тук: https://www.facebook.com/pg/Vestniknie/photos/?tab=album&album_id=2741426795896906