Видинската библиотека с приз „Библиотека на годината“

РБ „Михалаки Георгиев“ е номинирана за наградата от Община Видин
Сподели: 

Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ получи приза „Библиотека на годината“ на тазгодишните награди на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), които се връчват за постижения през предходната година. Победителите в четирите категории бяха обявени на церемония снощи (на 14 октомври). В категория „Библиотека на годината 2020“ отличието бе присъдено на видинската библиотека, която бе предпочетена от журито пред останалите номинирани – Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ – Асеновград и Университетска библиотека към Аграрен университет – Пловдив.
И през 2020 година Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ е продължила добрата работа, с която си е извоювала значима роля в културния живот в област Видин, се посочва в мотивите за присъждане на наградата. В началото на годината в библиотеката е монтирана станция за самообслужване с радиочестотна идентификация, която свързва книгите с библиотечната система и всеки читател може да заеме книги през нея, като по този начин не се налага да минава през гише. Във видинската библиотека е създадено и ателие за превантивна консервация и малка реставрация на книги и документи, което е технически обезпечено с необходимите уреди и машини, за да могат да бъдат успешно осъществени процесите на опазване, консервация и реставрация на писмени материали и ценни документи. С подкрепата на библиотеката се осъществява и проектът „Приказки за малки и големи“, който е насочен към децата и подрастващите и се състои от представления по български автори и български народни приказки. В момента Регионалната библиотека във Видин, в партньорство с Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца, изпълнява проект „Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия“ по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, чрез който ще бъде създадена мобилна библиотека, ще се организира фестивал на книгите и литературни сцени по предварително разработени литературни маршрути. Чрез дигитална платформа ще бъдат представени автори от Северозапада и Норвегия.
Макар от видинската библиотека да нямаха възможност, предвид ситуацията, да получат лично наградата си, на церемонията по награждаването с видео обръщение се включи директорката на културния институт Десислава Иванова. „2020 беше трудна година, изпълнена с много обрати и неясноти – година, която изправи всички ни пред изпитания и която ни накара да осмислим изцяло действията и способностите си. Ние, библиотекарите, сме упорити и изобретателни и винаги намираме изход от трудните положения. Чрез силата и на информационните технологии ние успяхме да въведем нови услуги, да надградим действащи такива, да останем свързани с читателите, да предоставим достъп до четене и информация на посетителите си дори във времето на социална изолация“, заяви в изказването си директорката на видинската библиотека, като сподели радостта си от получената награда и благодари на членовете на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация за оказаната чест. „Благодарна и признателна съм и на Община Видин, която оценява нашите усилия, подкрепя ни и го показва пред цялата библиотечна общност чрез номинацията ни за „Библиотека на годината. Благодаря на всички мои колеги, с които с много труд, вдъхновение, сърце и вяра стоим зад името „библиотека“. Благодаря на читателите ни и на всички наши приятели и съюзници за подкрепата и обратната връзка, тъй като именно те осмислят нашата работа. С гордост и удовлетворение приемам наградата „Библиотека на годината“ – за мен и моя екип това е още едно признание, което ни прави горди, че сме се посветили на книгите“, сподели още Десислава Иванова.
Наградите са учредени през 2010 година, по случай 20-годишнината от създаването на Българската библиотечно-информационна асоциация и се присъждат на конкурсен принцип. Те се връчват за високи постижения в реализацията на мисията на библиотеките и принос за издигането на авторитета им (внедряване на иновативни услуги за ползвателите, повишили значимостта и видимостта на библиотеката в обществото; реализация на проекти с висока обществена и професионална значимост; дейности, допринесли за издигането на международния авторитет на българските библиотеки и библиотекари); за научно-изследователски постижения в областта на библиотечно-информационните науки и новаторство в процеса на образование и обучение на библиотечни и информационни специалисти; за принос за развитието и реализацията на политиките в библиотечния сектор, както и за принос в изграждането на положителна визия на библиотеките и по-силното им присъствие в медиите и местната общност.