Амбициозна програма за строителство и благоустрояване в Ружинци през лятото

Сподели: 
Кметът на община Ружинци Александър Александров
Кът за игри на площада в кв. „Чорлево“. Мястото е с ограда, поставен е батут и тенис маса. Районът е с безплатен безжичен интернет
Кът за игри на площада в кв. „Чорлево“. Мястото е с ограда, поставен е батут и тенис маса. Районът е с безплатен безжичен интернет
Съвсем друг облик вече има и чешмата в с.Плешивец
Благодарение на труда на местни хора и средства от Общината е възстановен полуразрушен мост в Плешивец
В село Плешивец жителите вече се радват на чудесната придобивка за малки и големи
В село Плешивец жителите вече се радват на чудесната придобивка за малки и големи
С нов кът за отдих и игри се сдоби и малкото вилно селище Роглец
Кът за отдих с беседка е изграден и в района на „Маркова чешма“ - място за почивка и отдих на местните и преминаващите през общината пътници
Ново комбинирано детско съоръжение бе поставено и в малкия парк в кв. „Чорлево“
Детска площадка с люлки, пързалка и батут е оформена в големия парк в Дреновец

Населените места в община Ружинци постепенно придобиват все по-добър вид. Поредната стъпка в усилията на общинското ръководство за подобряване на живота на хората и благоустрояване на селата е създаването на нови и обновяването на вече съществуващи кътове за игри и отдих. А резултатът е доказателство, че с малко средства може да бъде постигнат голям ефект, стига да се подхожда ефективно и с мисъл. 
В бюджета на Община Ружинци за тази година 23 000 лв. от средствата за капиталови разходи бяха заделени за закупуване на батути, люлки, пързалки, беседки, пейки, маси, маси за шах и др. съоръжения. В края на юни започна и разполагането им в отделните населени места, като не бяха забравени и по-малките села. 
Първите съоръжения бяха монтирани в парка в село Ружинци, където се оформи нов кът за игри за децата. След това работата продължи в доста по-малкото, включително като брой население, село Плешивец – жителите там вече се радват на чудесната придобивка за малки и големи. Още два повода да са доволни имат жителите на село Плешивец. Преди дни благодарение на труда на местни хора и средства от Общината беше възстановен полуразрушен мост. Съвсем друг облик вече има и изградената точно преди 90 години чешма в село Плешивец. „Чешмата е построена преди 90 години от Видинско окръжно бюро и по случай юбилея й с усилията на доброволци, ентусиасти и Общината нейният вид беше изцяло променен. Промени се инфраструктурата около нея. Голяма част от хората в селото я ползват целогодишно, затова ще продължим да облагородяваме района. Ще прокараме и нов път с излаз покрай чешмата“, обясни ружинският кмет.  
Маса за шах с пейки и батут ще е на разположение на малки и големи в Динково. Маса за шах с пейки и тенис маса ще радва пък жителите на Гюргич. „Батутът в Динково ще бъде поставен на закрито и ще се ползва само в определено работно време – иначе рискуваме и там батутът да бъде счупен само за няколко часа, както стана в Ружинци“, уточни кметът на Ружинци. 
С нов кът за отдих и игри се сдоби и малкото вилно селище Роглец. „Окосихме тревата на поляната и поставихме предвидените за там съоръжения. По време на пандемията в селото бяха десетина деца със своите родители. Очакваме някои от тях да се завърнат и през останалите летни месеци и да ползват предоставените от Общината уреди. Ваканцията започна и детски глъч ще огласи района на бившето училище. Така показваме нашето внимание и загриженост и за най-малките села“, заяви Александър Александров. 
Той допълни, че освен това кът за отдих с беседка е бил изграден и в района на „Маркова чешма“. „Създадохме едно чудесно място за почивка и отдих на местните и преминаващите през общината пътници, където могат да спрат, пийнат студена вода, похапнат и продължат“, каза кметът на Ружинци. Александров посочи, че маса с пейки са били поставени и до чешма в село Роглец.
Детска площадка с люлки, пързалка и батут бе оформена и в големия парк в Дреновец, ново комбинирано детско съоръжение бе поставено и в малкия парк в кв. „Чорлево“. Кът за игри вече има и на площада в кв. „Чорлево“. „Това е един голям площад, който преди време по европейски проект е направен с плочки. На това място играят много деца. Преди месец по европейска програма пуснахме безплатен безжичен интернет в този район. Сега оградихме мястото с ограда, поставихме батут и тенис маса, така че мястото е още по привлекателно за децата“, обясни кметът на община Ружинци. Допълни, че на местата, където се поставят такива съоръжения, се възстановява и осветлението, ако е необходимо, или се поставя допълнително такова – така е било възстановено част от осветлението в двата големи парка в Дреновец и в Ружинци, където са разположени новите съоръжения. 
