Благотворителна кампания събира средства за лечението на Моника Димитрова от Видин

Инициативата е на ученици от ОУ „Любен Каравелов“ и техни родители
Сподели: 

На 28 ноември в Художествената галерия във Видин беше обявен стартът на благотворителна кампания, която цели да бъдат набрани средствата, необходими за лечението на Моника Димитрова. Младата видинлийка се нуждае от бъбречна трансплантация, която обаче може да бъде направена само в чужбина. Необходимата за това сума – 47 000 лв. – е непосилна за семейството. Затова, чрез организирането на редица събития, родители на ученици от втори „В“ клас в ОУ „Любен Каравелов“, където учи и дъщерята на Моника – Магдалена, и класната ръководителка Колетка Павлова се опитват да помогнат необходимите пари да бъдат събрани.

Колетка Павлова разказа, че родители на деца от класа й първи реагирали, когато видели във Фейсбук акцията за набиране на средства за Моника чрез платформата „HelpKarma“. Класната ръководителка обясни, че не случайно за официален старт на кампанията е избрана Художествената галерия – именно там на 11 декември от 14 часа ще бъде открита благотворителна изложба-базар с рисунки на деца и студенти, които присъстващите ще могат да закупят.

Следващите организирани събития ще са на 16 декември във видинската Спортна зала „Фестивална“. В нейното фоайе от 10:00 часа до 18:00 часа ще бъде организиран коледен благотворителен базар – освен картички, рисунки и други сувенири, изработени ръчно от ученици и техните родители, в базара ще бъдат включени и плетива, изработени от жени от онлайн групата „Плетачките на България“, които ще изпратят свои плетени изделия от различни краища на страната. От 18 часа в Спортната зала ще бъде концертът „Коледни звезди за Моника“ с участието на най-добрите видински детски състави, на ученици от СУ „Любен Каравелов“, както и на други интересни изпълнители.

На 18 декември е заключителното събитие – благотворителен базар, който ще бъде подреден в МОЛ – Видин.

„Всички видински жители, които искат да направят един добър жест, могат да заповядат и на базарите, и на концерта, за да помогнем заедно на едно младо българско семейство да заживее нормално“, призова Колетка Павлова.

Сред родители, прегърнали каузата, е Светла Андрейчовска, а причината за това е проста. „Решихме да помогнем, защото всяко дете има нужда от майка – затова ще опитаме по всякакъв начин да помогнем“. Анна Кръстева, също майка на дете от класа, където учи и дъщеричката на Моника, призова: „Нашето желание е да помогнем тази трансплантация да се осъществи и Моника да стане един здрав човек, да може да си гледа детето. Затова се обръщам от името на всички родители в класа с апел – който може да дойде на организираните благотворителни събития и да помогне“.

Като щастливо съвпадение и Божи знак, че историята ще има щастлив край, беше разчетен фактът, че официалният старт на кампанията беше даден в деня, когато Моника Димитрова навърши 32 години.

Младата жена разказа, че до заболяването се стигнало след една на пръв поглед нормална бременност. „Никой не е обърнал внимание, че губя белтък, че вдигам много високо кръвно, и не са обърнали внимание на бъбреците. Оттам е тръгнало всичко. След второто ми раждане бъбреците ми тотално отказаха и стигнах до диализа“, сподели Моника. Първоначално състоянието й било по-добро – ходела на диализа веднъж на 10 дни. В последствие обаче настъпило влошаване и сега младата жена пътува до Монтана три пъти седмично, за да се подложи на животоспасяващата процедура.

Единственият й шанс за нормален живот е трансплантация на бъбрек, като донор на Моника ще бъде нейният баща. Операцията обаче не може да бъде извършена в България. „Единственият шанс е в Турция да се оперирам, понеже баща ми е с различна кръвна група – с моята кръвна група почти няма в моето семейство“, обясни младата жена. За да бъдат направени необходимите изследвания и самата трансплантация е необходимо да бъдат заплатени 47 000 лв. „Досега за три седмици събраната сума е 20 000 лв. – дори и аз не съм очаквала толкова бързо да се наберат подобни средства“, каза с благодарност младата жена.

През сълзи Моника сподели, че й е най-тежко от това, че болестта я лишава от възможността да се грижи за своята малка дъщеричка. Затова и се надява, че кампанията за събиране на необходимите за операцията средства ще бъде успешна. А за Коледа си пожелава само едно – да оздравее.

„Мама да оздравее“ – това е коледното желание и на дъщеричката на Моника – Магдалена. Няма по-добър начин да завършим този текст-призив за помощ от молитвата, която малкото момиче отправя:

„Дядо Господи, прости ме,
моля ти се от душа,
с ум и разум надари ме,
да не мога да греша.

Запази ми Ти сърцето
от зли мисли и неща;
всичко виждаш от небето,
зло на мен недей праща.

Дай на мама, дай на тате,
здраве, сила и живот;
мир, любов на всички братя
и добро на наш народ.