Броят на заразените с COVID-19 във Видин продължи да расте

Сподели: 

През изминалата седмица броят на доказаните случаи на коронавирус във Видин продължи да расте. Ръст беше отчетен и по отношение на медицинския персонал в МБАЛ „Света Петка“, инфектиран с COVID-19. Съобщено беше за смъртта на трима пациенти, положителни за коронавирус. Добрата новина е, че се увеличи и броят на излекуваните.
По данни към 12:00 часа на 30 април, общият брой на установените случаи на COVID-19 в област Видин беше 90, от които 38 са служители на МБАЛ „Света Петка“. На 30 април излязоха шест положителни проби на медицински служители – един лекар и пет медицински сестри. Една от медицинските сестри е от кардиологично отделение, а останалите заразени медици са от хирургично отделение, съобщи за вестник „НИЕ“ директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински. „Това са хора, изследвани един път с отрицателен резултат, сега са пуснати пак проби и резултатите са положителни“, обясни д-р Владински. Той уточни, че повторното изследване е било по преценка на ръководството на болничното заведение.
В Центъра за спешна медицинска помощ, където също беше извършено масово тестване на всички служители, заразени с коронавирус няма установени, съобщи д-р Владински.
Директорът на РЗИ – Видин коментира и появилите се твърдения, че човек от ръководството на видинското военно окръжие, дал положителна проба за COVID-19, се е прибрал при семейството си в Пловдив и едва ли не е заразил своите жена и дете. „Нищо подобно. Той всяка събота и неделя си ходи в Пловдив при семейството си – на Великден също са били заедно. След това на 20 април той идва във Видин, разбира се, че техен колега е с положителна проба и започва изследване на целия състав на Военното окръжие. Неговата проба излиза на 25 април – положителна. На 26 април получава предписание за карантина – той посочва пловдивския адрес, където ще изкара изолацията от 28 дни, каза, че отива там, тъй като жена му вече е със симптоми. В последствие и за нея излиза положителен резултат“, разказа д-р Владински.
Трима пациенти, с положителни проби за COVID-19, починаха
През изминалата седмица починаха трима пациенти във видинската болница, с положителни резултати за COVID-19. На 27 април беше съобщено за смъртта на двама пациенти, които са с положителни проби за коронавирус. Двамата починали – мъж на 71 години от Видин и жена на 77 години от град Грамада – преди това са били пациенти в неврологично отделение. Прокуристът на видинската болница д-р Ивета Найденова подчерта, че и при двамата причина за леталния изход е не коронавирус инфекцията, а претърпени инсулти. „Жената е лекувана в неврологично отделение с мозъчен инсулт, с придружаващ захарен диабет и артериална хипертония и реално смъртта е резултат на тежкия мозъчен инсулт, тъй като от постъпването до смъртта пациентката е била в много тежко непроменящо се от началото до края състояние – почти в безсъзнание, с тежка парализа. Мъжът също е с мозъчен инсулт, с придружаващ захарен диабет, артериална хипертония, хроничен пиелонефрит (бактериално възпалително заболяване на бъбреците – бел. на „НИЕ“) и съдова деменция. Причина за смъртта също е тежкото неврологично страдание“, обясни д-р Найденова.
На 29 април беше съобщено, че е починал 91-годишен мъж – един от обитателите на Дома за стари хора в село Гара Орешец, при които беше установен коронавирус. И този пациент е бил с множество съпътстващи заболявания.
По отношение на Дома за стари хора, при общо 12 от домуващите се установи наличие на зараза. Първите четирима, за които излязоха по-рано пробите, бяха приети във видинската болница. Положителните проби на други осем от обитателите на социалната институция излязоха на 26 април, като първоначално заразените останаха в Дома за стари хора, на отделен етаж. След протест от страна на местната власт – включително от кмета на община Димово, и те са приети за болнично лечение. Седем от тях бяха транспортирани и хоспитализирани в Отделението по инфекциозни болести на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца и един бе настанен в софийската болница „Токуда“, поради влошено здравословно състояние, след прекаран инсулт. Съобщено беше, че останалите обитатели на Дома за стари хора, както и персоналът на социалната институция са тествани повторно.
На фона на всичко това, добрата новина е, че се увеличи и броят на излекуваните. По данни към 29 април, осем души успешно са се изчистили от инфекцията.
НИЕ