Алкохолът – страшният крадец на мечти и животи

Сподели: 

Иван е примерен ученик. Не пуши, не употребява наркотици, дори марихуана не е пробвал. Успехът му е добър. Тренира баскетбол и мечтата му е да стане професионален баскетболист. Тази мечта изглежда все по-близо. До една нощ. Иван празнува със съотборници победата на отбора. Всички пият – Иван също. А след като компанията се разотива, Иван се качва в колата, която му е подарък за 18-ия рожден ден, за да се прибере. Така и не стига до вкъщи. Вместо това посред нощ майка му получава най-страшното обаждане…

Всяка година повече млади хора умират в следствие на употреба на алкохол отколкото от всички наркотици взети заедно. В същото време алкохолът е най-често употребяваното от младите хора психоактивно вещество. И най-достъпното. За повечето първият досег до него е вкъщи. А първата глътка – от чашата на родител или роднина.

Младите хора посочват различни причини, поради които употребяват алкохол: смятат, че е готино; желаят да се впишат в групата; искат да се докажат пред другите; чувстват се тревожни или депресирани. Някои младежи посягат към алкохола, защото имитират поведението на родителите си и смятат, че това е „норма“ и е в реда на нещата.

Българските деца на 11 и 13 години държат първите места за употреба на алкохол, но и за злоупотреба с алкохол (напиване) сред връстниците си в Европа. Наблюдава се тенденция все повече млади хора да опитват алкохолни напитки в твърде ранна възраст. На около 14-15 годишна възраст се започва така нареченото „предумишлено пиене“ – в компанията на свои връстници.

Употребата на алкохол по време на пубертета крие особено опасни рискове.

Тогава мозъкът продължава да расте, защото синапсите, всички невронни връзки, стават по-сложни и ефективни. Консумацията на алкохол засяга хипокампуса в мозъка – зоната отговорна за паметта, вниманието и концентрацията. Алкохолът може да доведе до увреждане или дори унищожаване на клетките, изграждащи тази зона. Употребата на алкохол често води до прекалена самоувереност, ирационалност и импулсивност. Това е така, защото се засяга и префронталната кора на мозъка. Увреждането на префронталната кора от алкохол през юношеството може да доведе до проблеми в преценката в по-зряла възраст.

Редовното консумиране на големи количества спиртни напитки уврежда и функцията на сърдечния мускул – сърдечната дейност се учестява, а кръвното налягане се повишава. Злоупотребата с алкохол може да увреди и лигавицата на храносмилателните пътища и да доведе до развитие на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, а също да увеличи риска от появата на злокачествени заболявания. Алкохолът предизвиква и смущения във функциите на щитовидната, надбъбречните и половите жлези. Употребата на алкохол забавя и образуването на клетките, изграждащи костната тъкан, в резултат на което намалява нейната плътност и се увеличава честотата на костните счупвания.

Четейки началото на този текст, най-вероятни си мислиш: „Това няма как да се случи на мен“. Но никой не е застрахован. Днес алкохолът е широко достъпен и агресивно рекламиран. А употребата му за мнозина се приема като едва ли нормална част от израстването. В същото време употребата на алкохол от непълнолетни е опасна не само за самия пиещ, но и околните, както е видно от статистиката за катастрофи, убийства, самоубийства и други инциденти, в които употребата на алкохол е фактор.

А осъзнаването, че децата и подрастващите са в най-голям риск, може да е първата стъпка към разрешаване на проблема още преди той да се е появил.

Настоящата публикация е изготвена в рамките на проект „Не!Зависим!“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2022 г., Министерство на младежта и спорта; Договор № 25.00.34/21.07.2022 г.