Видински общински съветници: Спряхме светкавично и безконтролно харчене на средства от общината

Сподели: 

Блокирана е най-лошата и незаконна инвестиционна програма, която някога е имала Община Видин, спрени са исканията на кмета за бърз, светкавичен и безконтролен харч на средства – така на пресконференция днес (29 щни) общинските съветници от групата на ГЕРБ в Общински съвет – Видин обясниха отказа си да гласуват т.нар. инвестиционна програма на общината.
„Критиките към съветниците, че заради тях се губят пари, са необосновани и несъстоятелни“, коментира областният координатор на ГЕРБ Александър Матеев и поясни, че в разрез със законите е средства от капиталови разходи да се прехвърлят за текущи разходи за ремонти. Думите му бяха подкрепени и от кмета на община Ружинци Александър Александров, който обясни, че такива въпроси и разяснения по тях са дадени по време на тазгодишната среща на финансистите от общините в страната ни, в която обаче видинската администрация може би е пропуснала да участва.
От ГЕРБ посочиха и фрапиращи случаи от 30-те обекта, включени в т.нар инвестиционна програма за четири милиона лева. Така например за ремонт, без да е ясно в какво се изразява той, на около 71-метров участък от улица Общината залага да изхарчи 230 000 лв. За друг ремонт, този път на улица в квартал „Селището“ – 100 000 лева; за ремонт на паркинга пред Спортната зала, макар видимо и с просто око да няма нужда от такъв – 80 000 лева. Сред въпросните обекти, които щели да се ремонтират, попада и наскоро асфалтирана улица зад стадиона във Видин.
По време на пресконференцията общинският съветник Тихомир Станчев и председателят на групата на ГЕРБ в ОбС Валери Василев разясниха и едно друго искане на кмет и община, което въпреки многократните откази на съветниците при разглеждане в комисии, отново и отново се залага в дневния ред на няколко общински заседания – апетитният парцел при стадион „Г. Бенковски“. Те коментираха, че да дадеш на една фирма да си направи склад – това не е инвестиция. Общинските съветници заявиха, че категорично отказват да подкрепят продажбата на този терен и напомниха, че стадионът се нуждае от място за паркинг, намиращият се пазар пред него – от обновление и също от паркинг.