Видин е град с традиции във военното дело

Заяви за вестник „НИЕ“ майор Дамян Кушев, началник на Военното окръжие, като допълни, че това е причината кампанията „Бъди войник“ да се провежда тук за втора поредна година
Сподели: 

НИЕ“: Майор Кушев, защо Видин е избран да бъде за втора година домакин на кампанията „Бъди войник“ на Министерство на отбраната?

Майор Дамян Кушев: Мероприятието в гр. Видин ще се проведе от 15:00 часа на 13.10.2020 г. на площад „Бдинци“. Да бъде избран гр. Видин има няколко основателни причини. Видин е град с традиции във военното дело, дал много за извоюване и утвърждаване на Свободата, Съединението и Независимостта на България. Това е домът на легендарния Трети пехотен Бдински полк, чиито наследници живеят и днес във Видин.

Освен това в момента в Българската армия има много офицери, родом от Видин и областта. А откакто съм началник на Военното окръжие, имаме 7 пъти увеличение на желаещите младежи и девойки за обучение във военните университети, за което помага, освен нашите усилия, и кампанията „Бъди войник“.

Интересът към кампанията в град Видин миналата година беше много голям. Понеже нямаме военни формирования на територията на областта и желанието на гражданите да разгледат въоръжението и техниката, които се използват във Въоръжените сили и да се докоснат до „бойния дух“ на армията е осезаемо, затова тази година ще има и допълнителни елементи по време на показите.

НИЕ“: Какво включва програмата за събитието и кои са участниците?

Майор Дамян Кушев: Програмата включва информационна борса за набиране на войници и матроси, като информационни щандове ще имат Сухопътни войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместно командване на специалните операции, Военна полиция, Национален военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ – гр. Варна и Централно военно окръжие.

Ще има статичен показ на техника, въоръжение и оборудване на Сухопътните войски и Съвместното командване на специалните операции и динамичен показ на ръкопашни техники, демонстрирани от личния състав от Съвместното командване на специалните операции.

От 18:00 часа ще има концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, на местно ниво ще участва и Ансамбъл „Дунав“ – гр. Видин.

НИЕ“: Какви са целите, които кампанията „Бъди войник“ си поставя конкретно за Видин?

Майор Дамян Кушев: Кампанията на Министерството на отбраната „Бъди войник“ има за цел да запознае обществото с Българската армия и да предизвика интереса на младите хора към военната професия.

Разговора води МАРИЯНА Герасимова