Видински зърнопроизводители излязоха на протест

Сподели: 

Десетки видински зърнопроизводители излязоха днес на протест във Видин, присъединявайки се така към своите колеги от 14 града в България. Акцията, която самите те нарекоха „фермерска обиколка“, има за цел да бъде защитен поминъкът българските зърнопроизводители и е в отговор на неконтролирания, според представителите на бранша, внос в нашата страна на зърнени и маслодайни култури от Украйна.
Началната точка на протестната обиколка бе на булевард „Панония“. Там се събраха десетки земеделци с трактори, които потеглиха в колона към изхода на Видин при надлеза за Ново село, след което се върнаха отново към сборния пункт.
Проявата е част от европейската инициатива на земеделските камари от Вишеградската четворка (Полша, Словакия, Чехия и Унгария) и страните България, Румъния, Естония, Литва и Хърватия за провеждане на координирани и паралелни фермерски шествия в периода 14 – 16.09.2022 г., с които да се даде гласност на непосилните производствени условия в земеделския сектор, провокирани от инфлацията, военния конфликт и Зелената сделка, обясни председателят на Видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски.
Той допълни, че недоволството на представителите на бранша е породено и от високите цени на горивата, торовете и препаратите. Жечко Андрейнски посочи, че българските зърнопроизводители не получават субсидия, както другите земеделски производители в подкрепа на претърпени щети заради войната в Украйна. Видинските зърнопроизводители се оплакват, че в складовете им залежава селскостопанска продукция още от миналата година просто защото изкупната цена в момента е много ниска и не покрива на направените разходи. Протестиращите алармират, че секторът е заплашен от масови фалити.
НИЕ