Видински ученик, медалист от републикански шампионат по ММА, посвети победата си на благородна кауза

Сподели: 

Тошо Тошев е десетокласник в ГПЧЕ „Йордан Радичков", гр. Видин. Въпреки крехката си възраст, той е съосновател на „Алфа Лео Клуб" – Видин и инициатор на редица обществено-полезни и благотворителни инициативи, в които се включват десетки негови връстници.
Младият човек е активен спортист и за втори път бронзов медалист от Републиканския шампионат по ММА (mixed martial arts –смесени бойни изкуства – бел. на ред.). Преди дни той участва в първия Лидерски лагер, организиран в рамките на кампанията „България срещу диабета“, за деца и родители с диагноза Диабет. Преди около 4 години диагнозата „Диабет тип 1“ застига както него, така и родителите му, които са изправени пред предизвикателството на една нова реалност за тях.
По време на състезателните лагерни игри, Тошо Тошев обяви пред останалите участници, че посвещава победата си от Републиканския шампионат по ММА на каузата „България срещу диабета“. С този свой символичен акт младежът иска да покаже на всички свои връстници, че могат да живеят активен начин на живот и да имат своите големи победи, въпреки заболяването си.
По време на Лидерския лагер бяха организирани както различни състезателни и спортни игри, съобразени със здравословното състояние на участниците, така и редица обучителни семинари за техните родители. Предстои да бъдат организирани още три петдневни лагера за деца с диабет тип 1 и техните родители, като организаторите засега не съобщават конкретни дати поради епидемиологичната обстановка и новите мерки.
Припомняме, че преди около месец Мартин Петров, носител на приз на името на незабравимия Атанас Скатов, покори най-високия връх в Европа, Елбрус, и посвети своето изкачване на каузата „България срещу диабета“. В основата на проекта са членовете на Лайънс клуб – Видин, които през 2019 г. организираха най-големия международен благотворителен поход по въздух, вода и суша в името на каузата срещу диабета. През тази година бяха реализирани 3 обучения за областни координатори, национален велопоход, който за 14 дни премина през всеки един областен град на страната, а хиляди българи имаха възможност безплатно да си изследват кръвната захар, паралелно с това се провеждат и планираните 28 обучения за над 1000 медицински сестри в детски градини, училища и социални заведения, които работят с деца.