Видин е домакин на научна конференция „Демографски проблеми през вековете – измерения и перспективи“

Сподели: 

Видин е домакин на конференция, която събира в крайдунвския град представители на научните и академични среди не само от България, но и от съдена Сърбия. Научният форум се организира от Регионален исторически музей (РИМ) – Видин със съдействието на Община Видин и Областната администрация. Събитието бе открито днес (23 ноември) от директора на РИМ Христина Кирилова. Тя благодари на домакините от Областна администрация и Общината за оказаната подкрепа, както и на всички участници във форума. 

В началото на конференцията приветствие поднесе заместник областият управител Ани Арутюнян. „Вярвам и силно се надявам, че с усилена и целенасочена работа, както и с промяна на нагласите и фокуса ни, бихме обърнали нещата в желаната за нас посока. Оптимист съм, че с общи усилия реално ще може да се въздейства и да се намери изход от все по-задълбочаващата се в последните години демографска криза в България, защото процесите не са необратими, и са в нашите ръце“, каза в приветствието си Ани Арутюнян. 

С приветствие към присъстващите се обърна и Емилия Николова, началник на отдел „Хуманитарни дейности“ в Община Видин. „Изборът на Видин за домакин на това престижно събитие ще даде възможност да се запознаем с актуални теми, свързани с един от най-важните проблеми днес – демографските измерения на общините от различни области у нас, както и от съседна Сърбия. Сигурна съм, че лекциите и дискусиите по време на двудневната конференция ще провокират интерес не само сред научните среди, но и от страна на обществеността. Изследването на демографските процеси в миналото и сега, както и на предпоставките, които влияят върху тези процеси, е изключително полезно за развитието на образованието, туризма, регионалната и социална политика и други“ – коментира Николова. Тя изказа благодарности на Регионалния исторически музей за инициативата и за подкрепата от страна на Министерството на културата тя да се осъществи.

В националната научна конференция с доклади участват учени от научни институти, университети и музеи в страната от градовете София, Видин, Велико Търново, Пловдив, Враца и Стара Загора, както и музейни експерти от гр. Зайчар, Република Сърбия. Научната конференция бе открита с доклад на проф. д-р Димитър Симеонов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, който е и модератор на събитието. Той запозна присъстващите със социогеографските измерения на демографското застаряване на Северозападна България. 

Конференцията се провежда в рамките на два дни. На 24 ноември (петък) свои научни трудове ще представят д-р Сашка Бизеранова, Полина Петрова и Калин Виденов от РИМ – Видин, както и представители на други регионални музеи от страната и от Сърбия.

В програмата на научния форум е предвидено и посещение на исторически обекти във Видин. Министерството на културата ще издаде сборник с изнесените доклади.