Без панаири и събори във Видинско през август

Сподели: 

С решение на Областния кризисен щаб се забранява провеждането им, заради усложнената епидемична обстановка в страната
Забранява се провеждането на всички панаири и събори през август. Решението за въвеждане на тази забрана е взето на заседание на Областния временен кризисен щаб. Новината дойде след като беше обявено, че през август ще се проведат традиционните панаири във Видин и Кула, а много села започнаха да се стягат за провеждане на своите събори.
Мярката беше обявена на пресконференция, в която участваха областният управител на Видин Момчил Станков, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински, както и заместник-кметът на община Видин по хуманитарните дейности Борислава Борисова и председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков.
На заседание на Областния щаб е взето решение, предвид създалата се усложнена обстановка в цялата страна във връзка с COVID-19, масови събития със струпване на голям брой хора да бъдат отменени заради риска от зараза – в това число попадат и панаирите и съборите, които са планирани през август в населените места на област Видин, посочи д-р Владински.
Заместник-кметът Борислава Борисова подчерта, че Община Видин е имала желание, готовност и необходимия ресурс да организира тазгодишното издание на видинския панаир, с което да бъде продължена една традиция, чието начало е поставено в далечната 1898 година, преди 122 години. Борисова отбеляза, че през последните години Видинският панаир е посещаван средно на ден от над 10 000 души, а в дните с концерти на големи звезди броят на посетителите е достигал дори над 20 000 души. „За нас е най-важно здравето на хората, най-важно е здравето на гостите на града и не искаме да сме причини да се създават възможности за разпространение на COVID-19. Общинското ръководство разбира сериозността на проблема и нито за миг не сме се поколебали да изпълним решението на Областния щаб“, посочи заместник-кметът на община Видин, като изрази надежда, че догодина ситуацията ще позволи да бъде продължена традицията на Видинския панаир.
Председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков сподели, че доскоро е смятал, че е добре панаирът да се проведе, включително защото той би донесъл приходи на много видински фирми, както и, в някаква степан, на Общината. „Когато чух мнението на специалистите, се убедих, че следва да отложим панаира. Защото здравето на хората е най-важно. Беше трудно решение, но мисля, че е правилно“, заяви Велков.
В настоящия момент област Видин е на 16 място по брой заразени с коронавирус, отбеляза областният управител Момчил Станков, като припомни, че в един момент нашата област беше в челната тройка на тази негативна класация. „Не можем да си позволим, с капацитета на нашата болница, а дори и да го имахме, няма как да си позволим отново да бъдем огнище“, подчерта Станков. Областният управител допълни, че всички масови мероприятия, които са свързани със струпване на много хора, ще бъдат отменени, ако не може да бъде създадена необходимата организация за спазване на дистанция и за дезинфекция.
Борислава Борисова съобщи в тази връзка, че най-близките във времето събития в културния календар във Видин – ретро парадът на 1 август и младежкият фестивал Summer Vibes на 8 и 9 август – ще се проведат, при спазване на необходимите противоепидемични мерки.