Видински занаятчии показаха творенията си на базар

Идеята е занаятчийски изложения да се организират всяка последна събота на месеца
Сподели: 
Занаятчийският базар ще се провежда всяка последна събота от месеца от 9.00 ч. до 19.00 ч., пред историческия музей „Конака“.

Занаятчийски базар се проведе на 26 септември във Видин. С това беше поставено началото на инициатива за организиране подобни изложения всяка последна събота на месеца. Идеята е да се обособи място във Видин, където местни занаятчии, както и майстори от региона и страната да имат възможност да покажат ръчно изработени изделия, сувенири от естествени материали, картини, дърворезби, бродерии и др.
На първото издание на базара, в разпънатите до музей „Конака“ шатри майстори подредиха своите ръчни творения – предмети от дърво, бижута от естествени материали, плетени кукли, ръчно изрисувани с фолклорни мотиви буркани и шишета, картини… и още, и още пъстри и майсторски изработени творения, пред които минувачите с интерес се спираха.
Зъботехничката Станимира Иванова участваше на базара с ръчно декорирани буркани и чаши. „Това ми е хоби. По принцип съм зъботехничка, но освен зъби правя и „сладкиши“ от полимерна глина“, шеговито разказа занаятчийката. „Инициативата е много хубава. Ние, занимаващите се с различни хобита, отдавна искахме да има къде да покажем това, което правим. И сега това желание се осъществява. На хората също им харесва. Досега нямаше такива традиционни изяви на занаятчиите и се надявам този базар наистина да стане традиция и да се провежда всяка последна събота на месеца“, сподели Станимира Иванова.
До нея ръчно изработени бижута, основно с природни мотиви, беше показала Ана. „Изработвам бижутата от полимерна глина, която печа във фурна. Повече залагам на цветя, плодове – природни мотиви, но някои от бижутата са и с по-абстрактен дизайн“, разказа тя. Според нея, инициативата за базара е чудесна. „Крайно време е да се подкрепи културното развитие на Видин. Всеки град има някакви вернисажи, където хората ходят и разглеждат ръчно изработени изделия и сувенири. Крайно време е и във Видин да бъде обособено подобно пространство“, категорична е Ана.
Сухи цветя, вградени в стъклени колби; магнити, изработени от естествени материали; битови куклички; картини, изобразяващи „Баба Вида“; ръчно изрисувани буркани и бутилки; гребенчета и пръстенчета, декорирани с полимерна глина – това бяха само част от творенията, изложени от Валя Иванова. „Радваме се много за инициативата, че ни се даде възможност да имаме базари. Радваме се, че и интересът е голям – надявам се все повече и повече хора да научат за базарите и да ги посещават всяка събота“, сподели занаятчийката.
НИЕ