Видинчанинът Мартин Петров стана „УБУНТУ" - изкачи Килиманджаро и спечели сърцата на децата в Африка

Още 9000 долара и сираците в Кения ще имат училище
Сподели: 

Като „Убунту" посрещнаха покорителя на Килиманджаро Мартин Петров децата в Африка, след като той се изкачи благотворително до най-високата точка на Килиманджаро – Ухуру (5895м). „Убунту“ е африканско етично учение, свързано с Нелсън Мандела – хуманистична философия, мироглед, основан на доверието между хората и тяхната взаимна връзка, често се използва като „Аз съм, защото сме ние“. Така Мартин Петров успя да заслужи най-ценната титла на черния континент.
Видинчанинът е част от световната кауза Kilimanjaro for Kids на Lions New Voices Европа, Lions Global Action Team, като представител на българските Лайънс клубове и на Асоциацията на Лайънс клубовете в България „Дистрикт 130“, които подкрепят инициативата. Целта е набиране на средства за изграждане на училище за децата в Кения. „До финалната сума от 100 хил. долара, остават още 9 хил. долара, които делят децата в Кения от достъп до образование. И ако си мислите, че Африка е далече и нищо не зависи от вас – не е така, защото „убунту“ значи още „Как може един от нас да бъде щастлив, докато останалите са нещастни?“, каза Мартин на слизане от Килиманджаро и призова всички свои близки хора да застанат зад каузата, защото децата, без значение на кой континент живеят, са нашето общо бъдеще. И вие можете да се включите тук: www.lionsclubs.org/kiliforkids.
Килиманджаро е трети пореден връх за последните три години, който Петров изкачва и посвещава на благотворителна кауза. През 2021 г. той развя знамето на националната кауза „България срещу диабета“ от „покрива“ на Европа, след като покори кавказкия първенец Елбрус (5642 м), Само година по-рано той покори и най-смъртоносния връх на стария континент – Монблан (4810 м) в Алпите. Мартин Петров е носител на специалния приз на името на алпиниста Атанас Скатов, връчен му от Туристическо дружество „Бонония“.