Близо 160 кандидати ще се борят за гласовете на намаляващите избиратели във Видинско

Сподели: 

В област Видин 28 партии и коалиции са регистрирали свои листи за участие на предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 2 октомври. Общо 158 са кандидат-депутатите. Те ще се състезават за доверието на гласоподавателите и за спечелване на някой от заветните мандати във видинския избирателен район, които ще изпратят четирима щастливци в Народното събрание за следващите четири години – или поне за колкото време изкара следващият парламент.
Седем от листите са пълни, тоест в тях фигурират имената на максималния брой от осем кандидати. На другия полюс са три от листите, в които има само по един кандидат. Други пет листи пък съдържат имената само на двама кандидати-депутати.
Явно краткият живот на предходните парламенти не се отразява върху броя на мераклиите, желаещи да се доберат до заветното място в пленарната зала. Като абсолютен брой кандидатите за народни представители за предстоящите избори в 5-и многомандатен избирателни район – Видин са повече отколкото на предходните два парламентарни вота, които се проведоха през юли и през ноември 2021 година – тогава листите са включвали съответно около 110 и около 120 кандидати.
Нарастващият брой кандидат-депутати ще се борят за доверието на намаляващите гласоподаватели в област Видин. Ако през 2011 година в избирателните списъци в областта са фигурирали имената на близо 100 000 души, на парламентарния вот след един месец право на глас ще имат малко над 83 000 души, като в това число влизат и неизвестно какъв брой „мъртви души“.
На 2 октомври ще се проведат избори, в които отново гласуването в почти всички секции ще се осъществява машинно. По информация от Районната избирателна комисия във Видин, в две общини няма да има машинно гласуване – това са Бойница и Чупрене. На изборите през ноември миналата година именно машинното гласуване беше сочено от някои политици и анализатори като една от причините за по-ниската избирателна активност. Тогава обаче епидемията от коронавирус беше в разгара си, което също е оказало своя ефект. Предстои да видим какъв процент от избирателите този път ще отидат до урните в изборния ден.
На 17 септември изтичат два важни срока във връзка с изборите на 2 октомври. До тази дата желаещите да гласуват по настоящ адрес или с подвижна избирателна кутия трябва да подадат заявление за това до кмета на съответната община.