Борислава Борисова, зам.-кмет на Видин: Много са мерките, насочени към хората в уязвимо положение

Сподели: 
Заместник-кметът по хуманитарните дейности Борислава Борисова

Много са мерките, насочени към хората в уязвимо положение, които Община Видин предприема от началото на извънредното положение. Това заяви заместник-кметът по хуманитарните дейности Борислава Борисова.
Изказването й бе по време на проведеното на 10 април извънредно заседание на Общински съвет - Видин, на което общинските съветници одобриха Община Видин да кандидатства с проект за осигуряване на патронажна грижа за възрастни хора над 65 г., които не могат да се обслужват сами. Финансирането е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г., като конкретната процедура дава възможност на общините да наемат персонал за предоставяне на услуги по домовете. Изпълнението на дейностите се очаква да започне в началото на месец май, обясни заместник-кметът по хуманитарните дейности.
В отговор на въпрос на общинския съветник Красимир Асенов какви други действия и мерки за подкрепа на уязвимите групи са предприети или се предвиждат, Борисова заяви, че тези мерки са много. В тази връзка тя припомни, че непосредствено след въвеждането на извънредното положение Община Видин обяви телефон, на който гражданите могат да дават поръчки за лекарства и хранителни стоки, които да им бъдат закупени и доставени до домовете.
Община Видин ще кандидатства и по програмата „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация“, като ако проектното предложение бъде одобрено, 200 души от уязвимите групи ще получават тази услуга за срок от 33 работни дни, каза още Борисова.
Тя допълни, че продължава да работи патронажната грижа, с 92-ма потребители, както и диетичната кухня, със 76 потребители. Освен това благодарение на дарители общо около 250 жители на община Видин, които са от уязвими групи, всеки работен ден получават топъл обяд, обясни заместник-кметът по хуманитарните дейности.
Създадена е специална организация за почивните дни на Великден, подчерта заместник-кметът по хуманитарните дейности. „Помолили сме фирмата, която ни приготвя обяда, в четвъртък да приготви още един пакет – за петък. За другите три почивни дни – събота, неделя и понеделник, по инициатива на Политическа партия ГЕРБ за всички тези хора, 418 на брой, се подготвят пакети, в които има храна, козунак, яйца, за да могат хората спокойно да изкарат празничните дни“, обясни Борислава Борисова.
НИЕ