БСП – Видин: 100-те дни управление на общината са дни на излъгани надежди и неизпълнени обещания

Сподели: 
Общинският съветник от БСП Людмил Димитров

100-те дни управление на старата-нова власт в община Видин са 100 дни на излъгани надежди и неизпълнени обещания. Това заяви общинският съветник от БСП Людмил Димитров в коментар на отчета, който преди дни ръководството на Община Видин представи. „Ние нищо не чухме като отчет. Отново чухме обещания за светлото бъдеще. Хубавото беше, че вече си признаха, че това управление е на ГЕРБ и на СДС“, посочи общинският съветник от опозицията.
Людмил Димитров отбеляза, че единственото, което станало ясно е, че се предвижда пари в Общината да влязат от продажба на земя, както и от „синята зона“. В тази връзка общинският съветник подчерта, че от БСП винаги са били против създаването на зона за платено паркиране в централната част на Видин, защото считат това за своеобразен налог, наложен над и без това бедното население на общината. „Все пак отчетоха, че нещо са свършили. Какво са свършили за 100 дни? Приемане на нова структура на общинската администрация и приемане на бюджет на Общината“, каза общинският съветник, като отбеляза, че заедно с колегите му от групата на БСП гласуваха против и двете решения.
Той припомни и мотивите на опозицията. А именно, с приемането на новата структура на общинската администрация беше създадена длъжност за четвърти заместник-кмет на община Видин, което води до допълнителни разходи за фонд работна заплата. Людмил Димитров допълни, че освен това по населените места са назначени кметски наместници без да се правят общоселски събрания за допитване до населението; продължава и практиката за назначаване на хора на граждански договори.
По отношение на бюджета, общинският съветник от БСП отбеляза, че този бюджет е най-малкият в сравнение с предишни години. С него отново не се създава звено за озеленяване, а се предвижда плащане на външна фирма; в план-сметката за чистота отново е предвидено плащане на над 1 милиона и 200 хиляди лева за наемане на техника; не се премахват таксите за детски градини; не се създава фонд „Здраве“, въпреки извънредното заседание на Общинския съвет и поетите ангажименти; по-малко пари се дават за култура, отпадат редица фестивали; за селата не се дават никакви пари, за кварталите на Видин се дават по-малко пари; не се решава проблемът със съботния пазар и т.н. „Това свършиха тези хора за 100 дни – приеха този бюджет, който за нас е некадърен бюджет и приеха една структура, която не решава никакви проблеми, а според нас ги задълбочава“, заяви общинският съветник от БСП.
„Ние, като единствената опозиция в този местен парламент, използвахме активно основния инструмент, с който можем да влияем – това е задаването на актуални въпроси“, отбеляза Людмил Димитров. Той припомни, че общинските съветници от БСП питаха кмета за размера на задълженията на Община Видин, за проблема с бездомните кучета, за съботния пазар, за разпределянето на средствата за капиталови разходи за ремонт на улици, за възстановяването на уличната маркировка и ремонт на светофарите, за изграждане на ВиК система в кв. „Нов път“, за необходимостта от закупуване на техника за сметоизвозване и снегопочистване, за крайния срок на ремонта на училище „Цар Симеон Велики“, за ремонта на площада и на драматичния театър и т.н. Общинският съветник коментира, че в повечето случаи получените отговори са били „отбиване на номер“.
„За следващата сесия зададохме въпрос за „изчезнали“ 78 дка в землището на село Сланотрън“, посочи Людмил Димитров. Той обясни, че този въпрос е бил предизвикан от изказване на кмета на община Видин по време на предишното заседание на Общинския съвет. „Тогава зададохме въпрос за минералния извор в Сланотрън, защото и за него имаше обещание, а в бюджета не бяха заложени средства поне да се направи сондаж. В отговора си кметът каза, това е цитат: „изчезнаха 78 дка около банята в село Сланотрън. В момента правим разследване“. Това са думи, изречени от трибуната на Общинския съвет, които са записани в стенограмата“, обясни Людмил Димитров. Той допълни, че от групата на БСП питат докъде е стигнало това разследване и установило ли се е в крайна сметка кой е собственик на въпросните 78 дка.
Людмил Димитров коментира подписаното споразумение между Община Видин и Камарата на строителите  – общинският съветник обясни, че като част от Управителния съвет на регионалното представителство на камарата е участвал в подписването на този документ. „Споразумението е пилотно за България. То е всеобхватно, но целта му е видински фирми в строителния бранш да изпълняват строителните работи на територията на общината. Като добро намерение е добре. Но заради всичко това, което казах, аз лично се съмнявам, че ще доведе до нещо добро“, отбеляза Людмил Димитров.
Общинският съветник от БСП Юли Петров от своя страна коментира, че още от началото на мандата сигнализира за случаи на изтичане на пари от Община Видин, включително е представил в детайли механизма на кражба на гориво от депото за отпадъци. Във връзка със започналото разследване срещу касиер в Информационния център на Община Видин, Петров отбеляза, че срещу въпросния служител от години са били подавани сигнали. „Не знам защо се продължава с практиката: „Този има ТЕЛК и ние не можем нищо да направим“. Лицето е в точно такава ситуация – той е с ТЕЛК. И тук възниква въпросът колко от общинската администрация са с ТЕЛК решения. Ако кметът не знае да отговори, аз мога да отговоря – близо 70% от общинска администрация са с ТЕЛК решения“, заяви Юли Петров. „Недоумявам как това лице събота и неделя е влизало в Общината, за да си дооправя нещата… За да влезе през почивните дни, в случая събота и неделя, трябва да има изрична заповед писмена от секретаря на Общината. Такава имало ли е, нямало ли е, лицето би трябвало да запознае полицията, полицията – кмета, кметът – видинското гражданство“, заяви общинският съветник от БСП.
НИЕ