Амбулаторният лист да смени медицинската бележка за ученици обсъждат в Министерство на здравеопазванет

Сподели: 

В момента се водят разговори за сформиране на междуведомствена група и екип, който да обсъди предложението, което идва от Министерството на здравеопазването, за заменянето на медицинските бележки в училище с амбулаторен лист. Това заяви в отговор на въпрос министърът на образованието Галин Цоков на брифинг в Министерския съвет. 

"Тук трябва да се уточни дали те ще отпаднат изобщо като определен документ, защото това е свързано с промяна в нормативната база, и вторият, по-труден въпрос, както се предлага, амбулаторни карти", отбеляза здравният министър. Вторият, по-труден въпрос според Цоков е пренасянето на информацията в електронен вид в амбулаторните карти, така че тя да бъде защитена. По думите на образователния министър е важно в информацията, която стига до електронните дневници, да няма лични данни или данни, свързани със здравното досие на съответните ученици.

По-рано днес от Българския лекарски съюз съобщиха в позиция до медиите, че те не са информирани и не са водени разговори с представители на Министерството на здравеопазването за промени, свързани с издаването на медицински бележки за извиняване на отсъствията на учениците.