Видинската детска градина „Русалка“ успешно прилага STEAM обучението

Детското заведение е домакин на работно посещение на партньорите по проект „Щастливи деца – бъдещи STEAM изследователи и иноватори“
Сподели: 

Детска градина „Русалка“ – Видин, съвместно с детски градини от Италия, Полша и Турция, обединяват усилия, за да покажат, че STEAM обучението може да бъде успешно прилагано още в най-ранните етапи от образованието на децата. Това е една от целите на проекта „Щастливи деца – бъдещи STEAM изследователи и иноватори“, който образователните институции изпълняват по програма „Еразъм +“. Координатор на проекта е видинската детска градина.

В рамките на проекта ще бъдат осъществени четири работни визити при всеки от партньорите. Първото посещение вече е факт – в рамките на пет дни Детска градина „Русалка“ посрещна гости от Италия, Полша и Турция. Една от целите на тази първа опознавателна активност е партньорите да планират следващите етапи от проекта, както и да видят прилагани на практики във видинската детска градина модели на STEAM обучение чрез игри, както и чрез упражнения за учене чрез правене.

„Целта на проекта е да покажем начините на провеждане на STEAM образованието в предучилищна възраст, което доскоро звучеше много футуристично. Но всъщност Детска градина „Русалка“ набра голям опит от две години насам. Участвайки в националната програма на Министерството на образованието и науката и конфигурирайки два STEAM центъра, в двете ни сгради, ние започнахме нашите малки, но сигурни стъпки в STEAM образованието за предучилищна възраст. Естествено, то става чрез игри, чрез упражнения, чрез практики, които ние правим с децата под формата на игра, на експерименти. Те научават неща от географията, от историята, правят опити по химия и всъщност за тях това е много интересно“, обясни директорът на ДГ „Русалка“ Красимира Виденова. Тя допълни, че този начин на обучение се харесва на децата, защото се отдалечава от досега прилагания метод на възпроизвеждане на определени знания. 
Красимира Виденова изрази надежда, че благодарение на проекта ще се осъществи обмяна на опит и добри практики между партньорите. 

Защо точно игри и практически занимания? Защото в детските градини обучението на децата не се осъществява по класно-урочната система, а именно чрез игри. Играейки, децата учат нови знания и умения. А конкретно STEAM обучението включва елементи от различни дисциплини – наука, технология, инженерство, изкуство и математика. „Комбинираме игри и образователна среда, което създава условия за развитие на естественото любопитство на децата и насърчава тяхната креативност. Така децата учат активно – наблюдават, изследват, правят експерименти, обясняват какво правят, тоест те не просто възпроизвеждат определени неща“, посочи Красимира Виденова по време на презентацията, с която въведе участниците в работната среща в темата на активностите. „STEAM базираното обучение чрез игри симулира реални ситуации, насърчава търсенето на решения на реални проблеми; развитие на уменията на децата за четене, мислене, вземане на решения, както и подобряване на моторните им умения, което подготвя децата за следващия етап в обучението им, когато ще стана ученици в първи клас“, допълни директорът на Детска градина „Русалка“. Правейки неща заедно, децата се научават да работят заедно, да обменят идеи, но и да отстояват своите мнения, допълни Красимира Виденова.

Програмата на партньорите в проекта включваше и среща в Община Видин. В нея се включиха и секретарят на Общината Емилиян Енчев, началникът на Регионално управление на образованието Веселка Асенова и началникът на отдел „Хуманитарни дейности“ Емилия Николова. Емилиян Енчев приветства участниците: „От името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков Ви пожелавам ползотворно сътрудничество с нашите колеги и нека престоят в нашия град остави незабравими дни, след които ще има какво да разкажете, когато се върнете по родните си места“. Веселка Асенова също поздрави присъстващите, като отбеляза, че проектите по Европейската програма „Еразъм+“ са възможност да се научат различни начини на преподаване и методи, свързани с образованието. 
Директорът на ДГ „Русалка“ Красимира Виденова представи активностите по проект „Щастливи деца – бъдещи STEAM иноватори и изследователи“. Всяка страна-партньор представи своята образователна институция. На срещата бяха обсъдени перспективите на STEAM подхода за развиване на комплексни умения като творчество, критично мислене, работа в екип и разрешаване на педагогически ситуации. 

Общият размер на средствата по проекта са 60 000 евро, безвъзмездна помощ, финансирани от Европейския съюз, които са предвидени за осъществяване на мобилности и оборудване на STEAM центрове на участващите детски градини. Неговата продължителност е 24 месеца, от 01.01.2024 – 31.12.2025 г.