Видински ученик – първи в света по английски език

Деветокласникът Михаил Цветанов получи от кмета д-р Цветан Ценков грамота и плакет на Община Видин
Сподели: 

Кметът на Видин д-р Цветан Ценков награди с грамота и плакет на Общината деветокласника Михаил Цветанов, възпитаник на Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“. Поводът бе спечеления от видинския ученик златен медал на световните финали на международната олимпиада „Hippo“. На срещата с градоначалника младежът бе придружаван от своя преподавател по английски език Наталия Василева и от директора на езиковата гимназия Боянка Никова. Присъства и заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова.
Българските деца при всяко свое участие на международно състезание печелят призови награди, отбеляза видинският кмет. „Така че за мен не е изненада, че Михаил Цветанов – един  прекрасен млад човек, е получил златен медал по английски език и то в международен аспект, отбеляза в началото на срещата видинският кмет. Трябва да имаме самочувствието на умен народ, да имаме самочувствието на хора, които живеят в един прекрасен старопрестолен град“, заяви д-р Ценков. И допълни: „Мишо трябва да е горд, че представя по един такъв достоен и безспорен начин своя роден град, училището си, своите учители и родители“. Кметът пожела на деветокласника още много успехи занапред, да сбъдва мечтите си и да постига всички свои цели.
Михаил сподели, че от малък учи английски – първите си знания придобил от интернет, а в последствие, когато видял, че му се отдава, решил да го изучава сериозно и така продължил образованието си в езиковата гимназия. Нямал очаквания, че ще има подобен успех на международното състезание, но решил да пробва. А когато излязъл на подиума и казали името му като победител, било много приятно.
Михаил все още не е решил с какво ще се занимава след като завърши училище. Освен от езиците, младежът се увлича и от музиката – свири на китара. Покрай баща си пък, който е монтьор, се интересува и от инженерните науки.
Разказвайки за състезанието, младежът сподели, че всъщност не се оказало толкова трудно, колкото очаквал. От думите на преподавателката му по английски Наталия Василева обаче става ясно, че зад този „лесен“ успех стоят месеци упорита работа. Тя именно насърчила Михаил да участва, тъй като още в началото на 8 клас видяла потенциала му. „Полагахме труд през цялата учебна година. Състезанието се проведе януари месец. В първия кръг, на квалификацията, участваха 60 хиляди души, а до финала достигат само 120. Михаил пребори тази конкуренция и стигна до финал – пътува до Рим и спечели“, обясни Василева. Тя допълни, че освен медал, младежът е спечелил и възможността в продължение на две седмици да се обучава в колеж в Англия.
Директорът на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ Боянка Никова посочи, че видинската езикова гимназия има вече традиции в това международно състезание – Михаил е третият възпитаник на гимназията, който стига до финалите. „Това е прекрасно, защото нашите деца показват високи знания по езика и то на такова сериозно ниво. Трябва да сме горди, защото в нашия малък град има прекрасни млади хора“, каза Никова.