Видин бе домакин на първия кръг от Републиканския шампионат по Драг Рейсинг 2024 - Мотори

Сподели: 

Състезанието се проведе на 6 и 7 април на пистата на бившето летище край с. Иново и се организира от професионален спортен клуб „Хела мото спорт“, съвместно с Община Видин. Републиканският шампионат се провежда за втора поредна година и е част от спортния календар на Българската федерация по мотоциклетизъм. Видин е изцяло нова локация, като пистата на летището отговаря на всички изисквания за драг рейсинг и има потенциал да се превърне в ключова дестинация. 

На събитието присъстваха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, заместник-кметът Борислава Борисова, заместник-председателят на Общински съвет – Видин Николай Николов и заместник областният управител Ани Арутюнян. Организаторът Християн Калайджиев откри събитието като изказа своята признателност към община Видин: „Благодаря, че откликнахте и ни помогнахте да осъществим това състезание. Този спорт е атрактивен, но нашата идея е любителите на високите скорости да натиснат педала на определените за това места, да не го правят по улиците и да се намалят инцидентите по пътя“.

Кметът на община Видин поздрави присъстващите и сподели, че се надява летището във Видин да се превърне в едно от бъдещите трасета на Европа. Той пожела на участниците безаварийно шофиране, а на любителите на моторния спорт да бъдат внимателни и да пазят живота и здравето си.

Организаторите от „Хела мото спорт“ връчиха на д-р Цветан Ценков плакет за особен принос в развитието на мотоциклетния и автомобилния спорт. Преди старта бе отслужен водосвет за здраве от отец Владимир.

Състезанието привлече стотици почитатели на високите скорости, дошли на наблюдават атрактивната надпревара. В нея участваха 23 мотора, разпределени в няколко различни класа и 73 автомобила с пилоти от България и чужбина. Любителите на екстремното шофиране изпробваха възможностите на своите автомобили в обезопасена среда с измервателна апаратура. Най-добрите в дисциплините бяха наградени.

Община Видин е създала необходимите условия за обезопасяване на трасето, както за участниците, така и за зрителите. За най-малките организаторите бяха оформили край пистата детски кът, за да може родителите да се насладят на стартове.