Български ученици ще могат да пратят картички с послания в Космоса

България става част от програмата на предприемача и филантроп Джеф Безос #КосмическаПоща
Сподели: 

В началото на тази учебна година, България ще стане част от международната програма #КосмическаПоща, благодарение на която между 15 септември и 23 октомври българските ученици ще могат да изпратят картички със свои послания в Космоса. Те ще бъдат изстреляни с ракетата New Shepard („Ню Шепард”), разработена от компанията на Джеф Безос Blue Origin („Блу Ориджин”). Програмата е рядка по рода си възможност за ученици от цялата страна да си представят своята роля в бъдещето на планетата като потърсят отговор на въпроса „Защо Земята има нужда от Космоса?“.
Пощенските картички не само ще полетят при предстоящите изстрелвания на ракетата New Shepard, но и ще бъдат изпратени обратно до всеки ученик с пощенски печат „Летял в Космоса”. Така всеки участник ще се сдобие с автентична пратка от космоса! За да се включат в програмата навреме, картичките ще бъдат събирани от свои специални вестоносци - куриерите на компания „Спийди”. Те ще посетят безвъзмездно всяко едно училище, чиито ученици пожелаят да се включат в #КосмическаПоща.
Програмата ще има и своя физическа пощенска кутия – специална мини ракета, разположена в детския научен център „Музейко” в София, в която бъдещите изследователи ще могат сами да пуснат своето послание!
България бе поканена да се включи в #КосмическаПоща от сдружението с идеална цел „Клуб за бъдещето“ (www.clubforthefuture.org) чрез базирания у нас фонд за рискови инвестиции BrightCap Ventures. Инициaтивата ще се осъществи с подкрепата на МОН и Регионално управление по образование София-град в сътрудничество с българската космическа компания Ендуросат, Спийди, Музейко и Фондация „Америка за България”.
„Силата на България в разработването на технологии и софтуер нараства експоненциално. Важно е да знаем, че имаме стойностни STEM програми, които развиват талантите на нашите ученици в научната сфера - нови технологии, инженерство, предприемачество”, споделя Георги Митов, управляващ партньор в BrightCap Ventures.
Защо Земята има нужда от Космоса? В търсене на нови ресурси все по-често си задаваме въпроса за бъдещето на Земята и мястото й в големия космически пъзел. Тази есен той ще получи необикновени отговори, креативни идеи и оригинални рисунки от младите хора – тези, които ще помагат за по-добро бъдеще със своите знания и визионерски поглед.
„Тази инициатива има потенциала да мотивира следващото поколение млади създатели – тези, които ще разрешават проблемите на човечеството”, сподели Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.
„Радваме се, че чрез нашата програма #КосмическаПоща учениците в България ще се доближат до космоса” - казва Йозеф Райнке, директор на „Клуб за бъдещето“. „Колкото по-рано запалим учениците да продължат кариерата си в STEM, толкова повече таланти ще имаме по целия свят”, допълва той.
В рамките на #КосмическаПоща „Клуб за бъдещето“ ще предостави достъп на учениците и техните учители до стандартизираната си учебна програмa, както и редица предизвикателства, които да провокират техните разсъждения и дискусии по темата. Всички материали ще бъдат достъпни на български език на специално създадения за целта микросайт, който предстои да бъде обявен.