Великденски добавки за пенсионерите предлагат от три партии

Разминават се по въпросите за кого и в какъв размер да са, от Министерство на финансите са твърдо против 
Сподели: 

Да има ли великденски надбавки за пенсионери и в какъв размер да са те? Този въпрос се превърна в повод за предизборно наддаване. Тонът дадоха от ГЕРБ и ДПС. Великденска добавка от 75 лв. за пенсионерите, които са под линията на бедност, предлагат с промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) от социалната и бюджетната парламентарни комисии. Това обявиха на съвместен брифинг Деница Сачева, председател на Комисията по въпросите на труда, социалната и демографската политика, и Йордан Цонев, председател на Комисията по бюджет и финанси. Деница Сачева обясни, че за мярката ще са необходими 40 млн. и тя ще обхване 534 хиляди пенсионери, чиито доходи са под линията на бедност. 

Не закъсня и отговорът на финансовия министър Асен Василев. Даването на добавки предизборно, дали ще ги наречем коледни или великденски, е изключително порочна практика. Тя дели пенсионерите на групи. Това каза пред журналисти министърът на финансите в оставка Асен Василев.  За 2024 г. от 1 юли е заложено със закона за бюджета и в бюджета на НОИ средната пенсия да достигне 883 лева, което е почти 100 лева увеличение за всички пенсионери всеки месец, а не 75 лева еднократно предизборно, отбеляза Василев. Той заяви, че при условие, че 40 милиона лева към момента няма формиран излишък в Националния осигурителен институт, приемането на едно такова решение от Народното събрание, което не включва докомпенсиране от централния бюджет, поставя под риск възможността да се направят трайните увеличения, които са заложени в бюджета към всички пенсионери.

Впоследствие в наддаването се включиха и от „Възраждане“, които вдигнаха мизата. „Възраждане“ предложи вчера всички пенсионери в държавата да получат 100 лева добавка за пенсията си за великденските празници. Това съобщи на брифинг в парламента депутатът от „Възраждане“ Георги Георгиев. Той обясни, че се предлага и от къде да се осигурят необходимите средства, а именн – от сметката на допълнителното задължително пенсионно осигуряване от април месец до края на годината да се прехвърлят на сметката на Държавното обществено осигуряване. Така в сметката на Държавното обществено осигуряване ще постъпят допълнително над 1,5 милиарда лева, с които ще се подсигурят пари за добавки към пенсиите и също така ще остане 1 млрд., който ще покрие част от големия дефицит в държавното обществено осигуряване.