Антична Бонония във Видин с награда от „Чудесата на България“ 2022 г.

Сподели: 

Община Видин и Регионалният исторически музей получиха награди „Чудесата на България“ за 2022 година. Отличията се дават по повод дейностите на откритите археологически разкопки на античния град Бонония. Наградите бяха връчени на кмета на Видин д-р Цветан Ценков и на директора на Регионалния исторически музей Христина Кирилова от проф. Христо Смоленов по време на форума „Бранд България – докосни чудесата“, който се състоя преди дни в София.
„Старопрестолен Видин, който се гордее със своята многопластова история, със забележителните си исторически и културни паметници заслужава блестящо бъдеще. Моите и на общинското ръководство усилия са той да влезе в защитените градове на ЮНЕСКО и вярвам, че това наистина ще се случи, особено след връчването на тази престижна награда“, заяви д-р Цветан Ценков, след като прие приза.
Форумът „Бранд България“ се проведе със специалното участие на Илияна Йотова - вицепрезидент на България и патрон на кампанията „Чудесата на България“, Мария Габриел - еврокомисар, комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта и Пийт Яспърт, вицепрезидент на „Европа Ностра“, европейски партньор на кампанията „Чудесата на България“. На конференцията присъстваха председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, служебният министър на туризма Илин Димитров, заместник-министрите на туризма и на културата проф. Мариела Модева и доц. Пламен Славов, представители на държавната и местната власт, на бизнеса, на неправителствени организации, учени и др.
С връчените награди за откритите разкопки на антична Бонония се цели да бъде фокусирано вниманието върху значимия археологически обект и той да бъде включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Спасителни археологически разкопки на различни части от Бонония са извършвани спорадично преди това, но за пръв път от 2018 г. се провеждат редовни археологически проучвания. В последствие те станаха ежегодни и през 2019, 2020 и 2021 г. бяха финансирани от Министерство на културата, а през 2022 г. са изцяло финансирани от Община Видин.