Антична Бонония „оживява“ чрез виртуална и добавена реалност

Античният римски град е пилотен обект в рамките на международен проект за общото наследство по Динавския лимес
Сподели: 

Антична Бонония във Видин е избрана за пилотен обект, в който се планират различни дейности в подкрепа на номинацията на Римския Дунавски лимес за включване в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Значимостта на Антична Бонония, състоянието на проучванията и възможностите за социализация бяха представени от археолога в РИМ – Видин Ваня Ставрева, заместник научен ръководител на археологическите разкопки, по време на проведена на 25 ноември онлайн фокус група, посветена на Римския Дунавски лимес.
Регионалният исторически музей във Видин е асоцииран партньор в рамките на международния проект с участието на 10 държави „Валоризиране на културното наследство и насърчаване на устойчивия туризъм чрез съживяване на общото наследство по Дунавския лимес като основа за културен маршрут”, с акроним Living Danube Limes, финансиран по програма за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“.
В рамките на проекта през октомври 2022 г. Видин ще бъде домакин на Късноантичен „Фестивал на живата история“. Градът ни ще е и една от спирките на „Danuvian Alacris“ – реконструирана късноантична лодка тип „Лусория“ от IV в., направена въз основа на находки в Обертайм и в Майнц. РИМ – Видин ще има възможност да участва в изграждането на международна музейна мрежа по Дунавския лимес.
Археологът Ваня Ставрева коментира за вестник „НИЕ“, че включването на Антична Бонония в този проект като пилотен обект е огромен успех. Първо защото обектът ще стане още по-интересен за туристите благодарение на разработването на виртуална/добавена реалност. Това ще стане чрез създаването на 3D модел на обекта, включването на Антична Бонония в мобилно приложение, инсталиране на съоръжения за добавена реалност. Така когато човек отиде на място, ще може да види както разкритите през последните няколко археологически кампании части от крепостната стена на Бонония, западната порта и кулите, но и възстановка как е изглеждало това място през 1-2 век, когато тук е бил един от големите градски центрове на Римската империя.
Според Ваня Ставрева обаче не по-малко важно е да се използват предстоящите събития – както организирането на късноантичен фестивал, в който ще вземат участие групи за възстановки, така и спирането в нашия град на реконструирана късноантична лодка, за да се популяризира обектът, така че да се увеличи интересът на туристите към Антична Бонония. Археоложката изрази надежда, че Регионалният музей и Община Видин ще успеят да се възползват от този уникален шанс, за да проведат мащабна рекламна кампания.
Ваня Ставрева сподели още, че очаква и догодина Министерство на културата да одобри проект за продължаване на разкопките в Бонония и да отпусне финансиране. В последните две години то е в максималния допустим размер. „Надявам се догодина като цяло средствата за археологически разкопки да бъдат увеличени. Смятам също така, че дейностите по този проект ще ускорят осъществяването на плановете, които обсъждаме с кмета на Видин – за създаване на посетителски център в общинската сграда, разположена непосредствено до мястото на разкопките“, отбеляза археоложката.

НИЕ