Бивши съветници от БСП сформираха нова група в ОбС – Видин

Сподели: 

Шестима общински съветници сформират нова група в Общински съвет – Видин. Със създаването й бе прекратено съществуването на друга група – тази на БСП. Новината, която бе съобщена в началото на днешното заседание на местния парламент, не е изненада, тъй като неотдавна съветниците обявиха, че напускат социалистическата партия.
Новосъздадената група ще носи названието „Справедливост за Видин“, а в състава й влизат Димитър Велков, Людмил Димитров, Мария Джамбазова, Любомир Георгиев, Юлиян Петров и Борислав Василев, съобщи председателят на Общинския съвет Генади Велков, чийто коментар на ситуацията бе лаконичен: „За пръв път в историята на видинския Общински съвет няма да има група на БСП“.
Председател на новата група ще е Димитър Велков, който от трибуната на ОбС сподели, че решението е било тежко, но е мотивирано от факта, че в последните години БСП е загубила облика си на лява партия. „Видинските граждани са ни подкрепили да бъдем в Общинския съвет с определена мисия – тази мисия е да защитаваме истинските леви идеи. БСП вече не може да прави това. Тя се превърна от водеща партия в една четвърторазрядна партия с разбита идеология. Затова взехме решението да излезем от партията и да основем една група, с която смятаме, че много по-добре ще можем да защитаваме интересите на видинчани, които са ляво мислещи, на социалистите във Видин“, заяви Димитър Велков.
От неговите следващи думи стана ясно, че може би сме свидетели на зараждането на нова ако не партия, то поне политическа организация. „Вече имаме над 30 души, които заявиха желание писмено, напускайки социалистическата партия, да дойдат в нашата структура“, каза Димитър Велков.
Със сформирането на новата група единственият представител на БСП в Общинския съвет остава Величко Кирилов. Той също направи изказване, в което заяви, че до края на мандата на настоящия местен парламент ще работи, воден от принципите, устава и програмата на „Българска социалистическа партия“. „Опозиционността не бива да бъде самоцел. Опозиционността, както аз я разбирам, означава да имам собствено мнение по всички проблеми, които ще възникнат. Опозиционността означава да критикувам, когато преценя, но всички положителни, прогресивни предложения на Общината, когато са в името на Видин и на гражданството, аз ще ги подкрепям“, подчерта Величко Кирилов. А на своите бивши съратници и съпартийци пожела: „крепко здраве и политически нюх, за да могат по-бързо да се ориентират в новосъздадената обстановка“.