Видинските архивисти отбелязаха професионалния си празник

Във Видин бе представена документална изложба, посветена на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата
Сподели: 

С откриване на документална изложба и награждаване на дарители Държавен архив – Видин отбеляза 10 октомври – Деня на българските архиви. Експозицията носи заглавието „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече от себе си да я уважаваш“ и е посветена на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски.
В изложбата са представени 14 писма от кореспонденцията между Иван Драсов и Данаил Попов, съратници и приятели на Васил Левски. Те са свързани със събитията в Къкрина, залавянето и гибелта на Левски. Освен да видят писмата, посетителите могат и да ги чуят. Всяко табло има отпечатан QR код, който препраща до звуков файл с подбран цитат от писмото. Изложбата ще бъде достъпна за разглеждане един месец.
Държавен архив – Видин показа освен това документални и публицистични материали от своите фондове, които са свързани с живота и делото на Апостола.
Представен бе и документалният филм „Васил Левски – вулкан от човечност“, изработен от ученици от ППМГ „Екзарх Антим I“ с ръководител Светлина Вълчева. Младите хора се позовават на документи, съхранявани във Видинския архив. Филмът печели второ място на национален конкурс в град Котел.
На събитието по случай Деня на българските архиви бяха наградени дарителите, благодарение на които през последните месеци фондът на Видинския архив се е обогатил с ценни документи.