Безплатно консултиране и изследване за туберкулоза в МБАЛ “Света Петка“

Сподели: 

По повод Световния ден за борба с туберколозата,който отбелязва на 24 март видинската болница провежда седмица на отворените врати. В периода 18-22 март ще се провежда безплатен скрининг за риск от туберколоза на лица със съмение за туберколозна инфекция чрез анкета,проба "манту", микробиологично изследване и ренгенография на бял дроб.

На 24 март 2024г. се навършват 142 години от откриването на Mycobacterium tuberculosis (причинител на туберкулозата) от д-р Роберт Кох. През 1882г. на този ден той публично представя своята забележителна лекция: „За туберкулозата” (Über Tuberculose) пред Берлинското физиологично дружество. За това откритие великият учен е удостоен с Нобелова награда през 1905г.  24 март се чества като Световен ден за борба с туберкулозата, след предложението на Световната Здравна организация (СЗО) и Международния съюз срещу туберкулозата и белодробните болести (IUATLD) през 1982г., в чест на 100г. от откритието на Роберт Кох.
Според световните статистики от това инфекциозно заболяване всяка година се разболяват около 9 млн. души и води до фатален изход за 2 млн. от заболелите. Имунизацията у нас се прави до 48 часа след раждането на бебето, а последната проба Манту се прави на 7-годишна възраст. От 2019 г. отпадна задължителната проба Манту за 10-11-годишните.