Видинчани, живеещи в чужбина, дариха мобилен скенер на Видинската библиотека

Сподели: 
Едуард Павлов официално предаде дарението на директорката на Видинската библиотека Десислава Иванова
Кристиан Драгомиров
Красимир Веселинов

Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин се сдоби с нов скенер благодарение на трима видинчани, живеещи в чужбина. Дарението пристигна с помощта на родолюбците Кристиан Драгомиров, който живее в Сан Франциско, Красимир Веселинов, който живее в Лондон и Едуард Павлов, който координирал благотворителната акция. Скенерът е мобилен, поддържа различни формати, разполага с камера 16 Mpx е и с резолюция 4608 x 3456. Той притежава допълнително осветление, което прави образа по-ясен. Скенерът ще бъде полезен при сканирането на документи и книги от фонда на Библиотеката, като електронният формат ще позволи на повече хора да имат достъп до тях.
Как се е стигнало до дарението разказа Едуард Павлов. „Преди време говорих с двама видинчани, които живеят в чужбина – Кристиан и Красимир. С тях обсъждахме различни идеи с какво можем да бъдем полезни на град Видин. И Кристиан предложи да спонсорира закупуването на скенера за книги“, сподели Едуард Павлов. Той разказа, че идеята на Кристиан за закупуването на този скенер дошла при едно от посещенията му във Видин, когато искал да прочете книга, написана от негов приятел. Но, за съжаление, било останало само едно копие и тъй като на Кристиан му било неудобно да вземе това копие, си казал, че ако има скенер, тази книга може да се сканира, да се пусне в интернет и независимо къде е човек, в коя точка на света, да може да я прочете.
„Така се роди идеята, останалото беше въпрос на логистика. Скенерът се поръча от Красимир, който е в Лондон, пристигна тук. Аз се свързах с директорката на Библиотеката Десислава Иванова. Надяваме се този скенер да бъде полезен за всички българи по целия свят“, поясни Едуард Павлов. Той изказа благодарност на видинчанина Кристиан, че спонсорирал закупуването на скенера, на Красимир, който организирал закупуването и доставката му.
От своя страна директорката на РБ „Михалаки Георгиев“ Десислава Иванова изказа огромни благодарности на тримата видинчани. „Днес Библиотеката се сдоби с една изключително ценна и полезна придобивка – този скенер за книги. Много е хубаво да се знае, че видинчани, които са в чужбина, не забравят родния град, не забравят хората тук, искат да им бъдат полезни“, сподели Десислава Иванова.
Тя обясни, че новият скенер ще е много полезен за Библиотеката, особено във време, когато ни карат да ограничаваме личните контакти, тъй като вече ще могат да сканират, да дигитализират копия от документи, части от книги, които да изпращат на читателите по електронен път. „Скенерът ще ни послужи и в ателието по малка реставрация и превантивна консервация, което скоро планираме да открием в Библиотеката, където ще обновяваме стари книги, които след това ще можем и да дигитализираме. Разбира се ще започнем с книгите и вестниците от Видинския край“, каза в заключение директорката на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“.