Богомил Петров отпразнува 80 години

Тържеството уважиха много официални гости и приятели на почетния гражданин на Видин и заслужил майстор на спорта
Сподели: 

Своята 80-годишнина отпразнува Богомил Петров – заслужил майстор на спорта, почетен гражданин на Видин, активен планинар, еколог, спелеолог и фотограф. Честването по този повод се организира от Инициативен комитет и се състоя в Художествената галерия „Никола Петров“ на 13 декември. Гости на събитието бяха кметът на община Видин д-р Цветан Ценков, заедно с общинското ръководство. Сред присъстващите на тържеството бяха още заместник областният управител Лъчезар Попиванов, председателят на Туристическо дружество „Бонония“ д-р Борислав Милчев, Людмил Кочев от Българската федерация по вдигане на тежести, скулпторът Ставри Калинов (също почетен гражданин на Видин), представители на Видинска света митрополия, на обществени и културни институции, бизнесмени, съратници, колеги и приятели на рожденика.
„Още много години бъди все така активен и жизнен и представлявай Видин с достойнство, както си го правил и досега“ – с тези думи д-р Ценков се обърна към Богомил Петров и му връчи поздравителен адрес и почетен плакет на Общината. Плакет рожденикът получи и от Българската федерация по вдигане на тежести – за изключителен принос в прославата на българския спорт и във връзка с неговата 80-годишнина.
Богомил Петров постига световен успех с участието си на XVIII-те Летни олимпийски игри в Токио през 1964 година, където се нарежда сред 10-те най-добри тежкоатлети на планетата. Преди 55 години той прославя нашия град, поставяйки и първия световен рекорд за България по вдигане на тежести след края на Втората световна война. Сред обществеността е известен и уважаван също като активен защитник на опазването на околната среда, природолюбител, радетел за развитието на туристическото дело, фотожурналист и автор на многобройни тематични изложби. През 2016 г. получава званието „Почетен гражданин на Видин“ за заслуги към спорта и екологията.
По случай кръглата годишнина в една от залите на галерията бе подредена и поредната фотоизложба на Богомил Петров – под №1459, включваща 80 основни фотоса.
По случай годишнината на Богомил Петров, от екипа на вестник „НИЕ“ му пожелаваме ентусиазмът да не го напуска и още много години да бъде все така активен радетел за активен начин на живот и защитник на екологията! Да е жив и здрав и да отпразнуваме неговия 100-годишен юбилей!