Анжело Добричов, кмет на Чупрене: Ще съм щастлив, ако допринеса ски зона „Миджур“ да стане факт

Сподели: 

„НИЕ“: Г-н Добричов, в края на миналата година Община Чупрене получи 1 млн. лв. за рехабилитация на улици – завършиха ли дейностите и колко улици са ремонтирани?
Анжело Добричов:
Община Ружинци разполагаше с готов проект за цялостна рехабилитация на улици в Чупрене, където вече е подменена водопроводната мрежа. След като две години поред Общината получава пари с постановления на Министерски съвет мога да кажа, че на 100% от обхванатите в проекта улици вече са ремонтирани. Дейностите окончателно приключиха преди около месец. Така улиците в Чупрене са с изцяло нов асфалт.
Става въпрос за общо 37 улици, говоря за двата етапа – една в село Горни Лом, останалите са в село Чупрене. Пак казвам, че това са улици с подменен водопровод, на които сега е цялостно възстановена асфалтова настилка и тротоари. Мога да кажа, че те сега изглеждат прекрасно.
„НИЕ“: Приключи ли проектът за подновяване на водопроводната мрежа в селата Горни Лом, Долни Лом, Средогрив и Репляна?
Анжело Добричов:
Изпълнението продължава и в момента. Проектът е на стойност 3 700 000 лв., финансирането е от Държавен фонд „Земеделие“ по Програмата за развитие на селските райони. Подменяме общо около 19 км водопроводна мрежа, с отклоненията, в населените места Горни Лом, Долни Лом, Средогрив и Репляна. В две от селата остава малко, за да приключи работата, в третото е на половина, след това ще се продължи с дейностите в Средогрив.
Срокът на изпълнение беше до 17 октомври, но тъй като стартът на проекта малко се забави, не беше възможно в първоначалния срок да се реализират всички дейности. Затова Държавен фонд „Земеделие“ удължи срока до 31 януари 2022 година, с уговорката ако зимата е тежка и условията не са подходящи за работа, да поискам ново удължаване.
Проектът предвижда след полагането на новите тръби да се възстанови асфалтовата настилка само върху разкопаните участъци. Затова в последствие ще търсим средства за цялостно асфалтиране и на тези улици. Надявам се, че ще успеем. Защото приоритет за община Чупрене е развитието на екотуризма и на селския туризъм, а необходимото условие за това е наличието на добра инфраструктура.
Проектът за водопровода е изключително важен, защото с изпълнението му вече в пет населени места в община Чупрене изцяло ще е подменена водопроводната мрежа – старите етернитови тръби ще бъдат заменени с нови, отговарящи на съвременните европейски стандарти.
Следващият приоритет е подмяна на главния довеждащ водопровод от вододайна зона „Чупрене“ до Белоградчик. В Асоциацията по ВиК, където Община Чупрене членува, се работи по това и дано да се случи.
„НИЕ“: Успяхте ли да свършите всичко, което беше заложено в програмата за капиталови разходи? Какви обекти са изпълнени през тази година в капиталовата програма на Общината?
Анжело Добричов:
Не всичко е свършено – това се дължи и на обективни, и на субективни причини. Вероятно част от средствата ще бъдат прехвърлени за догодина.
Сред нещата, които свършихме, е, че приключи първият етап на ремонта на покрива на училището в село Чупрене, за което отделихме 35 000 лв. На два етапа правим основния ремонт на покрива, защото цялостната подмяна, което всъщност е целта, е доста скъпо нещо.
През тази година за 10 000 лв. изградихме санитарен възел в една общинска сграда – става въпрос за салона в Горни Лом. Много хубаво е направено, а и досега там нямаше санитарен възел и беше необходим.
Закупихме 29 нови контейнера тип „Бобър“. С тях общият брой на контейнерите, разположени в населените места на общината, стана 227. Мисля, че по този начин много по-добре се справяме и със сметосъбирането. Искам да напомня, че дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване Община Чупрене изпълнява сама, не ползваме външна фирма, разполагаме с необходимата техника за тази цел.
За изработването на Общия устройствен план, който е много важен, също има заделени капиталови средства – не знам дали ще успеем да приключим до края на годината, но усилено се работи, тъй като, както казах, той ни е много нужен. Надявам се, че до пролетта изработването на плана ще приключи.
Със средства от капиталовите разходи извършихме основен ремонт на още две улици в Чупрене. Довършихме две спортни площадки в Средогрив и Търговище, които бяха започнати предходния мандат – тази година положихме настилката от изкуствена трева. Спортните съоръжения са подходящи за минифутбол, за волейбол.
Има и някои по дребни неща, които направихме по селата – изграждане на беседки, направа на кътове за отдих. Основно през годината наблегнахме на почистването на нерегламентирани сметища, на почистване на коритата на реки, на дерета
„НИЕ“: Успешно приключи проект на Община Чупрене за популяризиране на зоните от екологичната мрежа „Натура 2000“ в област Видин. Работите ли по други проекти?
Анжело Добричов:
Работим по някои проекти, но те са в процес на разработка. А и очакваме да стартират новите оперативни програми, за да преценим в кои области е най-добре да насочим усилията си, къде е най-голям шансът да имаме успех. Очаква се да има промени в правилата на работа по оперативните програми през новия програмен период, но все още липсва конкретика.
