Видинските славейковци честваха патронния си празник

Сподели: 

В Средно училище „Петко Рачов Славейков“ учители и ученици честваха своя патронен празник с тържество в салона на учебното заведение. Празникът започна с химна на училището – песента „Татковина“ по текст от едноименното стихотворение на Пенчо Рачов Славейков. Тя бе изпълнена от вокална група от 4 клас, с ръководител Юлияна Славейкова.
Директорът на училището Росица Димитрова отправи поздрав по случай празника. „Преди 195 години в град Търново е роден Петко Рачов Славейков. Ние имаме късмета патрон на нашето училище да бъде един от най-изявените българи – поет, журналист, публицист, политик. Човек, който е милеел за род и родина. Човек, който е оставил след себе си чудесни стихове и проза, които вдъхновиха и нашия празник през тази година“, отбеляза Димитрова.
Тя подчерта, че целта на ръководството и преподавателския колектив е не само да научат учениците на четмо и писмо, но и на отговорност и гражданско съзнание. Затова е инициирано гласуване сред възпитаниците на учебното заведение за определяне на учители на годината. 250 ученици са дали своя глас в трите категории, обясни Росица Димитрова, като благодари на децата за тяхната активност. След това директорът обяви победителите и връчи наградите.
В категория „Млад учител“ най-много гласове е събрала Кристина Ванчева, която сподели: „Много благодаря на всички ученици. Тази награда, освен моя, е и тяхна, защото обучението е двустранен процес. Много ме ласкае наградата, но освен това ми носи голяма отговорност, защото учениците ми гласуваха доверие“.
В категория „Класиката е модерна“ бе отличена Таня Иванова, която прие наградата с думите: „Благодаря на всички, които са гласували за мен. Разбирам, че сте оценили непрекъснатото ми желание да ви предам част от моето знание, да ви стимулирам да се развивате и да ви поощрявам тогава, когато покажете дори и най-малък напредък“.
В категория „Най-забавен учител“ наградата грабна Светлин Георгиев, който каза: „Часът по физическо е любим на голяма част от вас. Моята цел винаги е била да направя часовете интересни и полезни. Надявам се в бъдеще да продължим заедно да създаваме забавни и хубави моменти“.
На тържеството видинските славейковци показаха, че помнят и следват завета на своя патрон. Първокласници рецитираха обичани стихотворения на Петко Рачов Славейков, с които са израснали поколения българчета. Членовете на училищния клуб „Млади възрожденци“, с ръководител Катя Василева, представиха презентация за личността на патрона на училището, както и поетичен рецитал по мотиви от творчеството на Петко Рачов Славейков.
Кратка програма изпълниха талантливите момичета от клуба по спортни танци, с ръководител Моника Микова.
НИЕ