Видински лекари бяха отличени на своя професионален празник

Сподели: 

Видински лекари бяха наградени от Регионалната колегия на Български лекарски съюз (РК на БЛС). Отличията са по повод професионалния празник на българския лекар, който честваме днес, 19 октомври, в деня на св. Иван Рилски. Наградите, сред които за „Лекар на годината” , „Иновации” и „Млад специалист”, връчи д-р Борислав Милчев, председател на РК на БЛС.
С грамоти за високи професионални и морални заслуги при овладяването на ковид епидемията, както и с отличителни знаци са наградни всички медици, работещи на първа линия в лечебните заведения в област Видин. Първи грамота получи доайенът д-р Жоро Николов от болницата в Белоградчик, който сподели: „Високо ценя професията си и дълбоко уважавам нашите пациенти. За съжаление, доста хора изгубихме заради тази болест“. Наградени с грамоти от Регионалната колегия на Българския лекарски съюз са също така д-р Венцислав Петров, д-р Огняна Цонева, д-р Катя Лозанова, д-р Павлинка Цветкова – всички те от екипа на белоградчишката болница, където работят на първа линия.
Грамоти за високи професионални и морални заслуги при овладяването на ковид епидемията получиха и медици от МБАЛ „Света Петка“: д-р Богдан Томов, д-р Людмил Миланов, хирургът д-р Цветан Василев, д-р Мирослав Маринов, д-р Николай Йорданов, д-р Маринела Стоянова.
Бяха връчени и три награди, присъдени с решение на Управителния съвет на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз. В категория „Млад специалист“ със знака на Българския лекарски съюз беше отличена д-р Албена Иванова, която е акушер-гинеколог. Благодарение на нейните усилия е възстановена дейността на Отделението по акушерство и гинекология във Видин, подчерта д-р Милчев при връчването на наградата.
Д-р Иванова благодари за оказаната чест. „Надявам се все повече млади колеги да се завръщат в родния град – имаме нужда от помощ, и ще се радвам, ако апелът ми бъде чут“, сподели младата лекарка.
В категория „Иновации“ отличието получава д-р Ангел Благоев, който беше възпрепятстван да дойде, за да получи наградата си лично. При обявяване на наградата д-р Милчев заяви: „Д-р Благоев е човекът, благодарение на когото успяхме да възстановим дейността на неврологично отделение. Той е изключително амбициозен и с големи възможности млад специалист, който въведе нов за Видин метод за лечение в неврологичните заболявания – фибринолиза“.
За „Лекар на годината“ беше отличена пулмологът д-р Наташа Цветкова. „Тя е лекар от доболничната помощ – хората, които първи посрещат COVID“, обясни д-р Милчев.
Д-р Цветкова поздрави всички свои колеги по случай професионалния празник и им пожела да са здрави. „Вярвам, че въпреки тежката ситуация, с взаимната помощ на пациенти колеги ще успеем да преодолеем това предизвикателство“, сподели тя.
На финала д-р Борислав Милчев: се обърна с призив към всички видински граждани: да се погрижат за собственото си здраве, защото въпреки своите знания и умения лекарите не винаги са в състояние да се преборят с уврежданията, които коронавирус инфекцията нанася на организма: „Ваксинирайте се, ако не сте го направили! Носете маски, дори да сте ваксинирани! Спазвайте социална дистанция, не влизайте в затворено помещение без предпазни средства“.