Все пак ние имаме определени приоритетни сфери, в които работим. Важен и сериозен въпрос е създаването на ски зона „Миджур“ – нещо, за което се говори от доста години. Интересът по този въпрос е на приливи и отливи. Но напоследък отново говорим по-сериозно по тази тема и мисля, че може и да се получи. Ще направим всичко възможно този проект да стане факт, защото това ще е добре не само за община Чупрене, но и за цялата Видинска област, както и за Северозападна България. Аз ще съм щастлив, ако като кмет допринеса, макар и малко, това да стане.
Успешно реализирахме проект, с който беше обновено обзавеждането и оборудването в социалните услуги от резидентен тип, които функционират на територията на община Чупрене. Дейностите приключиха, мина комисия, която направи проверка и прие изпълненото. Всичко предвидено по проекта е изпълнено, като в резултат са осигурени още по-добри условия за потребителите на социалните услуги, както и за персонала, който ги обгрижва.
„НИЕ“: Успяхте ли да намерите общ език с общинските съветници?
Анжело Добричов:
На този етап – не. Половината Общински съвет стои зад мен, другата половина – не. Имаме сериозни търкания. Не ми е приятно, че се получава така, защото всички ние сме избрани от хората, за да защитаваме техните интереси, интересите на Община Чупрене, да се грижим за населението, да оставим положителна следа в ръководството на Общината. Не знам защо се случва така – сигурно и двете страни имаме вина за това. Но, със съжаление го казвам, не работим добре като екип.
Трябва да помним, че зад нас стоят хора, които са гласували за нас, които ни вярват и очакват да решаваме проблемите на община Чупрене.
„НИЕ“: Как работи администрацията в условията на продължаваща вече втора година извънредна епидемична обстановка?
Анжело Добричов:
Минаха вече почти две години откакто се борим с тази „чума“ и наистина е много странно да се работи в такава обстановка, в която не знаеш какво да очакваш и какво ще се случи. Въпреки това Общината не е спирала да работи. Ние през цялото време работим на пълни обороти, с пълен капацитет, всички служители изпълняват задълженията си. Не сме минавали на дистанционна работа, но изпълняваме всичко останало, което е разпоредено от министъра на здравеопазването като мерки за ограничаване разпространението на COVID-19. Закупили сме необходимите предпазни средства – ръкавици, маски, дезинфектанти, както за администрацията, така и за социалните услуги, детските градини и всички останали структури.
Ограничихме събиранията до минимум. Единствено през лятото, когато ситуацията позволяваше и нямаше толкова строги ограничения, организирахме традиционния Турлашки фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу“. Получи се хубав празник – 78 колектива се включиха през трите дни на събора. Благодаря на администрацията и на всички хора, които участваха в подготовката, защото организирането на подобен тридневен събор е доста сложна задача. Благодаря и на спонсорите, които помогнаха да се получи този хубав празник.
Годината, която изпращаме, беше предизвикателна. Не само заради епидемичната ситуация, но и заради трите парламентарни и президентските избори, които проведохме.
„НИЕ“: Споделяли ли сте за затрудненията, които срещате в усилията за рекултивация на нефункциониращото вече общинско сметище. Има ли напредък в това отношение?
Анжело Добричов:
Общинското сметище в Чупрене е извадено от употреба през 2015 година. За съжаление, от тогава до миналата година не е било направено кой знае колко за рекултивацията му. През миналата година дойде информацията, че Чупрене е в списък с общини, които трябва да извършват това по възможно най-бързия начин, за да не се стигне до санкции.
Но се оказа, че сметището, което е на площ от по-малко от 2 дка, е върху частни имоти. И започнаха процедури по отчуждаване, които са много тежки и отнемат време. Но вече сме на финала. Мисля, че е въпрос на много малко време да приключим. Наложи се на практика да започнем всичко отначало. Подготовката на документите за рекултивация на депото е тежка процедура, но надявам се до Нова година или малко след това да приключим.
Ще съм щастлив, когато успеем да разрешим този въпрос. Хубавото е, че в старото общинско сметище няма промишлени отпадъци, само битови, които са биоразградими. И при положение, че вече 6 години то не се използва, на практика сметището в голяма степен се е саморекултивирало.
„НИЕ“: На предходното заседание на Общинския съвет се взе решение за анексиране на поет общински дълг, във връзка с кредит, който Общината е взела през 2012 година. Какво наложи това?
Анжело Добричов:
Средствата, които се налага да плащаме като месечна вноска от 1 януари тази година, не са във възможностите на нашия бюджет. Затова договорихме с банковата институция разсрочване на кредита, така че да успяваме по-лесно да покриваме месечната вноска. Досега нямаме забавяне в плащанията по кредита, справяли сме се. Ние на практика нямаме нищо неразплатено. Но за да продължим така, се наложи да актуализираме условията по кредита.
„НИЕ“: Готови ли сте за зимата?
Анжело Добричов:
Подобно на сметосъбирането, и снегопочистването е дейност, която Общината върши сама – не използваме услугите на външни фирми.
Готови сме за зимата. Закупили сме необходимото количество пясък и сол. Разполагаме с нужната техника, с която да извършваме снегопочистването. Техниката е обслужена, оборудвана е с нови гуми. Справяли сме се досега – кога по-добре, кога сме имали затруднения. Защото проблем е, че в някои села улиците са много тесни и тракторите, оборудвани с дъски за почистване на сняг, не могат да влязат там. И в тези случаи срещаме затруднения. Но вярвам, че отново ще се справим.
Разговора води МАРИЯ Петрова