Броени дни остават до шестото издание на фестивала "Слънцето на Тодорка"

Сподели: 

От 10 до 14 септември 2020 година в местността Валога, с. Оходен, община Враца, ще се проведе шестото издание на Международния фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка“. Фестивалът е създаден през 2014 година по идея на Сдружение ТЕМП-АРТ и Регионален исторически музей – Враца и се реализира традиционно от Община Враца, Младежки дом – Враца, Регионален исторически музей – Враца. За осъществяване на шестото издание на фестивала помощ и съдействие оказват за пореден път Областна администрация – Враца, Българският младежки червен кръст – Враца, Сдружение ТЕМП – АРТ и Българската асоциация на аматьорските театри – БААТ.
Фестивалът се организира в четири фестивални дни, през които участниците живеят и творят на туристически бивак в непосредствена близост до археологическите разкопки. В дните на събитието ще се организират кръгли маси и дискусии на археолози, научни работници и представители на различни сдружения и институти, занимаващи се с теми  свързани с древността и древното познание. Целта е да бъдат представени последни новости от света на археологията и древната история. Ще бъдат показани артистични реконструкции на древни ритуали и легенди представяни от различни творчески формации от страната.
Фестивалът традиционно се организира в три секции:
- Арт секция – артистични реконструкции на древни ритуали и легенди. Музикални и танцови програми на любителски групи и творчески уъркшопове.
- Научна секция – Кръгли маси и дискусии на археолози, научни работници и представители на различни сдружения и институти, занимаващи се с теми свързани с древността, древното познание и етнографията
- Експериментални лаборатории за деца и възрастни по керамика, обработка и производство на накити и култови предмети от кост, изработване хляб от лимец с реплики на автентични съоръжения и инструменти, грънчарство, тъкачество, копаничарство, обработка на вълна, стрелба с лък, археологическо училище. Участниците в археологическото училище ще получат сертификат за елементарен курс по археология.
Емблема и запазен знак на Фестивала е графично изображение на нефритния амулет, Богинята майка свързан с раждането, открит в местността Валога край Оходен. Амулетът е уникален за нашите земи и е със стилизирана форма на раждаща жена.
Тази година научният семинар ще е на тема „Послания на човешките цивилизации от древността“. Акцент в програмата ще е ритуално засяване на нива с лимец и експериментална демонстрация – производство и дегустация на хляб от лимец, като зърното за демонстрациите е отгледано и ожънато в експерименталната нива, засята в близост до археологическите разкопки.
Ще бъде представена кулинарната възстановка „Неолитна храна в Оходен“ - възстановка на типична храна за епохата, ще се приготви от овнешко месо с лимец, корени, семена и билки. Дегустацията ще започне на залез слънце при откриването на фестивала "Слънцето на Тодорка" Оходен 2020 г. Кулинарната възстановка ще се реализира от екипът на копривщенеца Ангел Ангелов, създател на Национална академия „Кулинарен историк“ и инициативата за „Юнашкия тиган“. Храната ще се консумира в глинени съдове, които са реплики на намерени на мястото на разкопките в с. Оходен. Кулинарната тема ще продължи с врачанска традиционна кухня – демонстрация и дегустации, обмяна на рецепти от баби и дядовци с Дедо Скръц.
 Друг акцент в програмата ще е експериментална работилница древни възли и плетиво с Юлия Боева -участниците ще могат сами да изработят от вълнени конци или рафия гривни, колани и накити от възли с неолитни символи и знаци.
Гостите на фестивала ще могат да се включат и в приключенска игра „Пътят на Слънцето“ с експерти и сътрудници от регионален исторически музей Враца – по специално изготвени карти и символи ще бъде издирен, събран и представен на „Съвета на жреците“ магическият накит на Тодорка.
Специални гости на тазгодишното издание на фестивала „Слънцето на Тодорка“ са представителите на Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „АВИТОХОЛ“ от гр. Варна. Сдружението организира и провежда събития, допринасящи за развитие и популяризиране на историческото и културно наследство, традициите на предците ни, обичаите по българските земи и земите, населявани от българи.
В рамките на фестивала ще бъде представен и премиерният спектакъл „За хората, Земята и хляба“ на Театрално-танцова формация „Пулс“ – Разград. Една притча за хляба, в която откриваме връзката между майката Земя, която ражда житото, и човека, който прави хляба, стопля го със сърцето си и го полива със сълзите и радостта си.
Снимки: Архив