Баскетбол с делфините във Варненския делфинариум – част от програмата на спортно-тренировъчния лагер на децата от школата на „Видабаскет“

Сподели: 

Да „играеш“ баскетбол с делфините във Варненския делфинариум. Това бе част от програмата на спортно-тренировъчния лагер на децата от школата на „Видабаскет“ на българското Черноморие. Малките баскетболисти и ръководителите на групата се включиха в празника, организиран по случай рождения ден на уникалното съоръжение, което е открито на 11 август 1984 г.
„Делфините показаха невероятни баскетболни умения, а също така ни демонстрираха своите способности и по други спортове като футбол и волейбол“, разказа Росен Ракаджиев, един от водачите на групата.
Варненският делфинариум се намира в северната част на Морската градина. Разполага с 1200 места. Размерите на басейна са 12 на 15 метра и дълбочина 6 метра, и се пълни с морска вода чрез специална помпена система. Водата се извлича от Черно море на 150-160 метра от брега и дълбочина 3-6 метра, където тя е най-чиста, и се подлага на преработка преди да достигне до басейна. Делфинариумът разполага и с кафе-сладкарница с прозрачна стена към аквариума.
Във Варненския делфинариум има пет делфина – 3 женски и 2 мъжки. Кимбо и Доли са донесени от далечните брегове на Гватемала и Куба, а Йоана, Бимбо и бебето Флипър са родени във Варненския делфинариум.
Снимки: РОСЕН Ракаджиев