ВАС обяви за недействителен изборът на общински съветници в община Борован

Сподели: 

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Административен съд Враца и обяви за недействителен избора на общински съветници в община Борован, определен с решения на Общинската избирателна комисия Борован, съобщиха от пресцентъра на съдебната институция. Решението е окончателно.

В мотивите на съда е записано, че изборът в една от избирателните секции в с. Малорад е изцяло опорочен и спрямо избирателите там е допуснато нарушение на основополагащите демократични конституционни принципи, относими към избирателното им право, изразяващо се в явно манипулиране на вече направения от тях вот. Попълването на преференции от членове на СИК в подадени бюлетини, в които не са вписани такива, или евентуално дописването на преференции при вече налични, което би направило бюлетините недействителни, по същество означава пренареждане на персоналния избор на гласоподавателите и съставлява тежко и съществено нарушение на изборния процес, става ясно още от решението. Обективната липса на данни за броя на преправените бюлетини и за кои партии и кандидати за общински съветници се отнасят означава, че драстично са нарушени избирателните права на неустановен брой гласоподаватели от избирателна секция 060500005 с. Малорад, което несъмнено би се отразило на крайния изборен резултат, е мнението на магистратите.
Според върховните съдии констатираните нарушения налагат отмяната на решението на първоинстанционния съд и вместо него постановяване на ново, с което се обявява за недействителен оспореният избор на общински съветници в община Борован.

Припомняме, че секционната комисия във врачанското село Малорад стана известна с подправянето на бюлетини в полза на определени кандидати. Нарушенията са заснети от камерите за видеонаблюдение на броенето. В скандалния запис от онлайн преброяването след края на изборния ден се вижда как членовете на СИК отбелязват преференции за кандидати за общински съветници от селото. Докато поправяли резултата, те заключили вратата, но забравили да изключат камерата за задължителното видеонаблюдение. А записът, който ще бъде запомнен с фрази като „Ние сме си наши хора, да помогнем и на Мартин“ и „Чичо Цено, кой номер си?“, бързо стана хит. В последствие Районна прокуратура – Враца повдигна обвинения на двама членове на секционна избирателна комисия в с. Малорад заради подправяне на изборните резултати. Задържани по случая бяха двама: жената, която се вижда на записа от видеонаблюдението в секцията – тя е председател на комисията, и за мъж, чийто глас се чува.