Видински ученици представиха пред свои връстници симулативен съдебен процес

„Делото“ се проведе в рамките на „Деня на отворените врати“ в Окръжен съд-Видин 
Сподели: 

Единайсетокласници от Средно училище „Цар Симеон Велики“- Видин разиграха сложен съдебен казус пред свои връстници, учители, магистрати, граждани и журналисти. „Делото“, което се гледаше в разширен състав от двама съдии и трима съдебни заседатели, се проведе в рамките на организирания в Окръжен съд – Видин „Ден на отворените врати“. 

В ролите на „съдии“ влязоха съдия Елена Русева като председател на съдебния състав и съдия Мадлен Ангелова. Заедно със съдебни заседатели Вяра Венциславова, Ивайло Боянов и Стоян Рангелов, те трябваше да постановят присъда по повдигнатото от прокурора Емил Емилов обвинение за извършване на убийството по особено мъчителен начин – престъпление по чл.116, ал.1, т.6, пр.2 и пр.3, и т.6а, във връзка с чл.115 от НК. В ролята на подсъдим влезе младши съдия Весислав Генов, според когото подсъдими не може и не трябва да бъдат ученици. В ролята на защитници на подсъдимия влязоха адвокат Рая Милева и адвокат Антония Томова, Изабела Цветанова като повереник на частния обвинител и граждански ищец, вещите лица: д-р Иван Иванов, д-р Валентина Милчова и д-р Елеонора Асенова, свидетелите: Ивайло Сашков, Андреа Петрова, Симона Стоянова и съдебния секретар Магдалена Николова. Интересният казус за извършено убийство по непредпазливост след употреба на наркотици, впечатляващите становища на вещите лица, добре издържаните пледоарии и неочакваният край държаха публиката в очакване на последната дума на съда. На тайното съвещание, единодушно с 5 гласа „невиновен“, съдебният състав оправда подсъдимия. Присъдата прочете съдия Елена Русева, а след финалната ѝ реплика, съдебната зала бе озвучена от бурните аплодисменти на всички присъстващи. 

Разиграването на симулацията бе с цел да формира правилни разбирания за естеството, обхвата и сложността на съдебната дейност. Влизайки „под кожата“ на съдии, прокурори, адвокати, вещи лица и др., учениците се докоснаха до съдебния процес „отвътре“, като възможен начин да разберат значението и отговорността, която носи всеки един участник в него. Възпитаниците от 11 а и 11 б клас се представиха блестящо с поставената задача и я определиха като изключително интересна, полезна и вълнуваща.

Зад успешното и реализиране на симулацията на съдебен процес обаче стоят близо два месеца, в които, благодарение на г-жа Галя Момчилова, учениците присъстваха на всички организирани от съда лекции и срещи по Образователната програма на ВСС „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ през учебната 2023/2024г. През този период от време младежите придобиваха знания и умения, свързани с организацията и работата на съдебната система, работата на съдията и съдебния служител, както и отношенията им с другите участници в процеса. 

Младши съдия Весислав Генов, под чието ръководство се подготвяха учениците за симулацията, връчи удостоверения и награди, предоставени от ВСС. Председателят на Окръжен съд – Видин съдия Илия Илиевпоздрави всеки един участник за положения труд, реалистичното представяне, професионално изпълнената задача и проявеното уважение към институцията.