Бурни страсти в село Ясен при представянето на проектобюджета на Община Ново село

Причината – опасността населеното място да остане без кметски наместник заради неприетата от ОбС структура на администрацията
Сподели: 

Тази година в община Ново село възприеха нов принцип при обсъждането на бюджета – освен задължителното по закон обществено обсъждане, което се проведе на 14 януари, на 16 и 17 януари кметът на община Ново село Георги Стоенелов и главният счетоводител Маринела Данаилова проведоха срещи във всички населени места, за да представят бюджетната рамка и капиталовите разходи. На 16 януари малко преди обяд в пенсионерския клуб в Ясен започнаха да се събират жители на населеното място, за да чуят какъв ще е бюджетът на Община Ново село за 2020 година и какво ще бъде направено за най-малкото населено място в общината. Присъстваха и председателят на Общинския съвет (ОбС) Иво Вергилов, както и общински съветници.
Срещата обаче премина при голямо напрежение. Причината – опасността селото да остане без кметски наместник, след като вече няколко пъти предлаганата от кмета структура на общинската администрация, в която е заложено да бъдат разкрити щатни бройки за двама кметски наместници – на Ясен и на Флорентин, не беше приета от Общинския съвет.
„На тази среща искаме да изясним какво е предвидено да се направи в селото през тази година, да чуем какво вие, жителите, бихте желали да бъде направено и ако е възможно, това да бъде взето под внимание“, обясни кметът на Ново село Георги Стоенелов. Той допълни, че тази година е била възприета нова практика при разпределението на капиталовите разходи за населените места – на база брой жители. И тъй като село Ясен е с най-малко население, затова и сумата, която като процентно отношение се получава за селото е най-малка - едва 13 600 лв. от целевата държавна субсидия за капиталови разходи, която е в размер на 199 900 лв. Стоенелов обясни, че досегашният кмет на село Ясен Огнян Георгиев е представил информация с основните неща, към които е нужно да бъдат насочени капиталови средства – а именно, изграждане на сцена за фестивали и концерти; поставяне на нова модерна автобусна спирка и довършване на тротоара пред сградата на Кметството. Стоенелов посочи, че ще се търсят варианти това да бъде направено, но няма гаранции, че в случай на възникване на някакъв неочакван проблем, няма да се наложи пренасочване на средства.
Кметът на община Ново село подчерта, че тези 199 900 лв. са средствата, предоставени целево от държавата – отделно Община Ново село също отделя собствени средства за капиталови разходи, с които също ще бъдат решавани инфраструктурни и други проблеми на населените места. „Капиталовите разходи не са затворена страница – през годината те подлежат на промяна и на актуализация“, отбеляза Георги Стоенелов.
Той информира и какви са част от дейностите, предвидени на този етап за останалите населени места: за самото Ново село – ремонт на фасадата на търговския дом, довършване на ремонта на лятното кино; за Неговановци – изграждане на санитарен възел в Кметството, направа на спортна площадка, от там са поискали и климатик за пенсионерския клуб; за Винарово – ремонт на площада и на сграда, в която в бъдеще да бъде направен Дом за възрастни хора, като от селото са поискали и трактор за снегопочистване на по-тесните улици; за Флорентин – ремонт на мост, укрепване на свлачище, както и ремонт на тротоара на главната улица.
Кметът на община Ново село обясни, че в края на миналата година е успял да се пребори за получаване на целеви средства  от държавата в размер на 500 000 лв., с които да бъдат ремонтирани площадите на село Ново село и на село Неговановци. Георги Стоенелов обаче отбеляза, че тъй като досега Общинският съвет отказва да гласува направата на тези два площада, може да се наложи да върне парите. Кметът на община Ново село допълни, че миналата година са спечелени проекти, чието изпълнение предстои – дейностите включват рехабилитация на улици, изграждане на спортна площадка в Неговановци, както и укрепване на свлачище във Флорентин със средства, отпуснати целево от държавата. Стоенелов обаче изрази съмнение, че ще има нови спечелени проекти, с оглед на ситуацията с Общинския съвет.
Счетоводителят на Община Ново село Маринела Данаилова представи рамката на общинския бюджет за 2020 г. Той е в размер на 4 341 827 лв., от които 2 496 641 лв. са държавните субсидии и 1 845 186 лв. собствените средства. Около 250 хил. лв. са планираните данъчни приходи, а около 246 хил. лв. – неданъчните приходи. 20 900 лв. са средствата, предвидени за зимно поддържане.
На срещата стана ясно, че в бъдеще ще бъде обсъдено дали да не бъде ремонтирана сградата на стадиона в село Ясен и за какво тя би могла да се използва. Обсъдено беше и какви са възможностите Община Ново село да помогне за ремонт на църквата в селото.
Като цяло обаче предложения и искания от страна на присъстващите жители на село Ясен нямаше – а и да е имало, те останаха на заден план, на фона на недоволството сред жителите на населеното място от опасността да останат без постоянен кметски наместник, който да е човек от селото и да е на тяхно разположение по всяко време, както е било досега. „Като кмет се намирам в много тежка ситуация. С решение на Общинския съвет, във Флорентин и Ясен няма да има кметски наместници. Има наказателен вот срещу Огнян“, коментира Георги Стоенелов, визирайки досегашния кмет на селото Огнян Георгиев. „Сега идвам от Флорентин. Те са на същото дередже… Това е тема, която е с продължение. Ще си търся правата и няма да се поддам на манипулации“, категоричен беше Стоенелов.
Председателят на Общински съвет – Ново село Иво Вергилов заяви, че всички предложения, които са добри, се подкрепят от общинските съветници. Вергилов посочи, че специално по отношение на предложената линейна структура на общинската администрация, не само той е бил против, тъй като резултатите от проведеното гласуване са 3 гласа „за“, 6 – „против“, и 1 – „въздържал се“. Председателят на ОбС – Ново село коментира, че няма как да знае защо колегите му са гласували против, но мотивира своя отрицателен вот така: „Аз съм гласувал против, защото Огнян месец и половина говореше из селото какви ли не глупости за мен… Казал съм, че нямам нищо против в село Ясен да има кметски наместник – но аз няма да гласувам, ако бъде Огнян“.
Повече от половината от срещата в Ясен премина в обсъждане на риска селото да остане без постоянен кметски наместник. Част от присъстващите жители на населеното място дори заявиха, че са готови да преминат към по-радикални действия.
Очаква се в края на месеца Общински съвет – Ново село да се събере извънредно, за да обсъди и гласува общинския бюджет. Но на фона на конфликтите, големият въпрос е дали изобщо ще има приет бюджет на Община Ново село за настоящата година.
НИЕ
в. "НИЕ", бр. 3/20 януари