„За 23 000 лв. успяхме да направим доста. 
Обликът на селата е съвсем различен. 
Ние надграждаме това, което е направено през моя първи мандат или в годините назад от моите предшественици. Опитваме се това, което е направено, да бъде запазено, но в същото време и да го развиваме – както се опитваме да подобряваме кътовете за отдих и игри“, обясни кметът на Ружинци. 
Сподели, че е особено приятно, когато на такива места, където никога не е имало дори една поставена пейка, бъде изграден нов кът за игри за децата и за отдих за възрастните. „Това ни мотивира да работим и да усещаме, че подобряваме живота на хората, дори в условията на извънредната ситуация, в която бяхме, а и все още сме, в някои отношения. Когато говорим за криза, тя не е само здравна или социална, за нас, малките общини, кризата е и финансова, защото ние нямаме сериозни собствени приходи. Затова средствата, които държавата ни предоставя чрез капиталовите разходи, ни позволяват да заделяме от тях, за да подобряваме условията в населените ни места. И тук е силната и важната роля на държавата“, отбеляза Александър Александров. 
През следващите месеци предстои да бъде свършена много работа в сферата на строителството и благоустрояването на населените места в община Ружинци, обясни кметът. „Предстои изграждането на три нова парка – в Дреновец, в Ружинци и в Бело поле; на нови спортни площадки в Ружинци и Бело поле; изграждането на нов физкултурен салон в Ружинци. Това са обекти, които са пряко свързани с подобряване облика на населените места и създаване на условия за спортуване за младите хора и за кътове за отдих за по-възрастните жители“, каза Александров. 
Кметът на община Ружинци допълни, че тази година би трябвало да стартира и асфалтирането на улици в селата с обща дължина от 3 км. „Ако всичко е нормално и няма обжалване на процедурите за избор на изпълнител, трябва да започне и изграждането на нов водопровод в Бело поле и Ружинци. Това са ни големите инфраструктурни проекти“, разказа Александров. 
Паралелно с това започва преустройство на бившата болница в Ружинци за изграждане на Център за настаняване от семеен тип, за което са осигурени 200 000 лв., обясни ружинският кмет. Допълни, че вече се изпълнява последният етап на преустройството на бившата фурна в Плешивец, където плановете са да бъде създаден друг център за настаняване от семеен тип. „Остава ни работа отвън – изливане на цимент, направа на ограда, дренажи на района, облепване с камък на цокъла на сградата. С това завършваме ремонта. Кандидатстваме за финансиране, за да може през 2021 година сградата да приеме първите потребители на тази нова социална услуга“, обясни Александров. 
Кметът на Ружинци разказа, че ще бъдат извършени ремонти в четири читалища в общината. „Ще бъде направен вътрешен ремонт в читалищата в Гюргич и в Ружинци, както и на читалище „Здравец“ в село Дреновец. Ще бъде ремонтирана и частта от читалище „Христо Ботев“ в Дреновец, където в момента е клубът на пенсионера – тази част ще бъде основно ремонтирана, със саниране, изолация, изграждане вътре на тоалетна; монтираните два нови климатика ще бъдат свързани с новата ел. инсталация, която ще бъде направена. Самото помещение, което някога е било дискотека, ще бъде преустроено – там има едни стъпаловидни тераси, на които бяха разположение маси, сега предвиждаме нивото на пода да се изравни, така че да има място за повече хора“, разказа Александър Александров. Обясни, че плановете за тази година включват и ремонт на бившия здравен дом в Дражинци – след като миналата година е ремонтиран покривът, сега ще бъде направено саниране, като идеята е там да бъде преместено Кметството, така че то да е на първия етаж и да е по-удобен достъпът за хората. 
Боядисване на сградите на кметствата в Динково и Тополовец; ремонт на Клуба на пенсионера в Тополовец; довършване на ремонта на бившия пансион в Ружинци; ремонт на детската градина в Черно поле (поставяне на дограма, ремонт на кухненския блок и боядисване на една от фасадите); ремонт на пропаднали участъци от пътя между Ружинци и Черно поле за 50 000 лв. – всичко това допълва амбициозната програма, която Община Ружинци изпълнява през тази година. „Надявам се всичко да е наред и метеорологичните условия да са на наша страна, защото нещата, които сме планирали, са много на брой и наистина ще променят чувствително облика на населените места и ще подобрят живота на жителите на общината“, каза в заключение Александър Александров. 
ТЕОДОРА Макавеева