Бюджетът на Община Видин за 2020 г. беше приет със значително мнозинство

Сподели: 
общинският съветник от БСП Людмил Димитров
председателят на групата на общинските съветници от БСП Димитър Велков
кметът на община Видин д-р Цветан Ценков

На заседанието на Общински съвет – Видин на 7 февруари беше приет бюджетът на Община Видин за 2020 година в размер на 42 584 412 лв. Това стана със значително мнозинство от 21 гласа „за“. Така планираните за настоящата година приходи от държавата възлизат на 29 257 873 лв., а собствените приходи се предвижда да бъдат 13 039 993 лв.

Димитър Велков, БСП: Няма да подкрепим този бюджет, защото в него не виждаме никакви леви политики

Въпреки сериозната подкрепа, която бюджетът получи, критики не липсваха. Редица такива дойдоха от страна на опозицията от БСП. „За общинските съветници от БСП бюджетът на Общината трябва да отговаря на изискванията на гражданите и да се реализират следните цели – преодоляване на негативните тенденции в развитието на общината (демографска катастрофа, дезинтеграция на етническа, религиозна и социална основа, културна и духовна деградация); възобновяване на икономическия растеж на общината; преодоляване на различните социални неравенства чрез правилно провеждане на финансова политика, намаляване на безработицата, увеличаване на заетостта, преодоляване на несправедливото заплащане на труда. И тук, уважаеми колеги, се виждат разликите между БСП и управляващите от СДС как трябва да изглежда един бюджет, защото нищо от тези политики ние не виждаме в предложения бюджет“, заяви общинският съветник Людмил Димитров. Липсва дългосрочно планиране, липсва визия за Видин, за това как дългосрочно ще се развива общината, категоричен беше общинският съветник.

Той допълни, че общият размер на бюджета за 2020 година е с около 2 милиона лева по-малък като обща рамка в сравнение с миналогодишния, и то при увеличение с 2 милиона на парите, предоставяни от държавата за издръжка в държавно делегираните дейности. По-ниски планирани собствени приходи, по-малко заложени пари за подпомагане на спортните клубове, планиране на средства за наем на техника и на кофи за боклук вместо предвиждане на закупуване на такива, заделяне на 431 360 лв. за озеленяване, без да се предвижда създаване на общински звено по озеленяване, запазване на таксите за детски градини, които социалистите искат да отпаднат, недостатъчно средства за борба с бездомните кучета и за асфалтиране на улици, липса на средства за финансиране на Фонд „Здраве“ – това бяха само част от критиките, които Людмил Димитров отправи.

„Няма да подкрепим този бюджет, защото в него не виждаме никакви „леви“ политики, които да отговарят на очакванията на избирателите на „Българска социалистическа партия“, заяви и председателят на групата на общинските съветници от БСП Димитър Велков. Той обяви, че общинските съветници от БСП ще напуснат залата при гласуването, защото не искат по никакъв начин да са част от процедурата, тъй като избирателите са им определили ролята на опозиция и на коректив на управляващите – какъвто и общинските съветници от БСП ще бъдат.

Липса на средства за нови сондажи на минералните води в Сланотрън – тази критика пък отправи общинският съветник от БСП Величко Кирилов. Колегата му Юли Петров пък разкритикува липсата на предвидени средства за дейности по населените места, в съответствие с изразените от кметовете желания.

Кметът на община Видин: Предложили сме реалистичен бюджет

„Защо бюджетът е намален с близо 2 милиона лева? Защото събираемостта от собствени приходи е 57% за 2019 година. Правим всичко възможно да започнем да си събираме дивидентите, които не са платени и да се опитаме да мотивираме нашите съграждани в законовия срок да започнат да си плащат данъците. Независимо че са записани 44 милиона лева рамка на бюджета за 2019 година, около 2 милиона лева не са събраните собствени приходи. Това беше основният ни мотив – да направим един реалистичен бюджет“, заяви кметът на община Видин д-р Цветан Ценков. Той обясни, че общините могат сами да преценят дали в общата бюджетна рамка да включат средствата, които се очаква да дойдат по проекти – преценено било в бюджета на Община Видин това да не се прави, за разлика от Враца, например, където именно заради включването на средствата по проекти гласуваният бюджет за 2020 година е толкова голям.

„Ние успяхме с екипа на Общината и с външни консултанти да подготвим доста проекти за тази година. Ние сме внесли проектите и ако, дай боже, стартира изпълнението им, бюджетът на Община Видин ще стане над 76 милиона лева“, заяви д-р Ценков. Той уточни, че визира проекти за подмяна на отоплителни уреди на домакинства с по-екологично чисти, за реставриране на Синагогата и превръщането й в културен център, за саниране на блокове, подадени са и проекти за изпълнение на следващия етап на ремонта на пешеходната зона, за ремонт на сградата на общинската администрация, за изграждане на социални жилища, за ремонт на Младежкия дом и др. Кметът на Видин увери, че вървят и процедурите във връзка с минералните води на Сланотрън, но в момента се прави проверка, тъй като се оказало, че значителни терени липсват от активите на Общината.

Усилията са насочени към запушване на „дупките“, от където изтичат общинските финанси,

подчерта видинският градоначалник. „Имаше въпрос защо ние сме заложили 400 хиляди лева за озеленяване – отговорът е, защото те висят като неразплатени средства по договора, който е предподписан на 05.09.2019 година, но, слава богу, там има една клауза, която казва, че Общинският съвет може да реши дали тази дейност ще си я прави Общината и ще бъдат ограничени плащанията към това външно дружество…“, посочи д-р Ценков. Той допълни, че когато Общината започне сама да извършва дейностите, които досега са давани на външни фирми и бъде създаден новият туристически продукт – единен билет за всички туристически обекти, ще бъдат генерирани средства, които да може да се насочат към спорта, към детските градини, към благоустрояване на кварталите на Видин и на населените места в общината. „По отношение на приходната част се надявам при актуализация на бюджета да имаме едни наистина големи успехи“, заяви в заключение кметът на община Видин.

Непосредствено след прекратяването на дебатите общинските съветници от БСП изпълниха заявеното и напуснаха залата на Общинския съвет. Въпреки това при последвалото гласуване предложения от кмета д-р Цветан Ценков бюджет на Община Видин за 2020 година получи сериозна подкрепа – 21 гласа „за“ при само 2 гласа „против“.

След края на заседанието видинският градоначалник благодари на общинските съветници, които подкрепиха бюджета. Той подчерта, че в приетия общински бюджет е заложен размер на собствените приходи в размер, който реално може да бъде събран, като същевременно не е увеличен размерът на местните данъци. Градоначалникът допълни, че гледа изключително позитивно на въпросите, зададени от страна на общинските съветници от опозицията, защото те са избрани с гласовете на жители на община Видин, за да работят в техен интерес.

Кметът сподели, че критиките и нападките не го притесняват, защото те означават, че работи в интерес на жителите на община Видин, а не в полза на някакви други интереси. Той посочи, че няма как да е доволен от факта, че 70% от бюджета на Община Видин към момента идва от държавата, а само 30% се формира от собствени приходи. „Искам да вдигнем на 40-50% собствените проходи. И ще го направим. Всички мои и на администрацията усилия са насочени към това да увеличим събираемостта и да въведем ред в харчовете. Работим в полза на Видин“, заяви д-р Цветан Ценков.

НИЕ