БАЛОНЕНА ФИЕСТА В БЕЛОГРАДЧИК

Сподели: 

В Белоградчик стартира първото издание на фестивала „Балонена фиеста”. Организатор на събитието е: „Приключенски център”- Белоградчик (Adventures in Belogradchik) към Сдружение "Регионални партньорства за устойчиво развитие - Видин". Инициативата е подкрепена от Фондация "Америка за България" в рамките на проект "Балон фиеста - Белоградчик".

Фестивалът е първи по рода си в страната и събира в Белоградчик любители на свободния полет с балон от различни националности. Амбицията на организаторите е „Фестивалът да стане традиционен и всяка следваща година да се увеличава броя на балоните и броя на участниците и полетите”- подчерта Евтим Стефанов -  организатор и пилот.

През първите четири от фестивалните дни (18-20 септември) въздушната разходка предлага панорама на уникалните Белоградчишки скали, а на 22 септемвр

и участниците ще могат да се насладят от въздуха на красотата на река Дунав и град Видин.

В рамките на пет дни ще летят 11 балона от България, Румъния, Русия и Полша.

 Във всеки от фестивалните дни са планирани по две сесии за свободни полети, както и панорамни издигания над Белоградчишките скали всяка вечер при подходящо време. Капацитетът на балоните е средно 4 пасажера, в зависимост от размера на балона и метеорологичните условия в деня на полета. Продължителността на свободния полет с балон по време на инициативата е между 40 и 60 минути. Всеки от балоните се управлява от пилот, издигайки се на максимална височина от 1500 м. До 2000 м.

Полетите се осъществяват по предварителен график, а стартова площадка за издигането е местност „Панаирището” в Белоградчик. Очакваните участници са около 1000 човека.