Видинските математици се състезаваха в краснопис

Сподели: 

Състезание по краснопис се проведе в Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. В надпреварата се включиха 26 ученици, разделени в две възрастови групи: 5-7 и 8-12 клас. Организатори на събитието бяха ученици от ППМГ „Екзарх Антим I“, които в този ден – 2 ноември, Денят на самоуправление в гимназията – изпълняваха функциите на училищно ръководство. 

Гост на събитието беше Валентина Вълчева – библиотекар във видинската библиотека, писателка и автор на две книги, посветени на народните будители. Тя подготви текстовете, върху които работиха участниците в състезанието. А преди началото на надпреварата пожела успех на всички ученици: „Надявам се най-добрият да победи, защото наградите наистина са хубави. Успех ви желая“. 

Страхотно предизвикателство е в математическа гимназия да правиш състезание по краснопис, сподели Норка Иванова, преподавател по руски език в ППМГ. „Не очаквах да има толкова желаещи да покажат уменията си в писането на ръка. Знаете ли, че писането на ръка ни прави по-умни? Това е действително така. И самият факт, че тук са се събрали деца, които освен математиката, очевидно доста умело пишат на ръка, е доказателство за това твърдение“, отбеляза тя.

Състезанието се организира със съдействието на Училищното настоятелство на гимназията във връзка с 1 ноември – Деня на народните будители и отбелязване на 20-годишнината от създаването на сдружението. Лили Цанова, председател на настоятелството, напомни на учениците, че е много важно човек да има хубав почерк: „По почерка може да се изследва вашият характер. Много ще се радвам, ако имате това предвид, защото ще дойде времето, когато ще пишете автобиография – да, има и компютър, но някой може да ви предизвика да го напишете на ръка и тогава вече може да се разкрие част от вашият характер“. 

В Деня на самоуправлението в ППМГ единадесетокласникът Теодор Тодоров влезе в ролята на директор. Кандидатирал се за позиция като на шега, но при гласуването събрал подкрепата на много от своите съученици, за което им е благодарен, след това се справил и на проведеното събеседване. Любен Радулов от 8 клас влезе в ролята на заместник-директор. Милен Трифонов, също осмокласник, пък изпълняваше функциите на педагогическия съветник в училището. Седмокласникът Виктор Венев бе председател на училищното настоятелство, а Калоян Ангелов от девети клас – административен директор. Всички те бяха и квестори на надпреварата по краснопис. 

По време на състезанието участниците трябваше да пишат четливо и красиво, но и да спазват нормите на книжовния език. Награждаването на най-добре представилите се ще бъде през настоящата седмица.