Братята Радослав и Цветослав Попови от ППМГ – стипендианти на Американската фондация за България

Сподели: 

Американската фондация за България избра и тази година за свои стипендианти възпитаници на Видинската природо-математическа гимназия “Екзарх Антим I“. Областта е „Езици и хуманитарни науки“, а отличниците са Радослав Попов от 11 клас и по-малкият му брат - Цветослав от 9 клас. Двамата математици са изключителни таланти с разностранни интереси и богата биография от успехи на регионално, национално и международно ниво.
Радослав е с впечатляващи резултати от олимпиади и изпити по чужди езици през последните години. През изтичащата 2021 година той е носител на Грамота за второ място на Националния кръг на олимпиадата по английски език. Младежът получи сертификат за трето място на Националното КЛЕТ състезание по немски език и сертификат за отлично представяне в Шестия международен конкурс по превод за студенти и ученици ТРАНСФОРМАЦИИ 2021, с превод на художествен текст от английски на български език - рубрика „Проза”.
Последните му успехи стъпват на признания от 2020-та, когато получи сертификат по английски език за ниво C2 от Кеймбридж - Certificate of Proficiency in English (Grade B) и две отличия от 2019 г.: сертификат по английски език за ниво C1 от Кеймбридж - Certificate in Advanced English, с отличие (Grade A) и сертификат по немски език за ниво A2 (с отличен резултат). Успехите му надграждат силното средношколско начало от 2018 г.: сертификат по немски език за ниво A1 с отлична оценка и сертификат за отлично представяне в Националния кръг на състезанието Kangaroo Global Linguistics във Велико Търново. Голямото самопредизвикателство за Ради започва през 2017 г., когато защитава сертификат по английски език за ниво B1 от Кеймбридж - Preliminary English Test, взет с отличие (Pass with Distinction) и печели IV място на Училищния кръг на състезанието по английски език „Лингвистично кенгуру“.
верено в стъпките на баткото върви и Цветослав Попов. През изминаващата 2021-ва година той получи сертификат по немски език за ниво А1 от Езикова школа „Adventure“ с отличен резултат, като от 2020 г.вече е носител на сертификат по английски език за ниво B2 от Кеймбридж - First Certificate in English (Grade B). И при Цвети основата е поставена и надграждана през предходните години. От 2019 г. е сертификатът за отлично представяне в първия кръг на състезанието „Лингвистично кенгуру“ с резултат от 195 точки (II място в страната); от 2018 г. са сертификатите: за участие в Националния кръг на състезанието Kangaroo Global Linguistics във Велико Търново с отлично представяне; за отлично представяне от първия кръг на състезанието „Лингвистично кенгуру“ с резултат от 175 точки (VI място в страната); за отличен резултат по английски език за ниво B1 от Езикова школа „Adventure“. Четири сериозни постижения бележат за Цветослав 2017 г.: сертификат по английски език за ниво A2 от Езикова школа „Adventure“ с отличен резултат; сертификат за отлично представяне на състезанието по английски език към Асоциацията на Кеймбридж училищата в България; отличие от Националното състезание по правопис на английски език „Spelling Bee“; взет с отличие сертификат по английски език Cambridge Young Learners English Flyers.
Двамата стипендианти на Американската фондация за България в категория „Езици и хуманитарни науки" са и изключителни математици, с успехи от международното състезание „Математика без граници“. В природните науки са сред най-успешните с отличия от национални олимпиади и състезания.